Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динко Динков: Атина най-вероятно ще ратифицира Преспанското споразумение

Големите решения на Балканите се взимат под външен натиск, а обществата са разделени

Проф. Динко Динков
Снимка: Иван Русланов

Ако до петък няма извънредни събития в Гърция, то Преспанското споразумение най-вероятно ще бъде ратифицирано от парламента в Атина. Това прогнозира в предаването „Нещо повече“ директорът на Центъра за балкански изследвания проф. Динко Динков.

Според него голяма част от решенията на Балканите, включително това за името Северна Македония, са продукт преди всичко на голям външен натиск и това подсилва обществените разделения в самите страни.

„Балканите са вплетени в голямата политика не от вчера. След като идеята за Нов световен ред след Студената война не се състоя, ние сме свидетели на утвърждаването на международна система с ключова роля на суперсилите САЩ, Китай, Русия. ЕС не може да добие тези характеристики. Свидетели сме на остри сблъсъци на суперсилите, които се проектират и върху нашия район“, каза Динков.

По думите му, външният натиск помага за урегулирането на някои вътрешни спорове, но част от процесите остават незабележими.

„Без много шум се работи по плана за сближаване на двете румънски държави – Румъния и Молдова. Границата между Косово и Албания се отваря заедно с жестоките мита върху вноса на стоки от Сърбия. Ако някога албанският етнически масив беше най-малкия в района, то сега е най-големият“, заяви Динко Динков.

Според него Преспанското споразумение е показало големи разделителни линии в обществата на Гърция и Македония.

„Над 70 процента от населението на Гърция е против това име. В България също се чуха гласове – не е удобно да има географско определение в името на тази държава. Не съм сигурен, че наложено отвън решение е перспективно. В Македония се намериха 81 депутати за ратификацията. Тук така става – с натиск, заплахи, подкупи, но това разделя обществото. В Гърция също нещата вървят към ратификация. Най-вероятно и това ще стане, освен ако тези дни не стане нещо грубо в Гърция, където някои от протестиращите са екстремисти и склонни на крайни сблъсъци. Ако няма такива, то договорът ще мине през гръцкия парламент“, каза проф. Динко Динков.

Това обаче няма да закрепи премиера Алексис Ципрас и предсрочни избори ще са възможни в Гърция, допълни той.

Неговото мнение е, че Европейският съюз пренебрегва историческата роля, която трябваше да изиграе на нашия полуостров.

„В ЕС от началото на 90-те години има опит за пренебрегване на Балканите и притеснение да не се внесат балкански проблеми в интеграционния модел. Пет страни не признават Косово, как да чертаем перспектива за членство? Друг проблем е Босна и Херцеговина, а сега има неизвестни и около Македония и новото ѝ име. Големите фактори в ЕС се оказаха не на висотата на своята историческа мисия. Те загърбиха Балканите, а тези народи горяха от силно желание за присъединяване към успешния модел. Но много години и разочарования минаха и това доведе в някои случаи до отчаяние“, каза Динко Динков.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Газопреносният оператор ICGB ще проведе годишни търгове за капацитет на интерконектора с Гърция

Независимият газопреносен оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB) ще проведе днес годишни търгове за капацитет на газовата връзка между Гърция и България. Ще се предлагат количества за пет последователни газови години, а капацитетът варира за различните точки на междусистемно свързване – съответно с мрежите на българския оператор "Булгартрансгаз",..

публикувано на 01.07.24 в 09:16

Президентът на Кипър се среща с генералния секретар на Съвета на Европа

Кипърският въпрос, нарушенията на Турция и усилията за възобновяване на преговорите за решаване на конфликта са в центъра на срещата днес на президента Никос Христодулидис и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, която е на официално посещение в Никозия. Действията на Турция в затворения град Вароша в окупираната..

публикувано на 01.07.24 в 09:09

Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница

Френската крайна десница е пред вратата на властта, но изходът от втория тур на 7 юли е неясен. По последни данни на френското вътрешно министерство "Национален сбор" води с 33%, следван от лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28%, а президентската партия "Заедно!" е едва трета с 20%. Рекордната избирателна активност вчера, небивала от три..

публикувано на 01.07.24 в 08:59

Атанас Георгиев: В европейски мащаб на цените на енергията се гледа с още по-голямо внимание

Токът за бита, парното, топлата вода и продният газ от днес са с нови цени. " Винаги, когато увеличенията не са големи, това е хубаво . През последната година цените на енергийните ресурси успокоиха ръста си. Това със сигурност е  отбелязано в решението на КЕВР", обясни пред БНР Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ...

публикувано на 01.07.24 в 08:35

Стотици миряни поемат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път"

За десета година стотици миряни ще тръгнат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път", който следва пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител през 1469 година. В катедралната църква на Велико Търново "Рождество Богородично" тази сутрин ще бъде отслужена Света литургия, след което..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Лидерът на

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство". Бивш британски военен аташе в Москва заяви за Найджъл Фаражж и неговата партия, която сега е..

публикувано на 01.07.24 в 08:21
Учения в американската военна база в Германия

Повишено ниво на тревога във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщават американски медии като цитират неназовани официални представители. Ниво "Чарли" се прилага, когато има инцидент или е получена разузнавателна информация, че е възможна някаква форма на терористични действия или нападение срещу..

публикувано на 01.07.24 в 08:09