Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Л. Литов: Идейният проект за изграждането на Бъдещ кръгъл колайдер е вече факт

| обновено на 25.01.19 в 18:36
Професор Леандър Литов - ръководител на българския екип към Европейския център за ядрени изследвания (CERN).
Снимка: БГНЕС

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) възнамерява да построи нов и още по-голям ускорител на частици.
„В момента ние работим с Големия адронен колайдер, като плановете ни за този ускорител е той да набираме данни с него до 2035 година, но едновременно с това тази година ние стартираме процес на обновяване на европейската стратегия в областта на физика на високите енергии“, обясни в интервю за предаването ни "Хоризонт за вас" професор Леандър Литов, както и уточни, че това не е точно европейска стратегия, „тъй като тя се подготвя с целия останал свят“.

„Това, което беше публикувано преди дни, е идейният проект за изграждането на такъв ускорител в района на ЦЕРН“, уточни професор Литов, който оглавява катедрата по Атомна физика в СУ и ръководи българския екип към Европейския център за ядрени изследвания (CERN).
„Става дума за машина, която може да ускорява протони до 7 пъти по-високи енергии отколкото в момента ускорява Големия адронен колайдер. Този ускорител е наречен Бъдещ кръгъл колайдер и предстои да бъде разположен в тунел, който ще е дълъг 100 км“, каза проф. Литов, както и допълни, че той ще бъде свързан с целия ускорителен комплекс, който е изграден вече.
„Той ще минава под Женевското езеро и под самия град Женева, както и частично ще навлиза под територията на Франция“, добави проф. Литов, както и подчерта, че „все още няма официално решение дали ще бъде изградена такава машина“, като учените имат време до 2020 година да подготвят „нова стратегия“, в рамките на която ще бъде взето решение.

Колко ще струва изграждането на Бъдещ кръгъл колайдер, както и каква е финалната цел на проекта - можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11