Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пищно ревю с шоколадови рокли започна Салонът на сладкото изкушение в Брюксел

| обновено на 22.02.19 в 16:01
8
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Манекени демонстрираха рокли от шоколад на Салона на сладкото изкушение, който бе открит снощи в Брюксел.

Над 130 участници представят на 8000 кв. метра площ изобилие от шоколад и шоколадови изделия с всякакви възможни вкусове. Класиката си остава обаче белгийският шоколад, познат не само в Европа, но и в цял свят. Карин Пикаве от Брюж е в шоколадовия бизнес от 30 години, но професията не я е отблъснала от сладкото изкушение:
„Щом стана, веднага започвам да ям шоколад. И въпреки че съм в този бизнес всеки ден, все още го обожавам. Това е моята страст, нещо в живота, на което не мога да устоя“.

Салонът ще бъде отворен за посетители до неделя включително, като участие в него взимат и представители на страни като Мадагаскар, Перу, Еквадор и Венецуела. 

Хосе Тупаячи от Перу е за първи път в Брюксел и в Европа въобще. Живее близо до древното селище Мачу Пикчу и е трето поколение в бизнеса с какао – преди него с това са изкарвали прехраната си баба му, дядо му и неговите родители. 
„Когато бях дете и бях във фермата с моите дядо и баба, си спомням следния случай. С дядо отидохме в какаовата плантация. Тогава счупих обвивката на какаото. Той ми каза: „Помириши я“. До този момент познавах какаото като напитка, но не и като храна и то в суровия му вид. Дядо ми каза да го опитам. Имаше вкус на плод, при това изключително вкусен. Казах му: „Това не е какао, а нещо друго“. Той ми отговори: „Напротив, точно какао е“. С ухание на цвете и вкус на плод“, разказа Тупаячи. 

Рабе Аривело Сатрана от Мадагаскар пък е наследил бизнеса от родителите си. Освен плантациите за какао, има и фабрика за шоколад още от френската колониална епоха, която семейството си връща през 70-те години на миналия век. Оттогава произвежда шоколад не само за пазара в Мадагаскар и Европа, а и за цял свят, в т. ч. Япония и Съединените щати.

Сатрана обаче използва старите машини за неговото производство и цитира поговорката, че в старите тенджери се прави най-вкусната супа. 
„Преди три години създадохме т.нар. „шоколад на парче земя“. Това означава, че техният произход е от много специфично място в Мадагаскар. В него смесвам всички аромати от страната. Както, когато пиете френско вино, не казвате, че пиете вино от Франция, а от Бордо“, подчерта Сатрана, който участва в много международни конкурси, а през 2007 година получава наградата за най-добрия шоколад на света за своя „див шоколад“:

„Брикавил се намира на източното крайбрежие на Мадагаскар, където започва култивирането на какао. Заради циклоните и бурите обаче то е пренесено в северозападната част. Именно там отидохме да търсим старите какаови дървета, които нарекохме „забравените“ и те бяха подивели. От тях успяхме да произведем 120 килограма шоколад преди две години и 60 килограма миналата година. Именно това е един от най-редките шоколади в света, когото наричат „див“.

Достигането на тези дървета отнема поне няколко дни ходене пеша при доста трудни условия. Стига се до тях, като се правят доста прорези. И цената му си струва – 14 евро за 100 грама.

Мигел Ескудеро е от Еквадор и притежава две плантации в страната си. Преди година и половина решава да се премести със семейството си в Брюксел, където да продължи своя бизнес. Преди това обаче в белгийската столица са живеели баба му, дядо му и родителите му:

„Когато бях дете, идвах в Белгия през ваканциите, за да видя дядо си и баба си. Тогава се влюбих в шоколада. В Еквадор винаги сме били производители на какао, но нямахме хубав шоколад. Изкарвахме с родителите си около месец, месец и половина и винаги си вземахме поне един куфар с шоколад за Еквадор. Сега обаче нося багаж с шоколад от Еквадор за Белгия“, добави Мигел Ескудеро.

Това обаче е свързано с доста щателни проверки със скенер по аерогарите в Еквадор, тъй като има много случаи, при които в опаковки от шоколад се пренася кокаин. Екдавор не е от производителите на бялата смърт, но е един от неговите транзитни пунктове. 

Серджо Маури е от Италия и е дистрибутор на шоколад с форма на всякакви инструменти, дамски обувки, дори белезници: 
„Много често ми се е случвало клиенти да мислят, че това тук е желязо, а не шоколад. И когато ме питат дали наистина е желязо, винаги им отговарям с дегустация – чупя „инструмента“ и им давам да опитат“, каза Мури, чиято история за шоколад е една от многобройните, до които посетителите на белгийската столица може да се докоснат на изложението до края на седмицата. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски е в Сингапур за конференцията за сигурност "Диалог Шангри-Ла"

Голяма руска въздушна атака снощи причини щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, на няколко места в страната са избухнали пожари, съобщиха властите в Украйна. 7 са жертвите при руски ракетен удар по пететажен жилищен блок в Харков вчера. Противовъздушната отбрана е свалила 35 ракети и 46 дрона, изстреляни от Русия. Руското..

публикувано на 01.06.24 в 17:21

Две трети от плажовете на Кипър са отличени със "Син флаг" за летния сезон

На две трети от плажовете на Кипър ще се вее "Син флаг" през това лято. Сред основните цели на правителството е подобряване на предлаганите услуги в морските курорти, защита на морските зони и морското биоразнообразие, заяви екоминистърът Мария Панайоту на церемонията по връчване на международното екоотличие. 76 плажа от общо 123 регламентирани зони за..

публикувано на 01.06.24 в 16:47

Язовирна стена се скъса в Германия заради проливните дъждове

Много райони в Южна Германия обявиха извънредно положение днес заради проливни дъждове и наводнения. Наложи се евакуация на стотици жители на района около Агсбург, след като там се скъса язовирна стена. Жителите на някои улици в село Дидорф е трябвало да напуснат домовете си.  Поради високите водни маси се подготвя евакуация в квартал Дидорф..

публикувано на 01.06.24 в 16:34

Мандатът на кмета на дупнишкото с. Бистрица е прекратен заради стара негова фирма

Със свое решение Общинската избирателна комисия-Дупница прекрати правомощията на кмета на близкото с. Бистрица Христов Христов заради незаличена фирма. Сигналът подал юристът на Общинския съвет в Дупница Милен Попов. В сигнала се съобщава, че кметът на Бистрица е с регистрация като едноличен търговец. Христов е пояснил, че е..

публикувано на 01.06.24 в 16:22

МВР отчете ръст на престъпленията в условията на домашно насилие през 2023 година

С близо 85% са се увеличили престъпленията в условията на домашно насилие. Това сочат данни от отчета на МВР за 2023 г. От вътрешното ведомство отчитат и увеличение на разкриваемостта с над 6 процента спрямо предходната година. От МВР уточняват, че са регистрирани 3 умишлени убийства в условията на домашно насилие спрямо 1 за 2022 година, както..

публикувано на 01.06.24 в 16:12

Ремонтират покрива на църквата "Света Троица" в Свищов

Министерството на културата отпусна 252 000 лева за авариен ремонт на покрива на съборната църква в Свищов, която е национален паметник на културата. Спешният ремонт на църквата "Света Троица" в Свищов се наложи след многото проливни дъждове, които допринесоха за разкопчаването на десетки обшивки на водосточните тръби.  По фасадата и във..

публикувано на 01.06.24 в 16:04

Фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт" се провежда в Силистра

От днес до понеделник в Силистра се провежда фермерски и занаятчийски базар "ФермоАрт", като желанието на организаторите от Община Силистра е провеждането му да бъде регулярно и обвързано с различни празници и чествания. Идеята е продължение на еднократните събития, организирани от Общината през годините. На площад "Свобода" са разположени..

публикувано на 01.06.24 в 15:54