Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Евентуална криза би дошла отвън, няма условия за вътрешен срив

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

В един момент стана модерно да се говори, че идва криза и може би има малко пренавиване на тази пружина. Това отбеляза Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, в коментар за изводите, направени на кръглата маса "Новата икономическа криза".

"Икономиката е добре, имаме почти пълна заетост, нямаме вътрешни условия за криза. Ако има криза у нас, тя ще дойде отвън. Условия за вътрешен срив няма. Ако погледнем Европа, там има забавяне. В Германия последните тримесечия бяха лоши. У нас големият риск не е забавяне, а ако дойде по-голяма криза, например с Италия и нейните дългове. Всяка криза има катализатор - натрупване на рискове, дългове, дефицити, които заради събития като Брекзит могат да се разгърнат. Ако кризата е дълбока, такава, която да доведе до рецесия, това е кризата, която ни плаши и която може да изкара 500 000 безработни, както се случи преди 10 години. Брекзит ще има някакъв ефект, но мисля, че това няма да е катализаторът", смята експертът.

Според Ганев "тази година ще мине сходно на предишната".

"Няма да има рецесия и апокалиптични заглавия. Навън рисковете остават, защото има твърде високи нива на дълг. Италия продължава да среща проблеми".

На въпрос за най-големите рискове пред икономиката ни Ганев отговори, че "това е нестабилността, която се усеща у нас".

"Политически проблем може да доведе до икономически като в случая КТБ. Два избора могат да избият в неефективности и грешни решения. Инвеститорите вече трудно ще намерят работна ръка. Не е ясно също потенциален Брекзит до каква степен би разклатил пазарите".

Криза винаги идва, въпросът е дали можеш да я посрещнеш, подчерта Ганев.

Още информация по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Експерти дискутират каква криза ни очаква - финансова, дългова или икономическа

Икономисти и финансисти ще обсъждат предстои ли нова икономическа криза в България и откъде ще дойде тя? Организатор на кръглата маса е Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).  Участие в..

обновено на 26.02.19 в 09:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Членове на Партията на свободата на Австрия (FPOe) празнуват, след като са научили, че според първите  прогнозни резултати печелят парламентарните избори в Австрия, 29 септември 2024 г.

Прогнозни резултати: Партията на свободата (FPÖ) печели парламентарните избори в Австрия

За първи път крайнодясната популистка "Партия на свободата“ печели парламентарните избори в Австрия. Според първите прогнозни резултати тя получава 29,1% от гласовете. "Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер остава втора с 26,3 %. В..

публикувано на 29.09.24 в 18:52

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание...

публикувано на 29.09.24 в 18:37
Разрушена сграда в Запорожие, 29 септември 2024 г.

Руската авиация нанесе удари в Запорожие, украински дронове летят към Русия

Руската авиация бомбардира украинския град Запорожие.   Н анесени са значителни материални щети, р анени са най-малко 16 цивилни, съобщават АФП и Ройтерс. При атаката срещу Запорожие, продължила два часа,малко преди и на разсъмване, са били..

публикувано на 29.09.24 в 18:31

Храмът в с. Преколница, издигнат през 1848 г., се нуждае от спешен ремонт

Храмът "Св.Петър и Павел" в кюстендилското с.Преколница, издигнат 1848 год., и килийното училище към него, e в лошо състояние и и трябва да бъде ремонтиран, сигнализираха местни жители и посетители. Черквата е действаща, в комплекса има съхранени..

публикувано на 29.09.24 в 18:05
Членове на 4Хизбула

Израелската армия: 20 високопоставени членове на "Хизбула" са убити заедно с лидера Хасан Насрала

Израелската армия съобщи, че е убила 20 от ръководните кадри на "Хизбула" от различен ранг при въздушния удар, при който загина и лидерът на групировката Хасан Насрала. Огънят между двете враждуващи страни продължава. Израелската авиация нанесе..

публикувано на 29.09.24 в 17:50

"Делойт": На всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища

Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт" на всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища, като България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европа...

публикувано на 29.09.24 в 17:09

С детски карнавал завърши Празникът на плодородието в Кюстендил

С детски карнавал с участието на над 200 малчугани от 6-те ОДЗ-та приключи тридневният Празник на плодородието, органииран от Общината в Кюстендил и Института по земеделие край града. Заради лошото време програмата беше преместена в залата на..

публикувано на 29.09.24 в 17:08