Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Дуранкев: ЕС изгуби компаса си, Франция сменя парадигмата

Който влезе в еврозоната, губи богатства, подчерта икономистът

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

„Еврото празнува 20 години и откакто го има, се натрупаха много проблеми и въпроси за бъдещето на Европейския съюз. Идеята, че може само с една валута и свободни пазари нещата да се подобрят катастрофира през 2008 година с финансовата криза“. Така проф. Боян Дуранкев, икономист и преподавател в УНСС, коментира авторската статия на френския президент Еманюел Макрон, в която той предлага реформи, които да доведат до европейски ренесанс, като идеята за социален щит за всеки работник в ЕС, минимална работна заплата в еврозоната.

В предаването „12+3“ проф. Дуранкев подчерта, че в цяла Европа има натрупано социално напрежение и даде за пример модела Германия, интересен след въвеждането на еврото там.

„Повече от половината германци имат по-нисък жизнен стандарт, отколкото преди въвеждането на еврото. ЕС търсеше какво по-добро да направи от другите, но загуби компаса си. Нито Меркел, нито Юнкер успяха да го обединят с нови идеи“.

Според проф. Дуранкев това, което Макрон предлага, е „добро дошло като храна за размисъл за самия Европейски съюз преди изборите“.

„Евросъюзът трябва да се стабилизира и да бъде модел за развитие на всички останали страни“.

Проф. Боян Дуранкев припомни думите на Митеран, който навремето казал, че, „ако има една валута без европейска федерация, то ще имаме катастрофи и екзити на различни страни“.

„Както Брекзит подсказа, че има много сериозни проблеми както между страните, така и вътре в страните. С една валута без европейска федерация идват авторитарни управления, които заместват демократични институции. Идват най-различни екзити. Кой има интерес ЕС да е по-слаб? Това са само банкерите на север и олигарсите на юг“.

„Моделът, върху който се строеше ЕС в началото е различен от този отпреди 20 години, когато влезе единната валута, но без европейска федерация. В момента се сменя парадигмата и то от Франция, която винаги е водела революционно в ЕС, докато Германия - еволюционно. Третокласните икономики като българската и румънската ще бъдат в катастрофално състояние, ако спазваме само законите и ползваме една валута. Винаги идват кризи. Какво ще се получи, ако дойде криза? Моделът личи – ще бъдем отново с Гърция, Ирландия, Португалия, Италия. Там хората имат чудесен достъп до кредити, но когато дойде кризата, се оказва, че взимат евро, купуват чужди стоки. При първа криза активите им стават собственост на чуждите банки и стават крепостни до края на живота си“, коментира още икономистът.

По думите на проф. Дуранкев, ЕС се нуждае от една много по-силна координация, защото една валута не се оказва достатъчна за хармония, за развитие.

„Това, което Макрон усеща е, че огромна част от парите в отделните държави се насочват към една страна – Германия. Ако продължат екзитите и Германия върне дойче марката, най-силното нещо ще бъде дойче марката. Стотици милиарди евро се насочват в Германия, оттам те отиват в други страни, защото там имат по-ниска рентабилност“.

„България в момента няма план Б, изглежда, че всичко върви по мед и масло. Но влизайки в еврозоната, да не забравяме модела Гърция. Страните извън еврозоната постигат по-бързо развитие – Чехия, Полша, Унгария. Еврото облагодетелства Германия. Който влезе в еврозоната, губи богатства, а германските износители трупат богатства. Може и да се хвалим, че сме напред, но ако запазим същите темпове на икономическо развитие, нашите пра-правнуци евентуално ще достигнат средното на ЕС от 2018 година“.

Проф. Боян Дуранкев подчерта, че страната ни е нетен донор на ЕС:

„Или ЕС ще върви към една повече Европа, или екзитите ще продължат. И появят ли се северни европейски щати, защото това е очакваното, ако продължат екзитите, то южната периферия на Европа няма шансове и ще бъде разбита отвсякъде. Ние сме в най-лошото място на периферията. Не е достатъчно да слушаме какво казват началниците, време е да даваме идеи“.

Интервюто с проф. Боян Дуранкев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради растящата хуманитарна криза вчера Микати и ООН призоваха за спешно набиране на повече от 400 милиона..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13