Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова видя "сделка" в отхвърлянето на ветото, ГЕРБ и ДПС оспориха това

| обновено на 06.03.19 в 14:00
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече "сделка" отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс от депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС.

По думите ѝ сделката ще се види в първата точка от дневния ред на Народното събрание за петък, когато ще се гласуват промени в Закона за вероизповеданията.

С тях ще бъдат опростени всички задължения на Мюфтийството, смята Нинова:

"Сделката е - ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента и аргументите на БСП, вие ни опрощавате задълженията на Мюфтийството. Това е още едно доказателство за правотата на намеренията и поведението ни да стоим извън това статукво и това задкулисие".

ДПС реагира остро и оспори твърденията на Нинова, че имат сделка с ГЕРБ да подкрепят отхвърлянето на президентското вето, а в замяна ГЕРБ да прокарат закон, с който да се опростят задълженията на Главното мюфтийство.

В декларация от трибуната на парламента заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев припомни, че решението да се финансират вероизповеданията в България е взето на две последователни заседания на Консултативния съвет по национална сигурност при президента през 2017 година след постъпили доклади на службите, в които се отбелязва, че Главното мюфтийство се финансира от съответна служба в Турция и че това представлява зависимост и опасност за националната сигурност на България.

"Решението за плащане на възнаграждението на свещенослужителите от мюсюлманската религия от България е взето с пълното съгласие на президента и на лидерите на всички парламентарни партии и дори със съгласието на Корнелия Нинова", подчерта Йордан Цонев.

По настояване на държавния глава се е задействала и процедурата по промени в Закона за вероизповеданията с цел да се прекъснат всякакви зависимости от чужди страни.

Йордан Цонев се обърна към лидера на социалистите:

"Малко преиграхте, госпожо Нинова и е добре да отидете при господин президента и да го питате този въпрос от националната сигурност ли е или е договорка на ДПС, или пазарлък на ДПС? Няма да приеме ДПС този въпрос да бъде разглеждан като партиен въпрос на ДПС. Или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим така, както е в момента".

"Няма политическа договорка между ГЕРБ и ДПС по Закона за вероизповеданията", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод казаното от Корнелия Нинова. Цветанов е категоричен, че лидерът на социалистите поставя националната сигурност на карта и не познава точно промените, които са направени. Законът ще бъде разгледан в пленарна зала в петък и ще опрости около 8 милиона лева на Българското мюфтийство.

Цветанов коментира още:

"Беше първоначалният вариант на законопроекта. Вие знаете, че ние искахме изцяло да ограничим възможността за външно финансиране и когато направихме работна среща в Българската православна църква, където присъства и патриархът, където присъстваха и митрополитите, ние се съобразихме с техните искания и ние ги заложихме в закона. И тук трябва ли да кажем, че ние всъщност превърнахме да бъде в услуга само на едно от вероизповеданията".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Народното събрание единодушно отхвърли ветото на президента върху промените в ИК

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Всички парламентарни групи заявиха, че ще отхвърлят мотивите на президента и ще гласуват против. Против ветото гласуваха всички присъстващи в залата 154 народни..

обновено на 06.03.19 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еван Гершкович

В Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович

В руския град Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович 15 месеца след като той беше задържан. Процесът се гледа при закрити врата. Руската прокуратура обвини американски журналист, че работи за ЦРУ..

публикувано на 26.06.24 в 15:34
Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в..

публикувано на 26.06.24 в 14:50
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Не изключвам да има още една война в Близкия изток

Не изключвам да има още една война в Близкия изток. Тази прогноза направи пред БНР журналистът Мохамед Халаф и добави, че  ако Израел атакува "Хизбула", САЩ няма как да не се включат в тази война . " Всичко зависи от това дали Иран е готов да..

публикувано на 26.06.24 в 14:32

Вилис Цуров: Марк Рюте има способността да посредничи и преговаря, поема НАТО в сложен период

Марк Рюте, новият генерален секретар на НАТО, има способността да посредничи, да преговаря, убеждава , коментира избора на холандеца полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантис“, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.06.24 в 14:21
Атанас Атанасов в НС, 26 юни 2024 г.

Спор в НС: Опитвал ли се е Атанас Атанасов да вербува офицери от военното разузнаване?

Офицери от служба "Военно разузнаване" са докладвали пред директора ѝ бригаден генерал Венелин Венев, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в качеството си на председател на ПГ на ПП-ДБ в 49-ия парламент се е опитал да ги "вербува". Разговорите с..

публикувано на 26.06.24 в 14:14
Юлиян Петров

КТ "Подкрепа" ще иска 150% увеличение на учителските заплати

КТ "Подкрепа" ще настоява пред следващото редовно правителство и парламента за увеличение със 150% на учителските заплати. Синдикатът настоява в срок от 5 г. парите за образование да нараснат до 6 на сто от брутния вътрешен продукт. Това обяви..

публикувано на 26.06.24 в 13:54
Илияна Цанова

Илияна Цанова: Има сериозен риск България да загуби средства по ПВУ

Има сериозен риск България да загуби средства от Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди в интервю за БНР Илияна Цанова- зам.-генерален директор на направление "Бюджет" в Европейската комисия. По думите ѝ честата смяна на правителства и липсата на..

публикувано на 26.06.24 в 13:47