Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон започва африканска обиколка

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон започва обиколка в Източна Африка, за да затвърди позициите на Франция в региона, към който проявяват апетити големите сили, и особено Китай, съобщиха информационните агенции.

Обиколката започва в малката държава Джибути, която е стратегически разположена на входа на Червено море и в която е най-голямата чуждестранна френска военна база в света. В тази малка държава е разположена също единствената американска военна база в континентална Африка, а от две години насам там се намира и първата военна база на Китай в чужбина. След това президентът на Франция ще посети Етиопия и Кения.

През лятото на миналата година британският премиер Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел направиха обиколки в Африка с цел укрепване на взаимоотношенията и търговските връзки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120 компании участват в четиридневното изложение за лодки в Лимасол /Limassol Boat Show 2024/. Това..

публикувано на 23.05.24 в 08:16

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с..

публикувано на 23.05.24 в 08:15

2200 абитуриенти в Бургас, шествие в града, заря и лодки

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през главните улици на града ще бъде предвождано от Бургаския духов оркестър. 2 200 абитуриенти ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:13

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Цар Шишман". Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален умисъл. Служебен анжимент на адвоката на семейството на детето стана причина за провал на..

публикувано на 23.05.24 в 08:06

Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ , заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Членовете на нашето сдружение са категорично против прилагането на това постановление , припомни д-р Тотев относно документа, с който се..

публикувано на 23.05.24 в 07:57

Опасно време: Жълт код за валежи в 13 области у нас

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за днес в 13 области на страната. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Смолян, Велико Търново и Стара Загора, както и София-град и София-област. Днес облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места,..

публикувано на 23.05.24 в 07:48