Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит урок “Влез в света на другия“ се проведе в Габрово

2
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Децата ни не са различни, без значение дали са здрави, или с увреждания. Това доказаха децата от Габрово, които се включиха в открит урок, който премина под надслова „Влез в света на другия“. Заниманията, в които здравите деца се опитаха да преминат през ежедневните трудности, с които се срещат децата с увреждания, е част от кампанията „Мисията е възможна“ на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. В заниманията с децата се включиха заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и кметът на Габрово Таня Христова.
Общата ни цел е да променим обществените нагласи и да покажем, че няма различни деца, посочи в Габрово Зорница Русинова:

“Когато всички ние, държавата, местните власти, неправителствените организации, медиите се обединим и да покажем добрите примери на децата, които могат и успяват, наистина, децата, които поради различни причини живеят извън семействата си и са част от грижата ни, могат да бъдат пълноценни граждани. Нашият стремеж е да покажем, че тези деца трябва да получат подкрепата и от родителите на децата, с които ходят на училище, от съседите, от цялото общество, за да могат да се чувстват пълноценни“.

"Мисията е възможна в Габрово. Общината е сред водещите у нас като активен партньор за промяна на качеството на социалните грижи", обясни кметът Таня Христова и добави:

“И качеството на грижата ще продължи да бъде професионална, компетентна и комплексна. Основната друга част на мисията е да работим с общността и с всички нас, като граждани, които имаме изключително важна роля - грижата за тези деца да бъде така качествена и така добра, каквато вътрешно всеки един от нас има потребност“.

Заместник-социалният министър Зорница Русинова и кметът на Габрово Таня Христова посетиха Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижи в града.

В центъра на инициативата „Мисията е възможна“ в Габрово бяха децата. В основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ чрез различни занимания и демонстрации децата имаха възможността да усетят как се чувстват техните връстници със зрителни, слухови и двигателни увреждания. Специален гост на децата беше куче на фондация „Очи на четири лапи“. Нашите обучени кучета помощници се предоставят безплатно на нуждаещите се, обясни Ели Коджабашева:

“Имаме едно куче за диагностика и за сигнализиране при диабетична криза и две кучета, които работят с хора, които са с двигателни увреждания. Всеки един, който има желание, може да дойде при нас във фондация „Очи на четири лапи“, подава документи, провеждаме един разговор, уточняваме си представите, след което отива в социалната дирекция и си пуска молба“.

Габровските деца и родителите им научиха в открития урок повече за глухонемите и техния език да говорят с ръце от жестомимичния преводач Марияна Станчева, която от 30 години работи с хора с увреден слух:

“Подкрепям такива инициативи непрекъснато. Може би, трябва по-често да се правят, защото обществото трябва да опознае тези хора, да опознае техния свят, за да може да бъде съпричастен. Мисля, че трябва да се започне от училищата и децата от мънички, от детските градини, да започват да се възпитават по този начин, за да могат да приемат дечицата, които са с увреждане, като равностойни“.

Децата не са различни, на това учи своите третокласници Стелияна Стефанова от основно училище „Св. св Кирил и Методий“.  

“Нашият клас сега работи по един проект „Занимания по интереси“, който се казва „Клуб да бъдем по-добри“, където също имаме предвидени такива теми. Истината е, че децата са много сърдечни, много искрени и се вълнуват много, когато говорим за това“.

За да има успех в мисията за разчупване на различията и стереотипите, училището не е достатъчно. Важен е родителският пример, споделя Богдан Богданов баща на 6-годишно здрава дъщеря:

“Би трябвало всеки един човек така да възпитава децата си. Самите деца с увреждания не са виновни за това и би трябвало да се възпитават и самите здрави деца да поглеждат на тях като на съвсем нормални деца, защото само по този начин тази преграда, която до сега, може би, е съществувала, няма да съществува или поне ще се намали“.

Обществото ни започна бавно и полека да се променя и да става по-толерантно към различните, сподели Светла Григорова, майка на 23-годишна дъщеря с увреждания:

“Аз си спомням какво беше, когато започнахме да ходим по клиники, по лечения, да се опитваме да я запишем в училище. Тогава нещата бяха много трудни. Хората не приемаха децата с увреждания. Те бяха отделени, обикновено в домове или в санаториуми. Нещата се промениха коренно – сега децата се интегрират вече в масови училища и детски градини, социализират се в обществото, обществото започва да ги приема“.

Третокласникът Симеон Симеонов също се включи в открития урок и „влезе в обувките“ на децата със специфични потребности:

“И те са деца, и те са хора, въпреки че имат проблеми. Те са хора, на които можеш да вярваш и те са много добри хора. Те просто имат заболяване, което им пречи на някои неща. Да подам ръка на някое дете и да кажа, че съм с него, за да знае, че има приятел, който в трудни моменти да му помага“.

Мисията е възможна и доказателството са самите деца, които дадоха урок по човещина на възрастните.

Целия репортаж може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обяви, че е обект на заплахи

Депутати от парламентарната група на "Величие" са заплашвали един от основателите на партията - Ивелин Михайлов, съобщи той пред БНР: "Има включително и заплахи срещу мен, че ще бъда  унищожен...Това, което ще стане първоначално е да ми бъде разрушен имиджът и после да бъда унищожен икономически или физически". На въпрос дали заплахите са..

публикувано на 01.07.24 в 18:44
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон призова към широко обединение срещу националистите

"Не друг, а крайната десница е напът да поеме властта".  Това е заявил френският президент Еманюел Макрон на заседание с отиващото си правителство след загубата на предсрочните избори.  Крайнодясната партия "Национален сбор" може да спечели между 260 и 310 депутатски места и е близо до пълното парламентарно мнозинство, сочи прогноза на..

публикувано на 01.07.24 в 18:35

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-е огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал част от изхвърлените  отпадъци. Противопожарни автомобили ще дежурят на мястото, съобщиха от..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога : "Никой не може да е безразличен, когато в..

публикувано на 01.07.24 в 17:43
Номинираният за премиер Росен Желязков (вляво), лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на първия проучвателен мандат - 1 юли 2024 г.

ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

Коментарите на парламентарно представените политически формации във връзка с  предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет днес останаха п естеливи. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност Броени минути преди връчването на мандата от..

публикувано на 01.07.24 в 17:38
Калин Стоянов

Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура. По-рано той беше предложен за същия пост в кабинета на носителя на първия мандат ГЕРБ-СДС.  Стоянов каза, че през почивните дни е водил разговори с предложения от ГЕРБ за премиер Росен Желязков:  "Разговорите бяха в посока на това какво сме постигнали в рамките..

публикувано на 01.07.24 в 17:08

Туроператорите настояват ставката от 9% ДДС за пакетните услуги да остане до края на годината

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. От 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща от 9 на 20%. Това беше оповестено в..

публикувано на 01.07.24 в 17:01