Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писмо намеква за мотивите на стрелеца в Утрехт

3
Роденият в Турция Гьокмен Танъш (37 г.), който бе задържан за стрелбата в трамвай в Утрехт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писмо, намерено в автомобила на нападателя от Утрехт, засилва версията на разследващите, че при вчерашната стрелба все пак става дума за тероризъм. Въпреки това полицията не изключва личен мотив.

Все още не е ясно какво пише в писмото, намерено в откраднат автомобил, с който вчера предполагаемият извършител се опита да избяга.

Роденият в Турция 37-годишен Гьокмен Танъш бе задържан снощи в Утрехт. Полицията съобщи, че няма доказателства за връзка между него и жертвите. Повече подробности около продължилия през цялата нощ разпит не се съобщават. Продължават разпитите и на още двама арестувани във връзка със стрелбата.

Трима души загинаха вчера - 19-годишно момиче и двама мъже на 28 и 49 години. Други петима са ранени, някои от тях тежко. На площад „24 октомври“, мястото на стрелбата, днес цял ден се стичат хора с цветя и свещи.

„Първата ми реакция беше страх, че насилието поражда повече насилие, че омразата ще победи. Но сега вече преобладава вярата ми в хората около мен, в нашия народ“, споделя Феликс Денис, жител на Утрехт.

Цветя поднесе и кметът на града Ян ван Занен. „Вчерашният ден беше трагичен, черен ден за цялата страна, но особено за Утрехт в сърцето на Холандия“, каза той.

„Осъждаме нападението и изразяваме солидарността си с холандския народ и правителство“, написа турското външно министерство, след като турският президент Реджеп Ердоган обяви, че службите в Турция са започнали свое разследване на случая.

Крайнодесният популист Геерт Вилдерс използва случая за вътрешнополитическа разправа с правителството, като призова правосъдния министър Фердинанд Граперхаус да подаде оставка. Причината - заподозреният извършител е бил многократно арестуван и разследван за опит за убийство и изнасилване, както и за връзки с терористичната организация „Ислямска държава“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

След задържането на главния заподозрян Гьокмен Танъш за стрелбата нивото на терористична заплаха за провинция Утрехт беше понижено от пета на четвърта степен.

Спуснати наполовина знамена в Холандия за жертвите в Утрехт

В Холандия знамената във всички държавни институции днес ще бъдат спуснати наполовина в памет на жертвите на вчерашното нападение в трамвай в град Утрехт, при което загинаха трима души, а петима бяха ранени. Разследването на случая продължава,..

обновено на 19.03.19 в 12:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35