Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел води листата на ГЕРБ за евроизборите

Борисов: Не сме идеални, но по-добри все още няма

| обновено на 31.03.19 в 14:05
3
ГЕРБ и СДС представят кандидатите си за членове на Европейския парламент.
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ представи листата си с кандидати за Европейския парламент на изборите, които в България ще се проведат на 26 май. По споразумение със СДС шестото място е за Александър Йорданов, който е представител на синята партия. На последното място е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Първите осем:

1. Мария Габриел

2. Андрей Ковачев

3. Андрей Новаков

4. Ева Майдел

5. Асим Адемов

6. Александър Йорданов

7. Лиляна Павлова

8. Емил Радев.

Мария Габриел е еврокомисар по цифровизацията, а останалите от второ до пето място и в момента са евродепутати от ГЕРБ.

Шестото и седемнайстото място в листата получи СДС, след като се сключи споразумение между ГЕРБ и СДС с основни параметри - приемане на България в Шенген и работа против Европа на две скорости.

Александър Йорданов, който е на избираемото шесто място, благодари на премиера Борисов: "Затова, че той издигна висока бариера пред амбициите на БСП да се върне отново на власт".

Вицепремиерът Томислав Дончев напълно отрече твърденията за разделения в партията и нарече "травматична проекция" да приписваш на другия собствените си проблеми. Той обясни, че победата на изборите е важна, но са важни и принципите и отстояване на позициите.

"Едно е сигурно към края на днешната среща, ако не друг, господин Цветанов ще викне победа. Победата, разбира се, е важна. Тя почти е най важната. Само че целта на победата не е да смачкаш другия. Ние имаме нужда от победа, която е триумф на нашите ценности и идеи и затова ние нямаме нужда от тарани, клинове, остриета, разбивачи и така нататък. Само че в стремежа към победата не бива да губиш себе си, да забравяш това, което си обещал, защото може да се случи накрая, дори да победиш. Ще се окаже, че е победил някой друг, защото вече не си ти. Моля, не забравяйте, че след 26 следва 27", каза Дончев.

След 8-ото място в листата следват:

9. Ивелина Василева

10. Валин Захариев

11. Иво Ралчовски

12. Младен Шишков

13. Николай Тиков

14. Камен Костов

15. Йоана Йончева-Фильова

16. Жечо Станков

17. Илия Лазаров.

Мария Габриел призова останалите водачи на евролисти за преодоляване на политическата конфронтация. Габриел настоя по време на предстоящата кампания да се определят брой теми, които България ще защитава в Европа:

"Дали това ще бъде Шенген, двойният стандарт при храните, Западните Балкани, Дунавската стратегия, цифровите умения и образование, киберсигурността. Листът е отворен, нека всички заедно го допълним, за да не позволяваме на други да вземат решенията вместо нас, за да изпратим силен сигнал и на национално и на европейско ниво. България е зеницата на очите ни в  Европа и тя трябва да бъде пазена всеки момент. Нека го направим по време на следващата кампания".

Лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов каза, че скандалът с апартаментите "е ударил лошо ГЕРБ и партията е понесла шамара". Борисов предупреди, че предстои компроматна кампания, в която темите на Европа ще бъдат изместени:

"За хората от БСП апартаментите и ниските цени са никакъв проблем. Те са свикнали да живеят президентски в държавни жилища от 9-и септември до ден днешен. И никой не им ги взе. Аз нямам съмнения, че тази листа е по-добра от всяка една. Удариха ни лошо, заслужено си понесохме шамара. Искам от тука да излезем силни, обединени с ясното съзнание, че сме длъжни, както казаха колегите от СДС, да не допуснем тези ретроградни сили. И ще видите, че съм бил прав. Успех на всички - с ум, с разум, толерантност и аз няма да завършвам колко евродепутати трябва да имаме, а истински бих помолил българите да гласуват за нас. Не ми се иска да казвам, че сме идеални, но по-добри все още няма".

Борисов предупреди за тежка компроматна война, която ще води опозицията:

"Те ще имат за задача - не да изпратят много депутати или да управляват, тяхната задача е да рушат нашия съюз, за да върнат БСП и ДПС на власт".

Днес младежите на ГЕРБ отново запазиха първото място пред ЦИК, за да регистрират първи листата на ГЕРБ и СДС за предстоящия евровот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16