Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: От ден на ден вървим към Брекзит без сделка

| обновено на 02.04.19 в 11:57
Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди днес, че от ден на ден се увеличава възможността за британско напускане без сделка следващата седмица, предаде АФП.

Френският политик говори пред мозъчен тръст в Брюксел, след като британските депутати отново не успяха да се обединят зад някаква алтернатива на споразумението за Брекзит, подписано от премиерката Тереза Мей миналата седмица.

„Липса на сделка никога не е бил желан от нас сценарий. Но ЕС-27 вече е подготвен за него, тъй като с всеки изминал ден става все по-вероятен“, каза Барние.

Той настоя да не се забравя, че сделка има и тя е сключена от Тереза Мей и британското правителство със Съвета и Европарламента още на 25 ноември миналата година.

"През последните дни става все по-вероятен сценарият за Брекзит без сделка, но все още се надяваме да го избегнем", посочи Барние, добавяйки, че ЕС е готов да приеме Великобритания да остане в европейския митнически съюз, или да поддържа връзка, сходна на тази на ЕС с Норвегия.

Мишел Барние отбеляза, че пред Великобритания вече стоят три възможности преди да напусне ЕС на 12-ти април.

Според него Обединеното кралство все още може да приеме сделката, договорена от Тереза Мей, като отново подчерта, че това е "единственият начин" за Великобритания да напусне единния блок по нормален и подреден начин. Другите варианти включват най-вредният - Брекзит без сделка или дългосрочно отлагане на напускането на Обединеното кралство, отбеляза Барние, като добави, че разделеният британски парламент ще трябва да поеме отговорността за тях.

Той също така каза, че дълго отлагане на Брекзит би довело до организиране на избори за Европейски парламент в Обединеното кралство през май, като в същото време Лондон ще трябва да номинира и свои представители за новата Европейска комисия.

Лидерите на Европейския съюз, включително и британския премиер Тереза Мей, ще се срещнат в Брюксел на 10-и април, за да вземат решение за следващите стъпки.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Депутатите в Камарата на общините отхвърлиха 4 алтернативни варианта за Брекзит.

Маратонско заседание на британския кабинет след поредна липса на консенсус за Брекзит

Във Великобритания, след като снощи парламентът отново не успя да постигне консенсус по алтернатива за Брекзит, кабинетът на Тереза Мей започва серия от маратонски заседания, за да реши как да излезе от кризата.  Тереза Мей и дълбоко..

обновено на 02.04.19 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим...

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата..

публикувано на 30.06.24 в 14:14
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и..

публикувано на 30.06.24 в 14:05
Врачанския митрополит Григорий

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач . Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. Патриаршеският църковен събор..

публикувано на 30.06.24 в 13:50
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да..

публикувано на 30.06.24 в 13:40