Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изисквания на НЗОК могат да лишат граничните и планински райони от лични лекари

архив

Несъобразени с реалността изисквания на НЗОК рискуват да оставят без лични лекари хората в граничните и планинските райони. След изискването всяко джипи да има специалност по обща медицина, сега има ново – той да има помощник и то лекар със специалност. Общопрактикуващи медици от района на Кърджали твърдят, че това на практика е невъзможно, защото колегите им не искат да работят в неблагоприятни практики. Ако не успеят да намерят друг лекар, договорът на джипито с Касата ще бъде прекратен. И това на фона на хроничния недостиг на семейни лекари в тази част на България. 

Преди три години във високопланинското село Боровица стана чудо. Там дойде лекар и пое свободната практика, стояла незаета с десетилетия. Доктор Дунев е с над 40 години стаж. Бил е лекар на Националния отбор по футбол. Дошъл в Боровица от Стара Загора. Обслужва 10 населени места, разпокъсани и отдалечени с километри едно от друго. Разказва, че само за една година е успял да счупи две леки коли. За него този район е като благословия.

"Да живея между тези красиви места и да работя за тези добри хора. Накрая на пътя има асфалт, можем да дойдем дотук – дори в Централна България не е така", казва Дунев.  

За да бъде лекар в Боровица, доктор Дунев получава допълнителна субсидия от общината в Ардино – толкова, колкото дава Здравната каса за неблагоприятна практика. Но не е лесно, казва медикът.

"Проблем са бюрократични изисквания. Много често са измислени в някой кабинет в София, без да се интересуват как да се приложи. Трябва да ходим с касови апарати. От кого тук да взема потребителска такса? Това са хора с много скромни доходи. Ако му взема един лев, все едно му взимам хляба от устата", споделя доктора. 

Докато говорихме с доктор Дунев, той получи обаждане от Здравната каса в Кърджали. Този път за ново изискване към личните лекари.

"Искат да намеря заместник – друг лекар, който е семеен със специалност. Това не е много лесно за мен. Ще се моля на Бога той да се намери".

В община Ардино има пет лекарски практики, три от тях са заети. От юни обаче ще останат 2 заради изискването на Здравната каса джипитата да имат специалност по обща медицина. Но и те ще затворят, ако не успеят да намерят свои помощници. Доктор Дунев не вярва, че друг лекар ще дойде в планината. Така цяла една община ще остане без лични лекари. Кметът на Китница Сали Мюмюн:

"Хората сигурно ще протестираме. България не е само жълтите павета, трябва да видят нашите проблеми". 

След няколко месеца животът на хората в планината може да е като руска рулетка. Живот, в който ще се молят да не се разболеят. Доктор Дунев:

"Който се разболее, трябва ходи в някой град. Семейните лекари записват пациентите, но те не са формално тук, а в Кърджали или някъде другаде. Как болен човек да стигне дотам, колко път трябва да извърви до автобуса немощен и болен", пита лекарят.

Целият репортаж чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева. На срещата в пристанищния град Худейда е присъствал и Абдулла Хаджер, съветник по..

публикувано на 19.09.24 в 19:14
Kаводнени ферми близо до Траверсара, регион Емилия-Романя, Северна Италия, 19 септември 2024 г.

Няколко града в италианската област Емилия-Романя са под вода

Премиерите на Полша, Чехия, Словакия и Австрия обсъждат в Полша с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помощ за пострадалите от наводненията тази седмица области в четирите страни. Щетите са за милиарди евро.  Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 23 Централна и Източна..

публикувано на 19.09.24 в 19:12