Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите в Добрич спасиха родилка с рядък тумор

| обновено на 12.04.19 в 14:36
Многопрофилната болница в Добрич

Животоспасяваща операция при раждане извършиха лекари от многопрофилната болница в Добрич. При операция на 29-годишна родилка те са отстранили от матката ѝ тумор с големината на бебешка главичка и с тегло 300 грама.

Сложността на операцията идвала от мястото на миоматозния възел, който е възпрепятствал не само нормалното раждане, но и достъпа на лекарите до бебето при секцио.

Благодарение на бързата работа на екипа жената и детето ѝ са добре и продължават своето лечение в болницата.

„Случаи на миоматозни възли при бременни жени, които нарастват с напредването на бременността, не са рядкост в медицинската практика“, споделя завеждащият отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев.

„Рядкостта при точно този случай е в мястото на тумора и в неговата големина“, допълва той:

„По-специфичното в конкретния случай беше, че пациентката имаше изключително голям миомен възел и той пречеше на бебето да се позиционира правилно и нормалното раждане беше невъзможно, понеже той деформираше кухината на матката и бебето нямаше как нормално да излезе“. 

„Опасността идваше от това, че възелът заемаше участъка, в който ние най-често срязваме матката, най-просто казано, за да може плодът да се извади. С оглед на това, че възелът беше голям, понеже той беше на относително широка основа, и този участък от матката трябва да бъде срязан, за да може туморът да бъде отстранен. И това нещо да стане относително бързо, защото има и бебе, което трябва да бъде извадено, и от друга страна да имам малко кръвозагуба“.

„Крайният резултат е, че пациентката ще може да забременява безпроблемно и не би следвало да има проблем при износването на бременността си“.

Според д-р Ивайло Петев операцията не е толкова животоспасяваща, колкото органосъхраняваща, тъй като при подобни манипулации съществува риск от отстраняване на органи на жената.

Директорът на здравното заведение д-р Светозар Байчев коментира случая:

„Бях при колегите, присъствах на тяхната операция, справиха се блестящо. Отстраниха в началото част от тумора, предостави се възможност да се влезе безпрепятствено в матката, изроди се бебенце от мъжки пол с килограми 2450 и 47 см ръст“.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Реакции след президентския дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп

Личните нападки преобладаваха в първите дебати преди президентските избори в Съединените щати между президента Джо Байдън и бившия президенти Доналд Тръмп. Все пак двамата изложиха вижданията си за състоянието на американската икономика, кризата с мигрантите по южната граница, войните в Украйна и Близкия Изток и НАТО. Дебатът..

публикувано на 28.06.24 в 15:02

2500 декара земеделска продукция са почти напълно унищожени от градушката в Благоевградско

2500 декара с тютюн, краставици, царевица и домати са почти напълно унищожени от градушката в сряда, която засегна селата Гърмен, Дебрен, Дъбница и Рибново.  Това обяви служебният министър на земеделието Георги Тахов на среща със земеделските производители, пострадали от природното бедствие.  Той увери пострадалите от градушката производители в село..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

МС: Българската позиция за Срещата на върха на НАТО отразява в пълна степен националния ни интерес

Одобрената от Министерския съвет позиция за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание. Това се заявява в разпространена от..

публикувано на 28.06.24 в 14:30

Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора

Въпреки че от понеделник Евелин Банев - Брендо, след като сам се предаде, започна да изтърпява шестгодишната си ефективна присъда по дело за пране на пари от наркотрафик, постановена от Върховния касационен съд през 2018 година, от днес той е и с мярка за неотклонение "задържане под стража" по Европейска заповед за арест от Италия и Румъния, където е..

публикувано на 28.06.24 в 13:59

Евелин Банев е влязъл в България през пролетта на 2022 г.

Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов.  Той обвърза тази информация с обстоятелствата около навлизането на самолет с украински собственик в българското въздушно пространство...

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Мним лекар измами жена с 3 500 лева в Хасково

Жена от Хасково е измамена с 3 500 лева. Телефонната измама е станала снощи, съобщават от полицията. Около 20 ч. на стационарния й телефон е позвънил мъж, представил се за лекар. По схемата за пострадал роднина, за който са нужни пари за лечение, възрастната жена е изхвърлила от петия етаж на жилището си парите, прибрани от мнимия лекар.

публикувано на 28.06.24 в 12:59