Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници искат да блокират летище „Хийтроу“

Театрална група от активисти на движението Extinction Rebellion в Лондон по време на спектакъл.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращите в Лондон природозащитници планират днес да блокират летище „Хийтроу“. Полицията ги предупреди, че ще срещнат твърд отпор.

Движението Extinction Rebellion, чиито активисти вече четвърти ден блокират райони в Лондон в рамките на така нареченото от тях „мирно гражданско неподчинение“, обяви, че днешната му цел ще бъде авиационната индустрия.

Повече от 500 души са арестувани от началото на протестите срещу климатичните промени, започнали в понеделник. От полицията съобщиха, че имат информация, че протестиращите ще се опитат да нарушат работата на летище „Хийтроу“.

Днес във Великобритания е Разпети петък и се очаква летището да бъде много натоварено с 247 000 излитащи или кацащи пътници за великденските празници. От полицията съобщиха, че водят „война на изтощение“, тъй като на мястото на всеки арестуван се появяват още повече протестиращи. Властите отчитат, че протестът протича изключително мирно, но тактиката на Extinction Rebellion да бъдат арестувани колкото се може повече негови активисти, поставя на изпитание ресурсите на полицията.

Полицията в Лондон е задържала над 500 демонстранти от началото на протестите срещу замърсяването на околната среда. Това съобщи в Туитър полицията в британската столица, цитирани от ТАСС. На 10 души вече са повдигнати обвинения.

Активистите от природозащитната организация „Бунт срещу унищожението“ продължават да блокират четири градски зони и част от североизточния край на Хайд парк. Полицията напомня, че само последната от споменатите територии е разрешено място за протест. Нарушението на това правило е и причината за арестите.

Полицията в Лондон е отклонена от "основните си задължения" заради протестиращи, които искат да блокират пътищата към най-натовареното летище "Хийтроу" , съобщи Скотланд Ярд. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34