Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Първомайци канят на празник на разсола

Снимка: Здравка Маслянкова

Първомайци е най-голямото село в област Велико Търново с над 3000 жители. За жените в селото казват, че са отлични домакини и кулинарки. В събота сутринта на селския площад „Съединение“ дъщери, снахи, майки и свекърви ще покажат певческото си майсторство и своите готварски умения на традиционния за селото празник на разсола. Това е типично ястие с агнешко месо и сос, което домакините в селото приготвят за Гергьовден и Спасовден.

Историята на село Първомайци започва около ХІVвек. Първите писмени сведения датират от 1347 година, когато българският цар Иван Александър подписва „Мрачката грамота“, в която се споменава за съществуването на селището. Днес селото е на стотина метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Първомайци обединява два квартала – „Сергювец“ и „Темниско“. Жените в селото не спират да спорят коя е най-добрата домакиня и готвачка на традиционното за Първомайци ястие с месо и сос, наречено разсол:

„Хубав разсол става от 15 порции, ако са по-малко, не става вкусен. Не знам защо. Ама пак зависи от големината на порциите – може да ги правиш ей такива, а може и ееей такива. Говори се за нормални порции, като седнеш да се нахраниш. От бутчетата става най-добре, дали предно или задно – може да се нареже на порция, която има месо на нея, не голи ребра да наредим. Аз у дома го правя с повод и без повод и с пилешки надбедренички много хубаво става. И от телешко става много хубаво, и от свинско дори става. Даже и от риба става“.

Така се наддумват първомайчанки за разсола, докато се приготвят за празника на типичното за селото ястие, което по традиция се прави за Гергьовден и Спасовден и е най-вкусно с агнешко месо. Темнишченки и сергювчанки си имат тънкости в приготвянето, разказва Теодора Миновска, секретар на читалище „Иван Вазов“ в селото, организатор на празника заедно с кметството:

„Така съм го заварила от време оно. Наистина това ястие е традиционно за сбора на Първомайци и на Сергювец, и на Темниско. Аз лично съм забелязала две основни разлики в приготвянето – сергювски и темнишки разсол. Сергювският е много бистър, докато в Темниско е малко с повече сос, повече червен пипер, повече брашно“.

Димитрина Йосифова е сергювска снаха, учила е разсола от свекърва си преди 50 години:

„В интерес на истината вече не може да се прави, както се правеше някога. Животното си беше от вкъщи. Заколва се, направяше се на порции, зареждаше се в една голяма тава. В една голяма купа се слага брашно, чер пипер, червен пипер, малко вода, сол, солта е задължителна и всяка порция се полива отгоре с тази каша. Има хора, които го завиваха с лопуш и се слагаше в добре опалена пещ. Сега няма пещи и го правим във фурните“.

Димитрина Йосифова е осъвременила рецептата за разсол, която наследила от свекърва си. Прави си смес от две части черен пипер и една част бахар, след това отваря шкафа с подправките и каквото ѝ попадне пред очите, се озовава в тавата с месото и водата. От свекърва си се е учила и бившата детска учителка Димитранка Конджарова:

„От много години правя като почина свекърва ми, но не мога така да го докарам като нея. Запомнила съм само, че месото се овалва в сол, олио и червен пипер и се подрежда в тавата. Само че ние не слагаме джоджен. Нашето семейство ползваме магданоз и брашно, водичка и отгоре са загъва тавата“.

По-различна е рецептата за разсол на Величка Василева, която се предава от баба на внучка:

„Отдолу в тавата си нарязвам зелени пера на лука. Върху тези пера, овалваното месо в брашно, червен пипер и олио, заредено, оставено около час и половина да се овкуси с тези подправки. След това водичка – кой, колкото сос обича. Моите вкъщи обичат по-да е сухичко, не им трябва много разсоля“.

Първомайчанки са единодушни, че най-добрата майсторка на разсол в селото е Стеляна Янкова:

„Баба Стеляна не е най-добрата, има много по-млади и много по-добри, но няколко пъти го готвих и на площада“, казва тя за себе си. И продължава: „Аз го готвя по мънично по друг начин, леко осъвременен, за да стане по-бързо – сварени са мръвките, сварен и прецеден е бульонът, след това препечено брашънце. Може и без допълнително олио, защото от месцето винаги и от бульона е тлъстичко. Заливам, слагам дафинов лист, слагам черен пипер, слагам и магданозче и пека във фурната. И пак става вкусен с мерак и с любов“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп в Овалния кабинет, 4 февруари 2025 г.

Белият дом ще решава кои медии могат да отразяват на живо Доналд Тръмп

Белият дом заяви, че "негови служители ще решат" кои медии ще имат право редовно да отразяват американския президент Доналд Тръмп на живо, предаде Асошиейтед прес. Това е рязка промяна във вековната традиция, според която независими медийни групи могат да отразяват действията на президента и да го държат отговорен от името на американците, отбелязва..

публикувано на 26.02.25 в 04:10
Президентите на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и на САЩ Доналд Тръмп

Тръмп: Зеленски иска лично да попише споразумението за редките минерали

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че украинският държавен глава Володимир Зеленски иска да подпише лично във Вашингтон споразумението със Съединените щати за украинските редки земни елементи, предаде агенция Ройтерс. Сделката е стратегическа в плана на Киев да спечели подкрепата на новото правителство в контекста на усилията на Тръмп да..

публикувано на 26.02.25 в 01:03

Украйна може да подпише в петък споразумението със САЩ

Украйна се е съгласила с предложената от Съединените щати сделка за украинските редкоземни минерали.  Съответното споразумение може да бъде подписано в петък, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен украински представител. "Сега представители на правителството работят над детайлите. Обмисляме посещение във Вашингтон в петък за..

публикувано на 25.02.25 в 22:02
Илон Мъск

Над 230 000 канадци са подписали петиция за отнемане на канадското гражданство на Илон Мъск

Илон Мъск ще присъства на първото заседание на кабинета за втория мандат на президента Доналд Тръмп в сряда. Най-богатият човек в света и основен дарител на Тръмп, Мъск няма министерски портфейл или официални правомощия за вземане на решения, но има статут на "специален държавен служител" и "старши съветник на президента", оглавяващ Департамента..

публикувано на 25.02.25 в 21:58
Папа Франциск - 5 май 2024 г.

Папа Франциск е в критично, но стабилно състояние

В медицинския бюлетин, публикуван от пресслужбата на Светия Престол, се съобщава, че: "Клиничните състояния на Светия отец остават критични, но стабилни. Не са настъпили остри респираторни епизоди и хемодинамичните параметри продължават да бъдат стабилни". Направена е планова компютърна томография за радиологично проследяване на двустранната..

публикувано на 25.02.25 в 21:54
Киър Стармър и Еманюел Макрон

Стармър и Макрон заявиха, че приветстват лидерството на Тръмп в усилията за мир в Украйна

Британският премиер Киър Стармър и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че приветстват лидерството на президента на Съединените щати Доналд Тръмп в усилията за постигане на траен мир в Украйна. Това стана ясно след телофонен разговор между Стармър и Макрон.  Говорител на офиса на Стармър допълни, че двамата лидери са повторили позицията..

публикувано на 25.02.25 в 21:50

Приютът за безстопанствени животни в Добрич моли за дарения на хранителни продукти

Общинският приют за безстопанствени животни в Добрич апелира за дарения на хранителни продукти. Заради ниските температури през последните седмици дажбата на настанените там кучета е увеличена и храната им е недостатъчна. Необходими са както консерви, така и суха храна на гранули. Около 80 кучета са настанени в момента в Общинския приют за..

публикувано на 25.02.25 в 20:51