Първомайци е най-голямото село в област Велико Търново с над 3000 жители. За жените в селото казват, че са отлични домакини и кулинарки. В събота сутринта на селския площад „Съединение“ дъщери, снахи, майки и свекърви ще покажат певческото си майсторство и своите готварски умения на традиционния за селото празник на разсола. Това е типично ястие с агнешко месо и сос, което домакините в селото приготвят за Гергьовден и Спасовден.
Историята на село Първомайци започва около ХІVвек. Първите писмени сведения датират от 1347 година, когато българският цар Иван Александър подписва „Мрачката грамота“, в която се споменава за съществуването на селището. Днес селото е на стотина метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Първомайци обединява два квартала – „Сергювец“ и „Темниско“. Жените в селото не спират да спорят коя е най-добрата домакиня и готвачка на традиционното за Първомайци ястие с месо и сос, наречено разсол:
„Хубав разсол става от 15 порции, ако са по-малко, не става вкусен. Не знам защо. Ама пак зависи от големината на порциите – може да ги правиш ей такива, а може и ееей такива. Говори се за нормални порции, като седнеш да се нахраниш. От бутчетата става най-добре, дали предно или задно – може да се нареже на порция, която има месо на нея, не голи ребра да наредим. Аз у дома го правя с повод и без повод и с пилешки надбедренички много хубаво става. И от телешко става много хубаво, и от свинско дори става. Даже и от риба става“.
Така се наддумват първомайчанки за разсола, докато се приготвят за празника на типичното за селото ястие, което по традиция се прави за Гергьовден и Спасовден и е най-вкусно с агнешко месо. Темнишченки и сергювчанки си имат тънкости в приготвянето, разказва Теодора Миновска, секретар на читалище „Иван Вазов“ в селото, организатор на празника заедно с кметството:
„Така съм го заварила от време оно. Наистина това ястие е традиционно за сбора на Първомайци и на Сергювец, и на Темниско. Аз лично съм забелязала две основни разлики в приготвянето – сергювски и темнишки разсол. Сергювският е много бистър, докато в Темниско е малко с повече сос, повече червен пипер, повече брашно“.
Димитрина Йосифова е сергювска снаха, учила е разсола от свекърва си преди 50 години:
„В интерес на истината вече не може да се прави, както се правеше някога. Животното си беше от вкъщи. Заколва се, направяше се на порции, зареждаше се в една голяма тава. В една голяма купа се слага брашно, чер пипер, червен пипер, малко вода, сол, солта е задължителна и всяка порция се полива отгоре с тази каша. Има хора, които го завиваха с лопуш и се слагаше в добре опалена пещ. Сега няма пещи и го правим във фурните“.
Димитрина Йосифова е осъвременила рецептата за разсол, която наследила от свекърва си. Прави си смес от две части черен пипер и една част бахар, след това отваря шкафа с подправките и каквото ѝ попадне пред очите, се озовава в тавата с месото и водата. От свекърва си се е учила и бившата детска учителка Димитранка Конджарова:
„От много години правя като почина свекърва ми, но не мога така да го докарам като нея. Запомнила съм само, че месото се овалва в сол, олио и червен пипер и се подрежда в тавата. Само че ние не слагаме джоджен. Нашето семейство ползваме магданоз и брашно, водичка и отгоре са загъва тавата“.
По-различна е рецептата за разсол на Величка Василева, която се предава от баба на внучка:
„Отдолу в тавата си нарязвам зелени пера на лука. Върху тези пера, овалваното месо в брашно, червен пипер и олио, заредено, оставено около час и половина да се овкуси с тези подправки. След това водичка – кой, колкото сос обича. Моите вкъщи обичат по-да е сухичко, не им трябва много разсоля“.
Първомайчанки са единодушни, че най-добрата майсторка на разсол в селото е Стеляна Янкова:
„Баба Стеляна не е най-добрата, има много по-млади и много по-добри, но няколко пъти го готвих и на площада“, казва тя за себе си. И продължава: „Аз го готвя по мънично по друг начин, леко осъвременен, за да стане по-бързо – сварени са мръвките, сварен и прецеден е бульонът, след това препечено брашънце. Може и без допълнително олио, защото от месцето винаги и от бульона е тлъстичко. Заливам, слагам дафинов лист, слагам черен пипер, слагам и магданозче и пека във фурната. И пак става вкусен с мерак и с любов“.
Общо 70 пожара се запалиха за денонощие в Гърция, като над 20 избухнаха само за четири часа. В сила са строги мерки по забрана за влизане в гори и паркове, високите температури допълнително затрудняват работата на пожарникарите. Отново температури от 42 градуса бяха отчетени през последното денонощие. Изключително топлото време, съчетано със силен вятър..
Британското правителство предупреди американския президент Доналд Тръмп да не се доверява на руския президент Владимир Путин, че ще се придържа към евентуално споразумение за прекратяване на огъня в Украйна, докато западните лидери се надпреварват да помогнат на Киев да се подготви за среща на върха в петък, съобщи вестник “Таймс”. В декларация..
Смъртта при израелски обстрел на шестима медийни работници в град Газа предизвика нова вълна от международни критики срещу Израел, след като премиерът Бенямин Нетаняху потвърди решимостта си градът да бъде окупиран. Австралия се присъедини към Франция, Великобритания и Канада, които обявиха намерение да признаят палестинска държава. Генералният..
Военнослужещ на 52 години е загинал в катастрофата при разклона за село Маломирово до Елхово. Той е починал в линейката на път за областната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол, съобщи БТА, като цитира заместник-директора на лечебното заведение д-р Валентин Вълчев. Сигналът за тежкия пътен с трима ранени, от които двама военнослужещи, е получен към..
Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Кая Калас заяви, че министрите на външните работи от ЕС подкрепят действията на Съединените щати към "справедлив мир" в Украйна, предаде Ройтерс. Освен това Калас сподели, че блокът ще продължи да работи по допълнителни санкции срещу Русия, по военна..
Данните на Националния статистически институт на Италия ISTAT сочат, че през юли цените са нараснали с 1,7% - толкова, колкото бе през юни на годишна база, т.е. нивото на инфлацията се запазва. Но според потребителските сдружения "това е мираж". Най-много са поскъпнали самолетните билети за вътрешните полети в Италия – над 35%, следват..
Софийската света митрополия обвини администрацията на столичния район "Изгрев" в натиск за избор на изпълнител за довършване на сградата на новата църква на името на свети Пимен Зографски в района. Средствата, които са в размер на над 1 милион лева, бяха отпуснати от Столичния общински съвет по предложение на кмета на "Изгрев" Делян Георгиев и..
Страната ни вече съхранява слънчева енергия в батерии, които са частни инвестиции . На сайта на ЕСО в оперативните данни се показва енергията,..
Русия винаги е измервала себе си спрямо великата сила на деня. Това обясни пред БНР Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ и основател на..
Системата на опазване на недвижимото културно наследство е абсолютно разрушена . Това заяви пред БНР арх. Петър Петров, бивш директор на Националния..