Първомайци е най-голямото село в област Велико Търново с над 3000 жители. За жените в селото казват, че са отлични домакини и кулинарки. В събота сутринта на селския площад „Съединение“ дъщери, снахи, майки и свекърви ще покажат певческото си майсторство и своите готварски умения на традиционния за селото празник на разсола. Това е типично ястие с агнешко месо и сос, което домакините в селото приготвят за Гергьовден и Спасовден.
Историята на село Първомайци започва около ХІVвек. Първите писмени сведения датират от 1347 година, когато българският цар Иван Александър подписва „Мрачката грамота“, в която се споменава за съществуването на селището. Днес селото е на стотина метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Първомайци обединява два квартала – „Сергювец“ и „Темниско“. Жените в селото не спират да спорят коя е най-добрата домакиня и готвачка на традиционното за Първомайци ястие с месо и сос, наречено разсол:
„Хубав разсол става от 15 порции, ако са по-малко, не става вкусен. Не знам защо. Ама пак зависи от големината на порциите – може да ги правиш ей такива, а може и ееей такива. Говори се за нормални порции, като седнеш да се нахраниш. От бутчетата става най-добре, дали предно или задно – може да се нареже на порция, която има месо на нея, не голи ребра да наредим. Аз у дома го правя с повод и без повод и с пилешки надбедренички много хубаво става. И от телешко става много хубаво, и от свинско дори става. Даже и от риба става“.
Така се наддумват първомайчанки за разсола, докато се приготвят за празника на типичното за селото ястие, което по традиция се прави за Гергьовден и Спасовден и е най-вкусно с агнешко месо. Темнишченки и сергювчанки си имат тънкости в приготвянето, разказва Теодора Миновска, секретар на читалище „Иван Вазов“ в селото, организатор на празника заедно с кметството:
„Така съм го заварила от време оно. Наистина това ястие е традиционно за сбора на Първомайци и на Сергювец, и на Темниско. Аз лично съм забелязала две основни разлики в приготвянето – сергювски и темнишки разсол. Сергювският е много бистър, докато в Темниско е малко с повече сос, повече червен пипер, повече брашно“.
Димитрина Йосифова е сергювска снаха, учила е разсола от свекърва си преди 50 години:
„В интерес на истината вече не може да се прави, както се правеше някога. Животното си беше от вкъщи. Заколва се, направяше се на порции, зареждаше се в една голяма тава. В една голяма купа се слага брашно, чер пипер, червен пипер, малко вода, сол, солта е задължителна и всяка порция се полива отгоре с тази каша. Има хора, които го завиваха с лопуш и се слагаше в добре опалена пещ. Сега няма пещи и го правим във фурните“.
Димитрина Йосифова е осъвременила рецептата за разсол, която наследила от свекърва си. Прави си смес от две части черен пипер и една част бахар, след това отваря шкафа с подправките и каквото ѝ попадне пред очите, се озовава в тавата с месото и водата. От свекърва си се е учила и бившата детска учителка Димитранка Конджарова:
„От много години правя като почина свекърва ми, но не мога така да го докарам като нея. Запомнила съм само, че месото се овалва в сол, олио и червен пипер и се подрежда в тавата. Само че ние не слагаме джоджен. Нашето семейство ползваме магданоз и брашно, водичка и отгоре са загъва тавата“.
По-различна е рецептата за разсол на Величка Василева, която се предава от баба на внучка:
„Отдолу в тавата си нарязвам зелени пера на лука. Върху тези пера, овалваното месо в брашно, червен пипер и олио, заредено, оставено около час и половина да се овкуси с тези подправки. След това водичка – кой, колкото сос обича. Моите вкъщи обичат по-да е сухичко, не им трябва много разсоля“.
Първомайчанки са единодушни, че най-добрата майсторка на разсол в селото е Стеляна Янкова:
„Баба Стеляна не е най-добрата, има много по-млади и много по-добри, но няколко пъти го готвих и на площада“, казва тя за себе си. И продължава: „Аз го готвя по мънично по друг начин, леко осъвременен, за да стане по-бързо – сварени са мръвките, сварен и прецеден е бульонът, след това препечено брашънце. Може и без допълнително олио, защото от месцето винаги и от бульона е тлъстичко. Заливам, слагам дафинов лист, слагам черен пипер, слагам и магданозче и пека във фурната. И пак става вкусен с мерак и с любов“.
Руските пилоти са игнорирали сигналите от италианските изтребители, отговарящи за мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство над Балтийско море, когато вчера са нарушили естонското въздушно пространство, заяви високопоставен естонски военен представител, предаде Асошиейтед прес. Това 12-минутното навлизане беше поредно изпитание за..
Пожар гори на територията на бившата рафинерия "Плама". Пламъците от сухи треви са се прехвърлили в изоставени утайници. Четири пожарни автомобила са на мястото. Няма опасност за обхващане от пламъци на други сгради, има задимяване на района. Комисар Станислав Атанасов, Директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на..
Локализиран е пожарът край ловешкото село Брестница. Няма опасност за близките населени места и къщите. На терен работят три екипа на пожарната. Горят сухи треви и храсти, но огънят е локализиран. Пожар е избухнал край ловешкото село Брестница
Огромни щети понася гръцкото животновъдство от шарка по овцете. Последните случаи са в Северна Гърция. Последният регистриран случай е днес във ферма на остров Самотраки. Вече 3500 животни са унищожени на острова, съобщават местните власти. Животновъдството е половината от приходите на жителите на Самотраки и щетите са огромни. В същото..
Въоръженото крило на "Хамас" публикува "прощални" снимки на повечето от останалите заложници в ивицата Газа, като предупреди, че израелското нападение над град Газа може да ги изложи на опасност, предаде АФП. С тези снимки то припомни и случая с израелски пилот, изчезнал през 1986 г., след като самолетът му беше свален над Ливан. От 251..
Председателят на Народното събрание Наталия Киселова обяви по повод отхвърления вот на недоверие на правителството, че "трябва да вземем поука от повдигнатите въпроси, по които има напрежение в обществото". В старозагорското село Братя Даскалови, където гостува по случай празника на общината, тя подчерта, че резултатите от гласуването са..
Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която задължава американските компании, които привличат служители от чужбина, да плащат по 100 000 долара на служител годишно. Новата мярка засяга предимно служители на технологични компании, които работят на територията на САЩ въз основа на работни визи H-1B. Американските медии припомнят, че..
Изпълнението на съдебните актове не означава, че те не могат да бъдат обсъждани и критикувани . Това е начин за развитие на съдебната практика,..
" Пеевски очевидно е завладял държавата. При този вот на недоверие това стана ясно най-ярко". Това заяви пред БНР Божидар Божанов, съпредседател на..
"Темата за сухия режим и голямата депресия в социалната историята на Съединените щати е много интересна и аз за първи път се сблъсках с част от..