Първомайци е най-голямото село в област Велико Търново с над 3000 жители. За жените в селото казват, че са отлични домакини и кулинарки. В събота сутринта на селския площад „Съединение“ дъщери, снахи, майки и свекърви ще покажат певческото си майсторство и своите готварски умения на традиционния за селото празник на разсола. Това е типично ястие с агнешко месо и сос, което домакините в селото приготвят за Гергьовден и Спасовден.
Историята на село Първомайци започва около ХІVвек. Първите писмени сведения датират от 1347 година, когато българският цар Иван Александър подписва „Мрачката грамота“, в която се споменава за съществуването на селището. Днес селото е на стотина метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Първомайци обединява два квартала – „Сергювец“ и „Темниско“. Жените в селото не спират да спорят коя е най-добрата домакиня и готвачка на традиционното за Първомайци ястие с месо и сос, наречено разсол:
„Хубав разсол става от 15 порции, ако са по-малко, не става вкусен. Не знам защо. Ама пак зависи от големината на порциите – може да ги правиш ей такива, а може и ееей такива. Говори се за нормални порции, като седнеш да се нахраниш. От бутчетата става най-добре, дали предно или задно – може да се нареже на порция, която има месо на нея, не голи ребра да наредим. Аз у дома го правя с повод и без повод и с пилешки надбедренички много хубаво става. И от телешко става много хубаво, и от свинско дори става. Даже и от риба става“.
Така се наддумват първомайчанки за разсола, докато се приготвят за празника на типичното за селото ястие, което по традиция се прави за Гергьовден и Спасовден и е най-вкусно с агнешко месо. Темнишченки и сергювчанки си имат тънкости в приготвянето, разказва Теодора Миновска, секретар на читалище „Иван Вазов“ в селото, организатор на празника заедно с кметството:
„Така съм го заварила от време оно. Наистина това ястие е традиционно за сбора на Първомайци и на Сергювец, и на Темниско. Аз лично съм забелязала две основни разлики в приготвянето – сергювски и темнишки разсол. Сергювският е много бистър, докато в Темниско е малко с повече сос, повече червен пипер, повече брашно“.
Димитрина Йосифова е сергювска снаха, учила е разсола от свекърва си преди 50 години:
„В интерес на истината вече не може да се прави, както се правеше някога. Животното си беше от вкъщи. Заколва се, направяше се на порции, зареждаше се в една голяма тава. В една голяма купа се слага брашно, чер пипер, червен пипер, малко вода, сол, солта е задължителна и всяка порция се полива отгоре с тази каша. Има хора, които го завиваха с лопуш и се слагаше в добре опалена пещ. Сега няма пещи и го правим във фурните“.
Димитрина Йосифова е осъвременила рецептата за разсол, която наследила от свекърва си. Прави си смес от две части черен пипер и една част бахар, след това отваря шкафа с подправките и каквото ѝ попадне пред очите, се озовава в тавата с месото и водата. От свекърва си се е учила и бившата детска учителка Димитранка Конджарова:
„От много години правя като почина свекърва ми, но не мога така да го докарам като нея. Запомнила съм само, че месото се овалва в сол, олио и червен пипер и се подрежда в тавата. Само че ние не слагаме джоджен. Нашето семейство ползваме магданоз и брашно, водичка и отгоре са загъва тавата“.
По-различна е рецептата за разсол на Величка Василева, която се предава от баба на внучка:
„Отдолу в тавата си нарязвам зелени пера на лука. Върху тези пера, овалваното месо в брашно, червен пипер и олио, заредено, оставено около час и половина да се овкуси с тези подправки. След това водичка – кой, колкото сос обича. Моите вкъщи обичат по-да е сухичко, не им трябва много разсоля“.
Първомайчанки са единодушни, че най-добрата майсторка на разсол в селото е Стеляна Янкова:
„Баба Стеляна не е най-добрата, има много по-млади и много по-добри, но няколко пъти го готвих и на площада“, казва тя за себе си. И продължава: „Аз го готвя по мънично по друг начин, леко осъвременен, за да стане по-бързо – сварени са мръвките, сварен и прецеден е бульонът, след това препечено брашънце. Може и без допълнително олио, защото от месцето винаги и от бульона е тлъстичко. Заливам, слагам дафинов лист, слагам черен пипер, слагам и магданозче и пека във фурната. И пак става вкусен с мерак и с любов“.
Съветниците в Кюстендил приеха решение Общината сама да изгради осветлението на фаталния път при село Ябълково, където в края на миналата година при ПТП с коне загина 18-годишно момиче, а други две нейни връстнички бяха ранени, каза за БНР кметът на града инж. Огнян Атанасов. Осветлението не работи от 1985 година и след протести на кюстендилци и..
Мнозинството от германските граждани са недоволни от консервативното правителство на канцлера Фридрих Мерц, което скоро ще навърши 100 дни на власт, сочи изследване на Института за проучване на общественото мнение INSA за неделното издание на "Билд". 60% от анкетираните не одобряват работата на трипартийната коалиция, докато само 27%..
В част от регионалните исторически музеи няма реставратори, обяви пред БНР директорът на Националния археологически институт към БАН доц. Христо Попов. Част от кадрите са намерили по-добра работа в чужбина, а тези специалисти са изключително необходими, защото правят експертизи в полза на институции като прокуратура, полиция и ГДБОП, свързани с..
82-годишна жена от брусарското село Василовци, област Монтана, даде 4500 лева на ало измамник. Неизвестният извършител се представил за полицай. Случаят е от петък, когато между 16 и 16,45 часа, жената от Василовци по време на телефонен разговор станала жертва на опитния измамник. Той въвел в заблуждение бабата. Представил се за полицейски..
"Амнести интернешънъл" заяви, че е "дълбоко обезпокоителен" факта, че британската полицията е извършила 474 ареста по време на демонстрация в подкрепа на групата "Палестинско действие" в Лондон. Столичната полиция съобщи, че 466 души са били задържани съгласно Закона за тероризма за изразяване на подкрепа за забранената група. Други осем..
Основна задача на Програмата за упражняване на правата върху имотите е да систематизира държавни имоти с отпаднала необходимост, при управлението на които се акумулират загуби, се посочва в позиция на Министерския съвет в отговор на изказване по-рано през деня на президента Румен Радев, че се "подготвя пладнешки грабеж с продажбата на над 4400..
С едночасов концерт днес ще бъде закрито 13-ото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица, който започна на 8 август. Заключителната изява ще бъде на централната сцена. Участниците в събора се представят на шест сцени. Председателят на Народното събрание Наталия Киселова ще произнесе слово при закриването на..
"Берковица е райско кътче, сгушено в полите на Ком. Връщам се с голямо удоволиствие в най-ранните си години. Всяка ваканция чаках да отида с..
Колко са столетниците в България? Отговор дава Националният статистически институт – към 31-ви декември 2024 година хората на възраст 100 и..
От днес всички магазини в България трябва да показват цените и в лева, и в евро . Законът е ясен – цената в евро стои до тази в лева, за да ни..