Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарелов: Студената война между католическата и православната църква не е завършила

Иван Гарелов
Снимка: БГНЕС

„Посещението на папа Франциск е продължение на мисията на папа Йоан-Павел II – да могат двете християнски църкви да се сближат и да се прекъсне тази студена война, която съществува“. Това коментира за БНР журналистът Иван Гарелов.

„Ако посещението на папа Йоан-Павел II събори последната „желязна завеса“, която съществуваше, днес можем ли да кажем, че 10-вековната студена война между католическата и православната църква е завършила? За съжаление, не можем и то го виждаме тук на наша земя“, заяви Гарелов в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Той припомни, че папа Йоан-Павел II е знаел, че за да постигне сближаване на двете религии, трябва да отиде в Москва. „Именно там, а не в Цариград е главната пречка за сближението на двете църкви“, добави журналистът.

„Нищо лошо няма в това министър-председателят да посрещне папата на летището, но да се подчертава, че той е първият… това са дребни хитринки, които показват опита да се прави някаква дребна политика. Имаме и избори, всичко се експлоатира. Вече не знам кое от това, което се случва около нас, не е подчинено на изборите“, изказа мнение още Иван Гарелов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МО отговаря на БНР по казуса за използването на предоставеното от България въоръжение на Украйна

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно. Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да..

публикувано на 11.06.24 в 15:11
Боян Балев

Боян Балев, БСП: Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат

Филмът с оставката на Корнелия Нинова вече сме го гледали! Т ова каза пред БНР политологът Боян Балев, член на Националния съвет на БСП.  Той съобщи, че Нинова ще се кандидатира за противоуставен трети мандат . Корнелия Нинова подава оставка Габриел Вълков: Корнелия Нинова вече е в историята! Трябва да започне разговор кой ще..

публикувано на 11.06.24 в 15:01

Евробарометър: 34% от българите - съдебната ни система работи много лошо, 31% - сравнително лошо

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната според проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия в доклад за състоянието на правосъдието в ЕС. Според 34% от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31% - сравнително лошо. Сборът е 65% незадоволителни оценки,..

публикувано на 11.06.24 в 14:54
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

"Хамас" е дала съгласие за плана за примирие

Радикалната палестинска организация "Хамас" е дала съгласието си за плана за примирие в Ивицата Газа, подкрепен от Съвета за сигурност на ООН. Това е заявил висш представител на групировката пред агенция "Ройтерс". Израелските военни съобщиха, че са извършили насочени нападения в най-южния град Рафах, като са премахнали бойни клетки. Били са..

публикувано на 11.06.24 в 14:54
Диана Сивинова

Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време

Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време . Това обясни пред БНР политологът Диана Сивинова, след като партия "Величие" премина 4 - процентната бариера за влизане в НС.  " Пропуснахме явлението "Величие", защото то се случваше само в социалните мрежи. В този сегмент се наблюдават още играчи – партия МЕЧ, партия "Възраждане"...

публикувано на 11.06.24 в 14:49

В отсъствието на унгарския и на словашкия президент страните от Б9 обсъждат войната в Украйна

Войната на Русия в Украйна и засилването на отбраната на Източния фланг на НАТО обсъждат в Рига държавни ръководители на страни членки на Алианса от Централна и Източна Европа, сред които и президентът Румен Радев. В срещата от формата Б9 участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На днешния форум обаче отсъстват унгарският..

публикувано на 11.06.24 в 14:44
Радостин Василев

Радостин Василев: Когато ГЕРБ и ДПС са първи, нищо положително не може да се очаква

Когато ГЕРБ и ДПС са на първите места, не може да се очаква нищо положително за държавата .  Това заяви пред БНР Радостин Василев, лидер на партия МЕЧ, която получи 2,98% на изборите за Народно събрание. Според него резултатът, който е постигнала партията му на 9-и юни, е "доста добър за партия на 6 месеца". При обработени 100% протоколи:..

публикувано на 11.06.24 в 14:17