Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Улусой: Думите ми са погрешно интерпретирани от медиите

МВнР: Изказването на турския посланик е политически неприемливо

| обновено на 13.05.19 в 14:43
Снимка: БГНЕС

Турският посланик у нас Хасан Улусой заяви днес във Външно министерство, че думите му за изучаването на турски език били погрешно интерпретирани от медиите, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По разпореждане министъра на външните работи Екатерина Захариева посланик Улусой бе извикан в МВнР от директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май 2019 г., в което призовава между другото българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната.

Пред посланика беше изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Беше подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика.

Изтъкнато беше, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

Бяха изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните ни отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Посланикът на Турция от своя страна заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Предостави текста на своето изказване, като обясни, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин  във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски смята, че въпросът, който предизвика напрежение в отношенията, ще бъде изяснен. Нейнски присъства на освещаването на новия купол на българската църква" Св. Георги" в Одрин: "Аз съм запозната единствено от медиите, тука няма отзвук. Очаквам в понеделник да се изясни ситуацията".

По-рано премиерът Бойко Борисов също заяви, че ще бъде търсено обяснение дали турският посланик е имал предвид задължително изучаване на турски език.

Президентът Румен Радев също се обяви вчера срещу външна намеса в българската образователна система.

Още на 11 май последва и острата реакция на посолството на Турция в София. В прессъобщение на сайта на мисията на Анкара у нас се обяснява, че в изказването на посланик Улусой „се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България и е изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването под формата на „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование“, се казва в съобщението.

На сайта на турското посолство е приложен текстът на изказването на посланика на турски език, неофициалният му превод на български език, както и видеоклип на изказването му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Радев бе гост на Асеновград по случай празника на града. Там той участва в церемония за издигането на националното знаме и се срещна с граждани.

Румен Радев: Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система трябва да бъде пресичан

Президентът Румен Радев се обяви срещу външна намеса в българската образователна система. Пред журналисти в Асеновград държавният глава коментира вчерашното изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой, който поиска повече възможности за..

публикувано на 12.05.19 в 13:24
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кандидатът за лидер на Консервативната партия Кеми Бейденок.

Кеми Бейденок и Робърт Дженрик ще се борят за лидерския пост в Консервативната партия на Великобритания

Във Великобритания депутатите от Консервативната партия определиха двамата финалисти, които ще се борят за овакантения от Риши Сунак лидерски пост. Това са Кеми Бейденок и Робърт Дженрик. Отразяващите събитието журналисти определиха резултата от това..

публикувано на 09.10.24 в 19:18

Катастрофа на Подбалканския път затруднява движението

Четирима души с пострадали при верижна катастрофа на Подбалканския път София - Бургас в района на село Копринка. Ударили са се четири автомобила. Единият се е самозапалил. На място са изпратени екипи на пожарната, полицията и пътната агенция, съобщиха от..

публикувано на 09.10.24 в 19:05
Министърът на електронтото управление Валентин Мундров (вляво),  се ръкува с президента Румен Радев преди срещата за подготовката на предстоящите избори в президентството -  9 октомври 2024 г.

Валентин Мундров: Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване

Служебният кабинет работи за връщане на доверието към машините за гласуване. Това заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на срещата при президента Румен Радев с институциите, ангажирани с подготовката на изборите на 27..

публикувано на 09.10.24 в 18:49

Орбан: България и Румъния в Шенгенската зона и по суша до края на годината

България и Румъния да бъдат приети до края на годината и със сухопътните си граници в Шенгенската зона ще настоява Унгария, която в момента председателства Съвета на ЕС.  Това обяви премиерът на Унгария Виктор Орбан в реч пред Европейския..

публикувано на 09.10.24 в 18:45
Министерство на земеделието

МЗХ: Утре изплащаме 200 млн. лв. по "украинската помощ"

Утре  земеделските производители ще получат 200 млн. лв. по  т. нар украинска помощ – съобщават от Министерството на земеделието .  Това е първата част от дължимата сума по тази помощ , вече има решение на Държавен фонд "Земеделие" за изплащане на..

публикувано на 09.10.24 в 18:26
проф. Анна Кръстева

С редовно правителство, следващо антикорупционна програма, имаме по-големи шансове за сухопътен Шенген

Намаляват аргументите и тежестта на позицията на Австрия за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. Това обясни пред БНР проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ. " Крайната десница е на власт в много страни, но виждаме каква..

публикувано на 09.10.24 в 18:20
Заседание на служебното правителство.

МС одобри позицията на България за съвета "Транспорт, телекомуникации, енергетика" на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика", което ще се проведе  в  Люксембург на 15 октомври. По искане на Гърция, подкрепено от България, Румъния и..

публикувано на 09.10.24 в 18:16