Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макети на влакове от 80-те години на изложение за жп моделизъм в София

Снимка: БТА

За десета поредна година Сдружение "Клуб железопътен моделизъм - България" организира международно изложение във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". На тазгодишното изложение ще бъде пресъздаден подвижния състав на Българските държавни железници от 80-те години на миналия век. 

То ще се проведе от 24 до 26 май. Ще бъдат изградени три трасета с дължина около 180 метра със 17 гари и спирки и подвижни жп модели на влакове. Интерес към жп моделизма проявяват около 400 души в страната, от тях активни в хобито са 100 души, разказа в предаването "Закуска на тревата" председателят на сдружението Емил Чаушев.

"Това не е скъпо, това е много скъпо хоби. Моделите, които се продават на пазара, са с доста висока стойност, тъй като през годините станаха много по-детайлни. Не са онези детски влакчета, които сме свикнали и помним от детските си години. Освен подвижният състав, който вие може да имате, трябва да направите трасе, по което този подвижен състав да се движи и това отличава нашето хоби от всички останали моделизми." 

Железопътният моделизъм е забранен за деца до 14 години, тъй като има много дребни детайли, които могат да бъдат погълнати, предупреди Емил Чаушев.

"Има понякога остри детайли в модела, които могат да наранят едно дете. Има детски влакчета, които не са точно модели, те са просто имитация на някакво влакче, които могат да се експлоатират от 2-3-4 годишни деца и по-нагоре."

Чаушев смята, че интересът на децата към това хоби се поражда между 4 и 5 годишна възраст.

Предстои макети на влакове да бъдат поставени в рамките на постоянно изложение на Централна жп гара в София, съобщи още Емил Чаушев.

"Най-вероятно един път месечно ние ще отваряме врати за всички граждани, безплатно, за да могат да видят и да се доближат до това хоби, като през останалото време всички трасета ще могат да бъдат гледани (защото помещенията са със стъкла, те не са със стени). Помещенията са със стъкла, така че всички, които преминават през Централната жп гараq ще имат възможността да се запознаят с хобито", уточни той.

Чуйте повече за инициативата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК решава за имунитета на Ибрямов

В Централната избирателна комисия е постъпило искане за сваляне на имунитета на задържания снощи със 100 000 предварително белязани лева кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Комисията ще го обсъди на заседанието си в 14 часа. Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"? За да може обаче..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

"Евробарометър": Мнозинството българи виждат ползата от членството в ЕС

Поскъпването и разходите за живот са основната причина, мотивирала българите да гласуват на европейските избори. Това показват резултатите от проучване на "Евробарометър", оповестени днес. Анкетирани са над 26 000 души на възраст 15 и повече години във всички страни членки на ЕС. 56 на сто от запитаните у нас са посочили като основен мотив да..

публикувано на 03.10.24 в 12:56

Отлага се доставката на двата нови медицински хеликоптера у нас

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо". От фирмата са посочили, че новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година, а за..

публикувано на 03.10.24 в 12:24
Джейхан Ибрямов

Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"?

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като Ирбямов е..

публикувано на 03.10.24 в 12:13
Иван Таков, председател на Комисията по транспорт в СОС

Три комисии в СОС решиха: Отпускат над 18 млн. лв. за столичния градски транспорт

След общо заседание комисиите по транспорт, финанси и икономика в Столичния общински съвет решиха да отпуснат над 18 милиона лева на столичния авто- и електротранспорт. Председателят на комисията по транспорт Иван Таков информира как ще бъдат разпределени средства. СОС решава за заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт"..

публикувано на 03.10.24 в 12:03

ЕК отпуска допълнителни 30 млн. евро хуманитарна помощ за Ливан

Европейската комисия отпуска допълнително 30 млн. евро хуманитарна помощ на най-нуждаещите се в Ливан на фона на сблъсъците между радикалната групировка "Хизбула" и Израел.  Помощта има за цел да осигури спешно храна, подслон и здравни грижи, както и да помогне за други основни нужди. Тя е в добавка към вече обявените 10 млн. евро в края на..

публикувано на 03.10.24 в 11:56

Къде има акции на МВР срещу купуването на гласове?

Продължават акциите на МВР срещу купуване на гласове. Днес такива текат на няколко места в страната. 15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта Във Варна има задържани. Акцията е започнала през изминалата нощ в квартал "Аспарухово".  От полицията в морския град обясниха, че имат данни за влияние на вота чрез..

публикувано на 03.10.24 в 11:54