Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Споделени игри" събра на Витоша деца с техни връстници с увреждания

4
Снимка: Таня Иванова
Над 400 ученици от столични училища се срещнаха тази събота на Витоша със свои връстници с увреждания. Събра ги инициативата "Споделени игри". В местността Игликина поляна бяха организирани различни игри и забавления, чиято цел беше  едните деца и младежи "да влязат в обувките на другите".

„Колелото се казва хендбайк. Идеята е, че се кара с ръце от хора, на които са обездвижени долните крайници“ - казва Влади Гюров, професионален колоездач, който преди 18 години преживява катастрофа и оттогава е в инвалидна количка. Въпреки това, се занимава с тенис, баскетбол, колоездене, гребане, парашутизъм и кара на Витоша своя хендбайк.

„В планината съм редовно. Качвам си колелото в колата, отивам на подходящо за целта място, където е гладък теренът, където няма коли, които да ме сгазят и действа.“

Влади участва в много благотворителни инициативи, а тази събота се включи и в “Споделени игри”, които определя като „едно прекрасно, забавно социално мероприятие с идеята да покажем, че има различни спортове за хора с увреждания, които могат да се практикуват“. Според него трябва да има точно такива събития, които „да повишат знанията на обществото за проблема и за възможностите ти да правиш нещо интересно, независимо от проблема“.

Влади Гюров отбелязва факта, че вече има много спортни клубове, съоръжения, оборудване, подходящи терени. „Стигнахме до момента, в който условия имаме, липсва желание и информираност.“  

„Споделени игри“ са продължение на миналогодишния щафетен супермаратон "Един ден на Витоша", в който 16 супер атлети участваха благотворително в помощ на хората със специални потребности. Именно тази инициатива на алпиниста Дойчин Боянов, с подкрепата на Фондация „София - Европейска столица на спорта”, Природен парк „Витоша“ и НСА, събра пари, с които на Игликина поляна бяха монтирани уреди за спортуване на хора с увреждания.

„Целта на това събитие е да спортуваме заедно – хората с различни специални потребности да могат да  вземат участие в различен вид активности, каквито тук сме организирали – около 15 са на брой. Нашите усилия са в тази посока – да направим планината максимално достъпна и за тях, да й се радват така, както и ние й се радваме, и да ползват всички ползи, които спортът дава на една личност. Ние не трябва да ги изолираме от това и мисля, че до голяма степен сме им длъжни с внимание“, казва Дойчин Боянов.

Целта на “Споделени игри” беше също да бъде заснет филм, който да бъде показан в училищата в страната. Защото децата и младежите трябва да бъдат учени на толерантно отношение към хората с увреждания, казва Даниела - физиотерапевт в организация, която подпомага достъпа до спорт на деца със специални потребности. „Целогодишно плуваме, водна рехабилитация за децата с тежки двигателни увреждания, адаптивно плуване за по-леките двигателни и менталните“, обяснява тя. Според нея обществото ни не вижда толкова много тези хора и не е свикнало с тях.

Даниела дава пример с това, че в началото на деня, когато са дошли на Игликина поляна, учениците са се плашили да се включат в игри с децата с увреждания, но после са се забавлявали заедно и са се чувствали добре от това, че помагат на своите връстници със специални потребности. 

„Хората се обръщат след тях, другите деца ги гледат, страх ги е да ги пипнат. В басейна ми се е случвало деца да не искат да влязат там, защото щели да се разболеят от тази „болест“. Това е нещо, за което трябва да се говори вкъщи и родителите да не се страхуват да ги пращат на места, където има такива деца, защото това просто ще ги направи по-добри хора“, казва Даниела.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Синьо лято" в парк "Гео Милев"

По повод настъпването на новата учебна година район „Слатина“ организира специално събитие за всички настоящи, бъдещи и бивши ученици. То ще се проведе под надслов „Синьо лято – Слатина“   на 14 септември в парк „Гео Милев“ от 16:00 до 22:00 часа.  Като част от активностите, свързани с мероприятието, стартира и конкурс за домашни..

публикувано на 29.08.24 в 17:19

За нуждата от вяра извън политическите страсти

Политически совалки, шоу програми и материален лукс владеят ежедневието днес, но имами ли време за ближния, за другия до нас, готови ли сме да дадем, преди да вземем? -  За християнското учение в съвременния живот говорим с две дами, посветени на богословието в думи и багри. Марина Йорданова е иконограф и член на Българското..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09