Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Татул"

Представяме филма "Татул", екранизация на едноименната творба на Георги Караславов. Действието се развива в Българско село през 30-те години на XX век. Сюжетът разказва за младата вдовица Тошка, която живее в дома на свекърва си Мариола заедно с детето и девера си Иван.
   

Филмът Татул излиза на екран през 1972-ра година под режисурата на Атанас Трайков. Сценарият е на Георги Караславов и на Слав Г. Караславов.

В ролята на свекървата участва талантливата Елена Стефанова, а образа на снахата е поверена на театралната актриса Меглена Караламбова.

В лентата участват любими артисти като Антон Горчев, Георги Георгиев - Гец, Кунка Баева, Антон Карастоянов, Иван Томов.

Тазгодишният носител на наградата "Аскеер" за цялостно творчество и принос в театралното изкуство Иван Налбантов изпълнява ролята на Иван.

Внезапната смърт на Минчо променя отношението на майка му Мариола към овдовялата му съпруга Тошка. Дотогава двете са живеели в разбирателство.

Веднъж промъкнало се съмнението у свекървата, тя намразва снахата. Мариола се бои, че овдовялата Тошка ще се ожени втори път и на основание на законите ще вземе част от имота, който и без това е твърде малък. По този начин другият син, брат на починалия, още неженен, ще трябва да получи част само от имота, а това ще му бъде недостатъчно за прехранване. Мисълта, че имотът ще трябва да се раздели, не й дава покой. В лицето на снаха си тя вижда враг и се стреми да настрои срещу нея и живия си син.

Опитите на Иван (в ролята - Иван Налбантов) да защитава снахата са донякъде успешни, но само временно. Майка му успява да го убеди, че Тошка ще му вземе имота.

Семейството на Минчо живее бедно. За да направят помен както трябва, майка му заръчва на брат му да продаде чувал пшеница, за да приготвят някой лев. На помена за Минчо Тошка си признава пред леля й, че свекърва й я тормози. Иван разбира, че хората в селото говорят, че майка му тормози снахата.

За да се отърве от снаха си Мариола й възлага непосилна работа. Кара я в  студеното време да гази с боси крака в мократа кал. Тя стига и по-далеч,  след като разбира, че Цанкиното дете се отровило без да иска с татул. Мариола стига до решението да отрови снаха си.

За филма "Татул" актриса Меглена Караламбова разказва, че е била поканена за ролята на Тошка след като се е снимала във филма "Осмият". Меглена Караламбова има две роли в киното, творческия си път посвещава на театъра. 

Можете да я гледате на сцената на театър 199 в София на 17 юни в постановката "Заешка дупка", а на 30 юни в постановката "Разговори с мама". На 4 юли ще участва в представлението "4 хиляди мили".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипът на експедицията до Северния ледовит океан

Екстремните спортове 16 - 23 юни 2024

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан . По-рано тази седмица Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “НЕВЕРЕСТ” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или “С гребане през целiя Северен океан”. Целите на двамата са: • да осъществят..

публикувано на 23.06.24 в 12:16
Законите на Мърфи

23.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 23 юни 2024 г.

публикувано на 23.06.24 в 08:15
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15