Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП - необходимо преодоляване на вътрешните раздори

Снимка: БГНЕС

Когато Бойко Борисов говори, че „не можем да си подадем и оставка като хората“, най-вероятно е ядосан, че се проваля сценарият му, който очакваше да се случи - с вакханалия, която да настъпи при една приета оставка в БСП. Това каза за БНР депутатът от БСП и член на Националния съвет на партията Таско Ерменков и обясни, че според него Борисов прави планове за създаване на пълзяща диктатура в България и опит „за заличаване на 30 години в борба за многопартийна система“:

„Неговата политика, която в момента води по отношение на партийните субсидии, иска да доведе до това само ГЕРБ да бъдат единствената партия, а всички други да му пречат. Именно поради тази причина той така се е вторачил в БСП и толкова много ние му пречим, че даже вече не може да крие и озлоблението си, когато нещата не се случват по неговия сценарий“.

Ерменков нарече подадената и оттеглена оставка на партийния лидер Корнелия Нинова „високоморален политически акт“.

„Когато ти си отговорен и смяташ, че отговорността, която носиш, е над твоето его, ти се съобразяваш с отговорността, независимо от това, че знаеш, че ще последват карикатури, охулвания и други такива. Това е последователната политика на един политически отговорен деятел, който поставя интересите на партията и на държавата над собственото си его“.

В предаването „12+3“ социалистът допълни, че лидерът на една партия поема политическа отговорност след неуспешни избори с „изразяване на готовност за оставка“, което се е случило в Националния съвет на БСП:

„За съжаление обаче, този високоморален акт беше интерпретиран от някои от хората, които са в БСП на други позиции, далеч от партийните, като един от шансовете лидерът да бъде свален, да бъде сменен и да се получи едно безвластие в момент, в който на България ѝ предстоят много тежки избори“.

„Аз съм един от тези, които казаха на Корнелия Нинова в очите „Тази оставка е грешка и ще доведе до хаос, а няма да доведе до политическо поемане на отговорността“. Лидерът се съобразява и там, където е избран, там дава окончателното решение - дали ще продължи да си носи отговорността като лидер на партията, или ще се предаде и ще каже „Аз вече един път нещо казах, не ме интересува какво ще бъде след това“. Много е трудно, познавайки характера на госпожа Нинова, да е направила тази крачка назад в името на партията и в името на това, че България се нуждае от боеспособна и дееспособна БСП“.

Според Таско Ерменков на партията е необходимо преодоляване на вътрешните раздори и засилване на идеологическата работа.

Проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП и делегат на Конгреса, също допълни, че не приема за актуално в една политическа формация да има деление:

„Не мога да приема едно формирало се изявление, че партията се състои от две половини – едната е носител на новото, прогреса, революцията, честността, невинността, а другата е ретроградността, консервативно-мрачното, порочното“.

Проф. Добрева подчерта, че един от големите проблеми, които не са били дискутирани на Конгреса, а „този проблем е резултат от управлението на партията през последните три години, е липсата на яснота накъде вървим в коалиционен план“:

„Надявам се, че в предстоящите месеци ще се търсят местни коалиции, съвместни усилия за решаване на проблемите на гражданите и че ръководството на партията ще извърви необходимия път към диалога“.

Проф. Ваня Добрева изрази съжаление, че Конгресът на БСП е преминал под знака на оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова и че не са могли докрай да оценят „един много сериозен доклад, изнесен от Валери Жаблянов, който показва пропуските по време на кампанията ни за евроизборите и поуките и предизвикателствата пред нас за местните избори“.

Интервюто с проф. Ваня Добрева и с Таско Ерменков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Църквата отбелязва големия празник Възнесение Христово

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. 40 дни след възкресението си Христос многократно се явявал на учениците си, наставлявал ги и им разяснявал за царството Божие. При последната им среща Христос..

публикувано на 13.06.24 в 02:36

Лидерът на британските лейбъристи спечели втория дебат срещу Риши Сунак

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър е победител във втория телевизионен дебат с премиера Риши Сунак, показва анкета сред присъствалата на дебата публика. Общите избори в Обединеното кралство ще се проведат на 4 юли. Дебатът се проведе по SkyNews, а поучването на YouGov показа, че почти две трети или 64% от запитаните са заявили, че..

публикувано на 13.06.24 в 02:13

ЦИК прие решение, с което разпредели мандатите от евровота

Ц ентралната избирателна комисия при решението, с което разпредели мандатите между партиите, които участваха в евровота. ГЕРБ-СДС ще бъде представен от петима евродепутати, ДПС от трима, ПП-ДБ също от трима. И партия "Възраждане" изпраща трима депутати в Европейския парламент. БСП ще има двама евродепутати, а ИТН един. Откази и преференции:..

обновено на 13.06.24 в 01:56

Изплащат обезщетения на земеделците след големия пожар в Кипър

Площ от около 8000 декара е изпепелена от големия пожар в област Пафос в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник, показват първоначалните оценки на екологичната катастрофа. От днес започва подаването на декларации от засегнатите селскостопански производители за изплащане на компенсации, съобщи земеделското министерство. Оранжев код за..

публикувано на 13.06.24 в 01:32

Проблеми с водоснабдяването в Ямболско заради трайно засушаване

Трайното засушаване в района на Ямбол води до проблеми във водоснабдяването на десетки села в цялата област. Честите аварии и загубата на вода по остарялата водопроводна мрежа също са причина за спирането на водата към населените места. Ситуацията с водоподаването  е най-тревожна в община Стралджа.   Заместник-кметът Гроздан Иванов посочи,..

публикувано на 13.06.24 в 01:23

ЦИК установи над 8600 разлики в протоколите от вота за Европейски парламент

При повторната проверка на секционните протоколи от гласуването за Европейски парламент са установени над 8600 разлики в 2237 протокола. Несъответствията са между данните от първото въвеждане в изчислителните пунктове в Районните избирателни комисии, а после и в този в ЦИК.  С решение на комисията тези разлики са отстранени, а коректните данни за..

публикувано на 13.06.24 в 00:49

На Московската борса спират да работят с щатски долари и евро

От утре на Московската борса се прекратяват всякакви търгове с щатски долари и евро заради новите американски санкции. От Централната банка на Русия съобщиха, че фирмите и гражданите ще могат да продължат да купуват и продават долари и евро чрез търговските банки.  Както и че сметките им в чуждестранна валута ще останат непокътнати. Занапред..

публикувано на 12.06.24 в 23:09