Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Философията на нулевия отпадък в практиката

Елемент от декора на първия ресторант с нулев отпадък
Снимка: Таня Иванова

По "Хоризонт" вече сме ви разказвали за набиращата все по-голяма популярност философия на Нулевия отпадък. Тя е за ограничаване до минимум на боклука, който всеки един от нас изхвърля в околната среда. Целта е да опазим планетата си и да живеем в по-чиста среда. Как нa практика се прилагат тези идеи, насочени към промяна на консуматорския начин на мислене у хората? 

От 3 години малко ресторантче в София наема на работа младежи в неравностойно положение - момичето, което го управлява, е работило преди с такива подрастващи и решава да им даде шанс. По-късно Блажка Димитрова се увлича по философията на нулевия отпадък и решава да я приложи на практика - в заведението си. 

Три основни неща отличават заведението с нулев отпадък, обяснява Блажка:

"Първо, начинът, по който пазаруваме - пазаруваме насипно, с наши торби, наши буркани, с наши кутии. Второто е начинът, по който готвим - всички обелки отиват в нашия компостер, който е до заведението, и в рамките на месец, месец и половина се превръщат в свежа пръст, с която наторяваме растенията в заведението. Третият елемент е начинът, по който доставяме на крайния клиент - в кутии за многократна употреба, с депозитна система (клиентът връща след това или предоставя свои кутии, в които му слагаме храната)". Менюто се планира всеки ден, за да се купуват само толкова продукти, колкото ще трябват в кухнята, за да се ограничи изхвърлянето на храна.

Блажка Димитрова е на 29 години. Завършила е Публична администрация в СУ, както и Национална сигурност и отбрана във Военната Академия "Г.С.Раковски". Преди повече от година е сред учредителите на сдружението "Нулев отпадък - България", което има за цел да разпространява философията за ограничаване до минимум на отпадъците. В момента сдружението води няколко кампании, негови представители обикалят училищата и фирмите, за да запознават децата и възрастните с основните принципи, а те са: да се откажем от неща, от които в повечето случаи нямаме нужда; да ограничим онези, които не можем да използваме многократно; да рециклираме и да компостираме органичните отпадъци.

Анна Минева е майка на две деца и се опитва да въведе на практика принципите на нулевия отпадък. След като в семейството започват да събират разделно боклука, решават неотдавна да организират рождения ден на едното си дете по този начин, с минимален отпадък - използват чаши и чинии за многократна употреба, а някои родители носят шишета/чаши за многократна употреба.

"Ходили сме на много рождени дни, където срещаш много пластмасови или хартиени отпадъци. Те (децата - бел.ред.), ако не си ги надписват, си загубват чашките, по една-две-три чашки и страшно много отпадъци се образуват по тези партита. И по тиймбилфинги, фирмени партита ми е правило впечатление... Затова решихме да пробваме и да си направим един рожден ден на открито без отпадъци. Оказа се не толкова трудно. Зеленчуци и плодове си пазарувам в магазина без торбички - слагам си ги директно в количката и после - в платнената торба." - разказва Анна.   

Повече по темата чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15.12.24 - Законите на Мърфи

Рубриката от 15.12.24 година.

публикувано на 15.12.24 в 08:20
nadezhda_zaharieva

Надежда Захариева е надежда за много хора

Стиховете й са приемани като свои. Обичани и търсени. Заради таланта и навярно заради трудния живот на българка, която не се предава. Лично се убедих как я познават като поетеса и я обичат като авторка. "Наричана накратко Надка" е последната й книга, в която се редуват по великолепен начин поезия и проза, разказвайки за живота си и по какъв..

публикувано на 15.12.24 в 05:19
Урубко (вляво), Револ и Биелицки

Адам Биелицки: По-интересно е да достигнеш неизкачван връх, отколкото да си 2568-ият на някой осемхлядник

Не достигането на върха е важно, а какво се случва дотам и с кого си по пътя - това казва известният полски алпинист Адам Биелицки, който неотдавна беше гост на Банско филм фест.  Роден е през 1983 г. в град Тихи, Полша. Първото си по-значимо изкачване прави на едва 17-годишна възраст, когато достига сам и в алпийски стил седемхилядника Хан..

публикувано на 14.12.24 в 16:20
Наградите

Екстремните спортове 8 - 14 декември 2024

Сезонът на международните състезания в ски-алпинизма беше открит по-рано днес с първата Световна купа за мъже и жени. Състезанието е в Куршевел, Франция, в дисциплините "спринт" и "скоростно изкачване" . Предстоящият сезон е особено важен, защото ще бъдат излъчени 36-имата участници в Зимните олимпийски игри в Милано-Кортина през 2026 г. Общо 9..

публикувано на 14.12.24 в 13:54

"Надпяване" – Албум на годината за 2024

"Надпяване" е класация за народна музика, чиято цел е всеки месец да представя произведения в различни стилове, подредения в няколко категории, състезаващи се в рамките на една календарна година. Форматът обхваща авторски произведения, нова, етно, традиционна музика, която се доближава до вкусовете на аудитория от различни възрасти, с различни..

публикувано на 09.12.24 в 19:45

8.12.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 8.12.24 година.

публикувано на 08.12.24 в 10:20
Росен Руев

Екстремните спортове 1 - 7 декември 2024

Росен Руев премина боулдър от високата категория на трудност 8В+, "Nanuk" , близо до Берхтесгаден, Германия.  "Първото преминава е направено от Клем Лоскот през 1997 г. и е второто 8В+ в света след "Radja" на Фред Никол през 1996г.. След първото преминаване има още две повторения и аз съм четвъртият, който го изкатерва. Пробвах го за пръв път..

публикувано на 07.12.24 в 21:21