Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Табаков: Тръмп и Ким демонстрираха, че диалогът между САЩ и КНДР продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основният знак от срещата на лидерите на САЩ и КНДР Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в демилитаризираната зона е, че диалогът между Вашингтон и Пхенян се подновява. Това заяви пред БНР международният анализатор Мартин Табаков.

Нещо повече – ще се подновят и контактите между работните групи на двете страни, а това означава възобновяване на разговора, което води до деескалация на напрежението и до по-малко ракетни опити от страна на Северна Корея, коментира той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

„Стратегията на американския президент е да разиграва две карти – антагонистично настроени една спрямо друга. Или да излъчва агресивни послания, или да се опитва да постигне сделка посредством диалог“.

Според експерта Тръмп обича да инвестира в личния контакт и това разбира се дава по-скоро положителни резултати в случая с КНДР. 

„За американската страна е много важно да има пряк контакт със Северна Корея, а не да разчита на посредници, които са или Южна Корея, или Китай. А ние знаем, че когато говорим за ситуацията на Корейския полуостров, основният фактор, който има отношение към процесите там, особено към Севера, е Китай. А само по себе си това не работи в полза на Вашингтон.

Подробности можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, стъпил на севернокорейска територия

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун възобновяват преговорите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров

Американският президент Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се договориха да възобновят преговорите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Двамата лидери разговаряха в демилитаризираната зона на границата между Северна и Южна..

обновено на 30.06.19 в 12:35
Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на срещата им в Ханой.

Тръмп предложи спонтанна среща на Ким на границата между Кореите

Американският президент Доналд Тръмп изрази готовност да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в демилитаризираната зона между двете Кореи. В момента Тръмп участва във форума на Г-20 в японския град Осака, откъдето ще отпътува за Южна Корея...

публикувано на 29.06.19 в 04:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин..

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия..

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при..

публикувано на 02.06.24 в 18:54