Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремният фотограф Иван Тотев: Важно е как живееш, не колко дълго

Иван Тотев
Снимка: личен архив

Как се комбинират екстремната фотография и желираните бонбони? Предимствата на неочакваното съчетание знае 24-годишният Иван Тотев, екстремен фотограф, който снима наши сноубордисти, скиори, катерачи и сърфисти по време на високоадреналиновите им преживявания. Все пак за него сноубордът си остава най-любим от фотографска гледна точка заради свободата, която му носи. 

Фрирайд

Иначе Иван се качва на ски още преди да е навършил 3 години. Решава, че иска да се занимава с фотография, след като гледа филм на своя идол Джеръми Джоунс, когото определя като един от най-великите сноубордисти. Впечатлен е от възможността да е част от действието, докато снима. Споделя, че много трудно опазва техниката, с която работи, защото, все пак, снима в екстремни условия. 

„На повечето места, където ходя, падат камъни, вали сняг, вода. Даже миналата година от глупост си удавих първия фотоапарат. Счупена техника постоянно имам. В крайна сметка за мен най-важно е дали съм получил кадъра, който искам, и какво преживяване съм усетил от всичко това“, разказва през усмивка той.

На въпроса как опазва себе си Иван отговаря, че това е трудно, неведнъж е носил гипс - и на ръцете, и на краката. 

„Най-важното е как живееш, не колко дълго. Това какво ти носи всеки един ден като преживяване в тази екстремна среда. Какво си успял да снимаш, какво си успял да постигнеш, къде си се пуснал, с кого си бил дори. Това е нещо, което един нормален човек, който води нормален начин на живот, няма да го разбере“, смята Иван.

Иван Тотев

Той е син на известните алпинисти Петко Тотев и Милкана Русева. Най-вече майка му се притеснява за рискованите му занимания. Иван осъзнава, че това, което прави, може да се нарече дори безразсъдно. „Опасно е, но е мой избор, който тя – ако иска да приеме, ще го направи“, казва Иван и споделя, че най-критичната ситуация, в която е изпадал досега, не е в планината, а е катастрофа, претърпяна преди няколко години. Близо до него са падали и малки лавини, но всичко е завършвало с щастлив край. 

Станислав Атанасов - Мечката

Наскоро Иван засне преминаването на 250-метровия маршрут „Искам си мечтите“ във Враца, извършено от Станислав Атанасов – Мечката с осигуряващ Благовест Цолов. Изживяване, което Иван ще запомни като едно от най-удивителните, но и най-страшните, съпътствано по традиция с... желирани бонбони, неговата запазена марка.

Защо? Чуйте от интервюто на Таня Иванова с Иван Тотев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между Испания и България Ралица Тодорова издава детски книжки

Между България и Испания една врачанка успява да издаде детска книжка "Приказки в рими". Тя е Ралица Тодорова и е на 36 години. Работи като библиотекар в читалището във Враца. Вдъхновението да пише римувани истории за малчугани идва от работата ѝ с деца в библиотеката. Преди това е била изкушена от любовната лирика. Сега живее в..

публикувано на 20.10.24 в 06:53

Отар Бердзенишвили, посланик на Грузия в България, за епическата поема "Витязът в тигрова кожа"

В София се състоя специално събитие по повод публикуването на българския превод на епическата поема "Витязът в тигрова кожа" от Шота Руставели – шедьовър, смятан за "короната на грузинската литература". Това изключително произведение е част от културното наследство на ЮНЕСКО и е важен символ за грузинската идентичност . На събитието присъства..

публикувано на 17.10.24 в 15:00

За окривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" - д-р Стамен Григоров

Местни фермери и производители на мляко и млечни продукти от Трънско представиха продукцията си по време на втория за тази година Празник на киселото мляко, който се проведе на 13 октомври.  Проявата беше в с. Студен извор – родното място на откривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров.  По време на празника..

публикувано на 16.10.24 в 12:00
Д-р Лиляна Димитрова - лицево - челюстен хирург

Д-р Лиляна Димитрова - гост в "Горещи сърца": Вярата ми дава закрила и сигурност

Д-р Лиляна Димитрова е лицево-челюстен хирург с 42 годишен опит. Работила е във Варненската военно-морска болница, в "Пирогов", в болницата по Лицево-челюстна хирургия в Стоматологичния факултет, в "Александровска болница". Тя е една от създателите на отделението по Лицево - челюстна хирургия в болницата в Русе. "В Северна България – от Видин до..

публикувано на 13.10.24 в 07:23
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Васил Василев-Зуека: Всяка една картина е следващият урок за мен

Тези хора, които не желаят да пуснат властта в България вече повече от 35 г., няма да я пуснат никога .  Това каза пред БНР Васил Василев-Зуека, който живее в Испания, като уточни, че има предвид хора от бившата Държавна сигурност и хора от задкулисието. "Не бих казал, че това е причината да напусна България, но преди години, когато спряха..

публикувано на 11.10.24 в 18:01

Иван Игов: Понякога децата са по-разумни и по-силни от възрастните

"Психичното здраве в България за съжаление е доста окаяно. Според проучванията на Дружеството на психолозите, само една трета са готови да отидат без никакви притеснения на психолог или психотерапевт. Мислим си, че може би основната причина е, че хората си казват „Аз не съм болен, за какво трябва да ходя на терапия?!“, споделя психологът Иван..

публикувано на 10.10.24 в 15:16