Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Приготвянето на зимнина или как врачани запечатват лятото в буркани

Баба Цеца Бачкова от Враца
Снимка: Ива Антонова

„Това лято за мен е незапомнено плодородие. Отрупани с плод дървета, отрупани с грозде лозя. Производството на домати пък особено впечатляващо. Всички клони са подпрени с колци, защото вече се чупят от плодовете.“ Такава картина описват във Врачанско, където „дори след две градушки и два-три урагана, това е трогателно плодородие“.

Традиционно към края на август и началото на септември започва масова кампания за консервиране на плодове и зеленчуци по домовете. Треска за зимнина обхваща не само селата, където реколтата от плодове и зеленчуци е превзела дворовете, но и градовете. 

„Като всяка година и тази година ми се иска да си направя някакви зимнини. Огънят навънка ми гори, турила съм едно тенеке, специално. На тенекето са много вкусни чушките, много хубаво се обработват, белят…“, разказва друга местна жителка – Цеца Бачкова, която разполага със свои рецепти за печени червени чушки. „И зимата като ни се дояде лютичко, да има.“

Приготвянето на зимнина има и сближаващ ефект между съседите, като „всяка година излизат все по-хубави и по-хубави туршии“, допълва жената.

„С мъжа ми печем чушките, слагаме бурканите, за да оцелеем“, споделя врачанка и пита: „Ако това не е в градината, какво правим?“  

Въпрос на оцеляване, на вкус, народопсихология и на желанието да съхраниш лятото в буркани – приготвянето на зимнина е смес от всичко това.

„Българинът е много трудолюбив и обича зимата вкъщи всичко да има, защото на пазара всичко е много по-скъпо, отколкото когато си го приготвиш.“

„Зимата се вдигат цените на сегашните плодове и зеленчуци и е много важна зимнината за българина – това са основните храни, които ни трябват – да готвим и да се прехранваме.“

Слагането на зимнина е и вид икономия. „Защото грях е толкова плод и зеленчук да се съсипе по стръковете и по дърветата. По-добре затвори го в буркан и през зимата, когато навън е студено и бяло, онези праскови, прекрасни, които греят като слънце в буркана, така ти пълнят душата… и стомаха.“

Целия репортаж на Ива Антонова слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02

Изложба в Ловеч показва строителството на жп линията Ловеч – Троян през погледа на Никола Танев

В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч е открита изложба с творби на изтъкнатия български художник Никола Танев (1890–1962). Експозицията включва 27 произведения – акварели, туш и пастели, създадени през 1947–1948 година, които документират строителството на железопътната линия Ловеч - Троян. Освен високата си художествена стойност,..

публикувано на 26.10.25 в 07:13

Крит – островът, който разказва истории

Остров Крит не е просто дестинация – той е преживяване, съчетаващо цялата палитра на гръцкия туризъм. Тук се срещат суперлуксозни хотели и круизни кораби, диви къмпинги и семейни пътувания. Мнозина българи вече са го посетили, но Феня и Искра Декало го откриха за себе си за седмица. В малките села животът тече бавно. В кръчмата „При Спирос“ чужденци..

публикувано на 26.10.25 в 06:38

Мариана Емилова представи вкусовете на Харманли в столицата

По-рано тази година майсторката на традиционни ястия от Харманли Марияна Емилова привлече вниманието на цяла България, като собственоръчно приготви баница с впечатляващата дължина от 1160 метра по време на фестивала "На Хармана" в родния си град. Събитието предизвика широк медиен интерес не само заради рекордния размер на кулинарното творение, но и..

публикувано на 26.10.25 в 05:00

Бивш управител на "Евксиноград": Не направиха реставрация, а ремонт!

Дългогодишният управител на резиденция "Евксиноград" Стефан Капитанов издаде книга за нея – "Евксиноград – непремълчани истории".  Капитанов е управлявал резиденцията в периода 1999–2011 г., когато е била във възход. Стефан Капитанов - от волейбола до Евксиноград В интервю за БНР бившият управител изказва огорчението си, че по..

публикувано на 22.10.25 в 07:19

Американски историк с книга за българската история

"Строители на държавата от степта: История на Първата българска империя" - това е новата книга на американския историк Ерик Холси, който от години живее в България. Книгата излиза на английски език.  " Възходът на Първото българско царство се дължи на подходящ момент. Византия е в упадък. Със сигурност има и голям елемент на късмет ", коментира..

публикувано на 20.10.25 в 12:37