Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Тръмп уволни Болтън

3
Снимка: БТА

"Преди около 2 месеца прочетох в един ирански вестник, че Джон Болтън ще бъде отстранен и тогава не повярвах, че ще се стигне до такъв разрив". Това каза пред БНР анализаторът Владимир Чуков, експерт по Близкия изток, по повод уволнението на Джон Болтън от поста съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп. Според Чуков капката, която е преляла чашата, е свалянето на американския дрон в Персийския залив. Този дрон е 130 млн. долара, припомни експертът и добави, че нареждането на Болтън е било за директен удар срещу Иран, а 10 минути по-късно е било отменено.

"Болтън е "господин не", а Тръмп е човекът, който иска да има фанфари, да има споразумение", уточни още Чуков и обясни, че провалът на споразумението с талибаните е нагнетило още повече отношенията Болтън - Тръмп.    

В предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" журналистът Мохамед Халаф коментира, че от около месец се е очертало това разногласие между Болтън и президента на САЩ. 

"Това се видя ярко, във факта, че той не беше включен в преговорите с талибаните в Доха. Имаше индикации, че той не беше съгласен с тези преговори, защото не вярваше, че талибаните ще се придържат към споразумения, които да донесат мир в Афганистан". 

Според Чуков този разрив няма да предотврати линията, който имат САЩ, защото вси пак държавният глава е Тръмп, а Болтън е човекът, който съветва.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Владимир Чуков и Мохамед Халаф в ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Майк Помпейо

Майк Помпейо: Няма да има промени във външната политика на САЩ

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че напускането на съветника по сигурността Джон Болтън няма да промени стратегията на Вашингтон на международната сцена. Болтън напусна изненадващо във вторник след серия от противоречия с..

публикувано на 11.09.19 в 07:41
Джон Болтън

Тръмп уволни съветника си по националната сигурност Джон Болтън

Информирах Джон Болтън миналата вечер, че неговите услуги повече не са нужни в Белия дом, написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър. Джон Болтън пое поста съветник по националната сигурност на Тръмп през април. „Категорично не..

публикувано на 10.09.19 в 19:23
Дмитрий Песков

Русия не очаква подобряване на връзките със САЩ с оставката на Болтън

Москва обяви днес, че не очаква никакво подобряване на отношенията с Вашингтон след оставката на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън, предаде АФП. „Не мислим, че присъствието или отстраняването на един-единствен..

обновено на 11.09.19 в 19:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите,..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси...

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със..

публикувано на 02.10.24 в 08:08