Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригинален прочит на библейски сцени се превръща в изкуство

Юлия Станкова: Аз съм богослов със сръчна ръка, не иконописец

В нашите храмове имаме нужда от образ, не можем да се молим абстрактно

Снимка: Еленица Маринова

Библейски сцени с оригинален авторски стил и прочит – това прави дипломираният богослов Юлия Станкова.
     

Тя определя себе си като богослов със сръчна ръка, а не иконописец, а картините си като откровение. От малка знае, че е родена, за да бъде художник, но животът ѝ потегля в друга посока. Следвайки професията на своя баща, става инженер. Преди 25 години решава, че трябва да развива таланта си и постъпва на работа в реставраторско ателие, където овладява иконописната техника. Влечението ѝ към християнството постепенно нараства. Водена от интереса си към библейските събития, Станкова се записва в богословския факултет.

„Исках да разбера какво се крие зад тези толкова одухотворени образи. Започнах да чета Библията, да се интересувам все повече и повече. Интуицията ми подсказваше, че в полето на религиозната живопис човек трябва да бъде колкото интуитивен, толкова и да познава много добре библейския текст.“

„Постепенно аз разбрах, че когато рисувам изцеленията, които е извършил Христос чудодейно, всъщност и аз самата съм изцелявания от него човек. И това изключително много ми помогна. Докато се занимавах със създаването на картини по текстовете на Новия завет, сама себе си се разпознах като християнка и разбрах коя съм всъщност.“

Художничката си поставя амбициозната задача да намери и извади на показ символното значение, скрито в библейския разказ. Прави го и с картината, вдъхновена от Тайната вечеря.

„Там вложих нещо, което не е описано в текста, за което аз много дълго време размишлявам – какво може да накара един ученик да предаде своя учител? Възможно е Юда да е искал да бъде любимият ученик на Христос… Много е възможно неговата душа да е била отровена от ревността.“

И докато в страни като Гърция, Сърбия, Румъния и Русия се правят експерименти и съвременни композиции в тази област, то у нас Юлия Станкова е единственият художник, който се занимава със съвременна иконопис.

За абстрактното изкуство в храмовото пространство у нас художничката казва, че ние имаме нужда от образ и не можем да се помолим на една безформена светлина.

„И докато в западноевропейската живопис, с настъпването на следващите етапи в модерното изкуство все повече изчезва човешкото лице, то става една бяло петно едва ли не, обратното – тук продължаваме да търсим лицето.“

В момента Юлия Станкова подготвя цикъл от картини, посветен на образа на жената в Новия завет. 

Творбите ѝ предизвикват голям интерес в чужбина. В Холандия например Станкова вече има 10 проведени изложби. Композициите ѝ са приети с голям възторг и в Северна Македония.

Творческата й биография включва повече от 40 самостоятелни експозиции. Последната ѝ изложба със заглавие „Не бой се, само вярвай!“ може да бъде разгледана в музея „Борис Христов“ в София. Експозицията ще остане там до 15-и ноември.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Снимки: Еленица Маринова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42