Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден започна нормално

Снимка: БГНЕС




В страната се провеждат избори за кметове и общински съветници. Изборният ден започна нормално, без констатирани нарушения, каза за "Хоризонт" говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Над 11 600 са секциите за гласуване, които отворят врати в 7 часа. Изборният ден ще приключи в 20 часа. Ако в този час пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на СИК ще установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели ще се допускат за гласуване след 20 часа, но не по-късно от 21 час. 

До края на деня хората, които нямат редовни лични документи могат да получат удостоверения от полицията, с което да упражнят правото си на глас. Заради сигурността в изборния ден са ангажирани 14 хиляди полицаи. Съгласно Изборният кодекс в този ден се забранява резултатите от допитвания или социологически проучвания ще се огласяват под каквато и да е форма, включително публикуване на линкове в социалните мрежи преди приключване на изборния ден.

Право на глас в населено място, в което живеят, имат хората с постоянен или настоящ адрес, регистрирани преди 26-и април.

ЦИК: Изборният ден започна нормално

"Всичко започна нормално. Навсякъде са открити избирателните секции. Започна гласуването от избирателите! Ако някъде е имало членове на СИК, които не са се явили, те са заменени или пък е осъществен контакт с тях, за да може да се види дали закъсняват или няма да се явят и да могат да бъдат предприети необходимите действия от ОИК", заяви на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Първите данни за избирателната активност ЦИК ще събере в 10 ч. и ще обяви малко по-късно. Сигнали за нарушения в секциите се подават до ОИК. На страницата на всяка ОИК са публикувани телефони за контакт. При опасност от извършване на престъпление срещу изборните права пък сигнализирайте дежурния в РПУ. Телефоните са обявени пред всяка секция.

Четири вида са бюлетините за гласуване днес - за кметове на общини, за общински съветници, кметове на кметства, а в София, Пловдив и Варна - за районни кметове. За първи път на местни избори има възможност и за преферинциален вот за общински съветници. 

Кандидати и листи

Кандидатите за постовете с 4-годишен мандат в местната власт са 36 251. Право на глас имат общо 6 227 901 души. 

Най-дългата листа с кандидати за кметове на община е в София - те са 20 на брой, следват - Пловдив с 14, Благоевград и Шумен с по 13 кандидати за кмет. 

За кмет на Столичната община кандидатите са 20, с 34 кандидатски листи за общински съветници. Кандидатите за кметовете на 24-те района в София са 343, като всеки район има до 18 кандидати, а кандидатите за кметове на 32 софийски кметства са 93. Изборните книжа ще се събират в зала "Арена Армеец". Готова е схема за разпределението на местата на изчакване и ще има три приемни пункта за приемане на изборните книжа. За да не се стига до сериозни забавяния при предаването на книжата заради неправилно попълнени протоколи и грешки при отчитане на данните, Общинската избирателна комисия е разработила електронно приложение, чрез което членовете на комисиите ще могат да проверяват за грешки.

В Пловдив право на глас имат над 290 хиляди души. 476 са избирателните секции в община Пловдив. Има 4 секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 броя избирателни секции, образувани в лечебни заведения. 1 395 избиратели имат право да гласуват за първи път на местния вот. Задържаните лица, спрямо които няма влязла в сила присъда, ще могат да гласуват в образуваните 2 избирателни секции в Пловдивския затвор и в Следствения арест. 

В две общини на Благоевградска област няма да има избор за кмет на община, тъй като досегашните градоначалници са единствените кандидати. 57 са кандидатите за кметове на 14-те общини. Рекордът принадлежи на желаещите да станат общински съветници - 1873, десет пъти повече от местата в местните законодателни органи.

В Бургаска област на местните избори право да гласуват имат 352 596 души. Сред тях са и 124 жители на ЕС, които ще гласуват в 13-те общини, след като са подали в срок заявления и отговарят на изискванията за 6-месеца уседналост.

Общият брой избиратели в община Стара Загора са 144 594 души. Избирателните секции на територията на общината са 208, от които 149 в града и 54 в селата. В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци. Най-възрастният избирател е на 105 години.

Във Варна изборът е между 11 кандидати за кмет. Претендентите за 51-местния общински съвет са около 900. Гласуването е в общо 405 избирателни секции във Варна. Право на глас имат 283 442 души. Във Варненска област секциите са 648, а броят на гласоподавателите е 391 199. Две са мобилните секции – в район Приморски и в с. Тополи.

78 986 са избирателите в община Хасково ,които ще гласуват в 151 секции.

Над 69 хиляди души имат право да гласуват на местните избори в община Враца. Кандидатите за кмет са петима, а за 37 места в Общинския съвет се състезават 290 души. В 15 от 22 села в общината се избират кметове на населени места. 

На изборите за кметове и общински съветници днес имат право да гласуват и гражданите на страни-членки на Европейския съюз, които живеят у нас. В област Велико Търново заявления за участие в изборите са подали 92-а чужденци. 

Седем са кандидатите за кмет на Пазарджик. В шест населени места в общината кандидатите са по един и резултатите от изборите са ясни. С отварянето на секциите тази сутрин вече се получиха и сигнали за голям брой дописани избиратели по настоящ адрес към първоначалните избирателни списъци.

Заедно с изборите за местна власт, в пазарджишкото село Синитово ще се проведе референдум, на който жителите да кажат - съгласни ли са в района да се изгради кариера за добив на мрамор  и  да се изгради площадка за обработване на неопасни промишлени отпадъци. Провеждането на референдума е технически обезпечено, каза пред БНР председателят на общинската избирателна комисия Георги Добрев.

В над половината кметства в област Кърджали има само един кандидат за кмет. Това показва обобщена справка от седемте Общински избирателни комисии в района. От общо 240 населени места в 127 изборът на практика е ясен отсега. Едно от тези кметства е джебелското село Припек.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заседание в Истанбул на комитета на потивоминната оперативната група - Турция, България и Румъния

В Истанбул ще се проведе заседание на комитета на потивоминната оперативната група. Турция, България и Румъния подписаха създаването й в средата на януари. На втори юли противоминната група започва своя двуседмичен патрул. Трите държави ще осигуряват сигурността на търговския трафик в териториалните си води. Черно море и коридор за..

публикувано на 01.07.24 в 06:58
Калин Стоянов

България поема от днес председателството на Залцбургския форум

България поема от днес председателството на Залцбургския форум. Сред приоритетите по време на българското председателство ще са противодействието срещу трафика на нелегални мигранти и ефективното прилагане на трансграничното полицейско сътрудничество. Вътрешният министър Калин Стоянов допълни: "Това е неформална инициатива за..

публикувано на 01.07.24 в 06:52
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС за следващите 6 месеца

От днес Унгария поема председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка.  За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария поема..

публикувано на 01.07.24 в 06:42
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59