Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на българския просветител Св. Климент Охридски

Проф. Анастас Герджиков: СУ запази позициите си в световните рейтингови класации

СУ отбелязва патронния си празник

| обновено на 25.11.19 в 14:32
3
Снимка: БГНЕС

Българската православна църква почита паметта на българския просветител Свети Климент Охридски.

С тържествено академично тържество Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбеляза своя патронен празник. По време на церемонията бяха връчени дипломите на новите професори и наградите за отличилите се млади учени и студенти.

Празникът започна с тържествена литургия, отслужена от Мелнишкия епископ Герасим в параклиса на Богословския факултет.

Академичният съвет на университета, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, поднесе венец пред паметника на българския просветител.

Празникът продължи с академично тържество в аулата на висшето училище.

"Университетът продължава да бъде на първо място в най-много професионални направления в националната рейтингова система на висшите училища. СУ запази позициите се в световните рейтингови класации на университетите", каза проф. Герджиков.

Връчени бяха награди на учени и студенти и дипломите на нови професори, както и годишни стипендии за отличен успех и студентски постижения в областта на радио и телевизионната журналистика.

Академичното тържество завърши с кратка музикална програма на Университетския хор за старинна музика.

Повече по темата можете да чуете в репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен почита паметта на загиналите пилоти

Плевен почита паметта на загиналите пилоти от авиоабаза Долна Митрополия с наполовина свалени знамена на пл. "Възраждане". Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес ще бъдат свалени наполовина! По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а..

публикувано на 16.09.24 в 09:55
Десислава Стоянова

Десислава Стоянова: Надявам се ВАС да е на страната на гражданите

Имаме Девня, защото там се изгарят отпадъци, внесени от Италия, а до преди 2 години от Англия. Защо се издават още разрешителни за изгаряне, след като са използвани едва 15% от 1,7 млн. тона боклук, попита институциите Десислава Стоянова от "За Земята" в интервю пред БНР. Тя е категорична, че изгарянето на отпадъци е опасно за здравето на..

публикувано на 16.09.24 в 09:45

Шестима министри ще проведат среща с ЦИК за изборите

В Централната избирателна комисия за днес е насрочена среща с представители на шест министерства във връзка с изборите на 27 октомври. Шестимата министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на вота, ще обсъдят предложения на служебния кабинет, които засягат удостоверяването на машините за гласуване,..

публикувано на 16.09.24 в 09:43

Започва пленарна сесия на Европарламента

Пленарна сесия на Европейския парламент започва днес в Страсбург. В дебат в понеделник евродепутатите ще осъдят случаите на антисемитизъм и други форми на реч на омраза и престъпления от омраза, и ще поискат действия от страна на Комисията, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Във вторник от 14.30 ч. българско време евродепутатите ще..

публикувано на 16.09.24 в 09:35

Работна среща в МС заради наводненията в Централна и Източна Европа

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес работна среща в Министерския съвет с вицепремиера Людмила Петкова и още 7 министри във връзка с изключително тежката ситуация в Централна и Източна Европа, причинена от рекордните валежи и наводнения.  На нея ще бъде обсъдено дали бедствието налага превантивни действия и от страна на българското..

публикувано на 16.09.24 в 09:13

В Плевен подаряват книга с приказки на всеки първокласник

Община Плевен подарява на всеки първокласник книгата "Български народни приказки". Над 180 учебни заведения отварят врати и очакват в първия учебен ден своите възпитаници. 103 училища, 76 детски градини и 6 центъра за подкрепа на личностното развитие и 2 центъра за специална образователна подкрепа откриват новата учебна година. За улеснение..

публикувано на 16.09.24 в 08:24
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: На руския терор можем да се противопоставим само с далекобойни удари

Русия е използвала 128 управляеми бомби срещу Украйна през изминалото денонощие, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Бомбардирани са били Харков и селища в Сумска и Донецка област. Тази нощ Русия извърши нападение с дронове срещу Киев. При удара в Харков е загинала възрастна жена, а повече от 40 души бяха ранени. Руска..

публикувано на 16.09.24 в 08:11