Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият български хуманоиден робот е шуменец

Сред материалите за направата на Роки са кофа за боклук и ДВД-та

Първият български хуманоиден робот Роки
Снимка: Росен Христов

Докато хуманоидните роботи получават все повече внимание не само в света на технологиите, но и от широката общественост, в шуменски гараж е създаден Роки. Младият инженер Росен Христов изработва хуманоидния робот с амбицията тепърва да доразвива качествата му.

„Роки" означава „робот, операция, конструкция, изпълнение“ или по-точно хуманоиден робот. Като конструкция наподобява човешкото тяло. Преди много години го започнах. Бях още студент. Поради липса на средства спрях донякъде, не беше довършен напълно. След като започнах работа и имах малко повече средства, го разглобих и направих отново. От малък си мечтая да направя подобен робот. Трудно е началото. Първо създадох дясната му ръка, тя е с пет пръста, подобно на човешката. Лявата е малко по-различна“, разказва Росен.

От кофата за боклук до хуманоида

Създаването на Роки струва около 2000 лева. Изобретен е с нестандартни материали: „Механизмите са от вдигане на прозорци на коли, някои счупени – взимал съм и съм ги поправял. Има и нови части, естествено. Интересното е, че торсът на робота е направен от кошче за боклук. Останалите части са ДВД-та, машинки, други задвижващи механизми и т. н.“

Инженер Христов е набелязал и следващите цели, които иска да постигне с Роки: „Няма такава свобода, каквато по принцип искам. Кинематиката, свободата на движение, не е кой знае колко голяма. Не може да си движи ръката от рамото. Може да хване даден предмет и да го премести, мобилен е“. Росен казва, че макар и още да не го е качвал в дома си, прави експерименти с Роки в гаража, където работи. Роботът вече е бил и пред широка публика. Първото излизане от гаража е за Младежкото техническо изложение в Горна Оряховица. „Нямаше да го покажа, ако не беше приятелката ми. Причината, поради която не исках да го показвам, е, че не мислех, че е на достатъчно високо ниво“, допълва изобретателят.

Роки на изложението в Горна ОряховицаСнимка: veliko-tarnovo.net.jpg

Да раздвижиш Роки

„Захранването е в торса му, по-надолу в тялото е и микроконтролерът, който програмирам, за да извършва самостоятелни движения. Може да се управлява ръчно и самостоятелно. Ръчното управление е с клавиатура, подобно на компютър. Ако се управлява самостоятелно, се програмира през микроконтролера. Предмети не разпознава, но има камери, с които, след още много работа, ще започне да прави и това“.

Извън роботиката Росен има интереси в спорта и литературата.

„За кратко съм бил кикбоксьор, състезател съм и по вдигане на тежести. Спортът е едно от хобитата ми. От фантастиката идват някои от идеите ми. С изобретения се занимавам от много малък, първи или втори клас. Запалих се от баща ми, който също се занимава с електроника. Първият ми мъничък робот бе от „ЛЕГО“, бях направил човекоподобна ръка“.

Историята на Роки чуйте в звуковия файл, а как изглежда в действие вижте тук


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10