Навършват се 30 години от създаването на международното движение Slow Food - бавно хранене. Как личният избор чрез начина и метода на хранене може да повлияе върху климатичните изменения?
"С нашите избори, хранителни избори ние стимулираме една или друга хранителна система. Сигурна съм, че хората, които се замислят за това какво поставят на трапезата, без това да е свързано с техния социален статус, финансови възможности, това са хора, които си дават сметка, че има нещо сгрешено в начина, по който ние добиваме нашата храна. Самият факт, че 30-40% от храната, която се произвежда, се превръща в отпадък веднага, а в същото време в така наречения развит свят голям процент хора страдат от заболявания, свързани с неправилното хранене, докато в един друг свят - т.нар. глобален юг повече от милиард хора страдат от недохранване и умират от глад", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Димитрова - координатор на международното движение Slow Food в България.
Сгрешена е хранителната система на глобално ниво, смята Десислава Димитрова.
"Да не говорим, че в последните години ние сме свидетели на едно масово изчезване, масово унищожаване на биологичното разнообразие, което се равнява по размер с времето, когато са изчезнали динозаврите, защото в момента светът разчита само на няколко вида за своето изхранване. Това са пшеница, ориз, царевица, които е ясно, че са една много, много малка част от огромното растително разнообразие, което хората биха могли да използват за храна", допълни Димитрова.
Има 3000 сорта картофи в Андите, а ние разчитаме на един-два.
"Slow food възниква като контрапункт на Fast Food, защото преди 30 години Карло Петрини, който е основател на това движение, решава, че ще организира протест в Рим срещу отварянето на ресторант на една верига за бърза хранене. Решава, че ще сготви и ще почерпи всички минаващи по "Пиаца Рома" със спагети с домати - традиционна, проста, обикновена италианска храна, като по този начин иска да покаже, че италианската кулинарна традиция не се нуждае от решенията, които може да предложи една верига за бързо хранене", отбеляза още Десислава Димитрова.
"Чисто, вкусно, честно" е мотото на организацията Slow Food.
"Чисто и вкусно е ясно. Чисто - това е храна, която се произвежда, без да уврежда околната среда, без да компрометира благосъстоянието на животните. Но аз искам да обърна внимание на думата "честно", защото това е думата, която отличава Slow Food от много други движения, организации, които застъпват темата за качествена храна", поясни Димитрова.
Честна храна означава, че производителите получават справедливото възнаграждение за своя труд, тук е връзката с евтината храна, зад която цената на човешкия труд и човешката експлоатация е безмерно висока, но ние не си даваме сметка за това, казват още от Slow Food.
"В същото време честна храна означава, че и потребителят има право на храна, която той може да си позволи със своя собствен финансов ресурс. Ако мога така да кажа, да преведа - Slow Food е овластяване на местните общности и защитаване на тяхното право да произвеждат храната, която е тяхна, не наложена отвън и да запазят правото си на достъп до земя, до ресурси, до своето хранително биоразнообразие, което е ясно, че е най-доброто за тях самите", подчерта Десислава Димитрова.
Биохраните са храна с етикет, докато Slow Food е храна с лице. "Slow Food те кара да се замислиш кой произвежда твоята храна", посочи тя.
Климатичните промени са факт, но ние трябва да се адаптираме. Адаптацията ще дойде от генетичните ресурси, които са все още съхранени от местните общности, смята според Десислава Димитрова.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.Егейско море е все по-предпочитано място от българите не само за туризъм и лятна почивка, но и за развиване на бизнес. Крайморското селище Неа Перамос, разположено на 20 километра от град Кавала, е едно от онези спокойни и красиви места, което вече се превърна в предпочитано място отдих за много българи. Сънародничката ни Ваня Гергова е..
В Пазарджишката галерия "Георги Машев“ предстои представянето на изложбата на художника Константин Анастасов "Дневник от морето“ . Това е 17-тото издание на поредицата морски сюжети , които традиционно Константин Анастасов представя на своята публика. Тази година изложбата е със заглавие "Синьо“ . Според художника името не е избрано случайно, тъй..
На 29 август в курорта Свети Влас ще се проведе церемония за връчване на годишни награди Black Sea Lifestyle Awards 2025 , в която ще бъдат отличени най-успешните компании и общини в Черноморския регион. "Около 3% е ръстът от туристи по Черноморието, който се забелязва тази година , въпреки негативните коментари, които бяха и за този сезон,..
Директорите на 12 държавни психиатрични болници възразяват срещу представени в предаването "12+3“ на 14 август тези на Красимир Митов – председател на Синдикат "Защита“, за тормоз над персонала в Държавната психиатрична болница в Ловеч. Материалът, прозвучал в ефир на 14 август, е бил провокиран от сигнал до БНР от д-р Камелия Панова ,..
На каква цена ще купуваме олио и има ли реални предпоставки за дефицит и значитело поскъпване през идващите месеци след прогнозите на зърнопроизводителите и преработвателите за лоша реколта и ръст в цената. Яни Янев: Предприятията ни за олио работят при под 30% от капацитета Илия Проданов: Реколтата от слънчоглед е драстично надолу, но война с..
"Всички вече са осъзнали, че ролята на САЩ във войната в Украйна ще бъде все така колеблива и е време Европа да вземе категорична позиция, да осигури голяма част от финансирането, да помогне много на Украйна по отношение на технологии, на оръжие, на боеприпаси и да даде категорични гаранции за сигурността. Това бяха основните посоки на разсъждения и..
"Нашите наблюдения са, че туристическият сезон протича изключително стабилно, много добре ". Това каза пред БНР Румен Драганов , директор на Института за анализи и прогнози в туризма: "Ние, общо взето, отбелязваме едни рекордни резултати сега, към края на август, по параметър брой туристи. Имаме някъде около 9 700 000 влезли в страната , но..
Българската школа по художествена гимнастика е призната от световни специалисти за велика . Българският стил е бърз, динамичен, техничен - имаме..
Премиерът Росен Желязков, който днес вдигна жълт картон на областния управител на Плевен, би трябвало да го вдигне на своите патрони - Бойко Борисов..
По данни на лекарите в Бургас майката на малкия Мартин е в мозъчна смърт. Вчера медицинският хеликоптер транспортира от Бургас детето, което..