Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас:

Дебатите по Брекзит трябва да стихнат и страната да тръгне към изцеление

Правата на българите на Острова ще бъдат защитени, увери дипломатът

Ема Хопкинс
Снимка: Ани Петрова

„Новото британско правителство е напълно ангажирано с гарантирането на сделка с Европейския съюз, която да бъде ратифицирана в парламента и да напуснем на 31 януари.“ Това заяви пред БНР Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас.

На въпрос законопроектът за Брекзит с нова клауза - да се забрани удължаване на преходния период след края на 2020 г., равнозначен ли е на твърд Брекзит или на Брекзит без сделка, посланик Хопкинс коментира:

„Това, което се има предвид, е, че правителството иска много бързо да договори бъдещите ни взаимоотношения с ЕС, да използваме цялата 2020 година и да няма повече отлагания.“

„След последните избори миналата седмица новото правителство вече има достатъчно силно мнозинство и ясното намерение, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 януари догодина. Мисля, че това ще се случи“ , допълни посланик Хопкинс.

Умората от Брекзит

„През последните три години Обединеното кралство е въвлечено в този дебат за Брекзит, който в голяма степен парализира много аспекти на британския стопански сектор, култура и развитие. Британският народ даде много ясен знак – че иска да продължи напред след Брекзит, да се справи с него и да продължи с други неща“, подчерта Ема Хопкинс.

„Сега, като имаме резултат от изборите, пътят напред е ясен. Това правителство е напълно наясно какво иска да постигне. Цялата страна може да премине към една фаза на изцеление и да работим за нашата  страна. Този дебат по Брекзит - така разделителен, сега вече трябва да стихне.“

Българите на Острова

Правата на българите, които живеят, работят или учат в Обединеното кралство, ще бъдат защитени, увери посланик Хопкинс. „В Обединеното кралство има много права, които са много по-големи от европейските стандарти и ние се гордеем с това. Това правителство няма да отстъпи от това достижение.“

Всички българи, които живеят в Обединеното кралство и все още не са се регистрирали, имат време до юни 2021 година, тоест още 18 месеца за регистрация, уточни Ема Хопкинс.

„Ако сте български гражданин и отидете да работите законно в Обединеното кралство през 2020-а – нещо, на което имате право, ще бъдете защитени по силата на споразумението, което сме договорили с Европейската комисия, защото ще имате право да кандидатствате за т.нар. предуседнал статут. Все още нямаме постигнати договорености за периода след това, но ще може по тази схема да постигнете петгодишен период и впоследствие да получите разрешение за постоянно пребиваване“, поясни британският посланик.

Академичният обмен

Задава ли се промяна на таксите за студенти? За 2020 година условията за достъп до заеми, такси и други услуги остават същите като за британските студенти, поясни Ема Хопкинс. „Какво ще се случи след началото на 2021 година тепърва предстои да бъде обявено“, припомни британският дипломат. 

„Един от приоритетите на това правителство е да съхраним нашата европейска мрежа, да позволим на студентите от Европа да идват в Обединеното кралство и обратното. Това е много важен елемент“, отбеляза посланикът на Великобритания у нас.

Относно научно-изследователския обмен и академични програми като „Еразъм“ британският посланик изтъкна, че се обсъждат различни сценарии, но правителството в Лондон е наясно с първостепенното значение на модула наука и иновации в бъдещите отношения на Острова с ЕС.

Слушайте цялото интервю в звуковия файл. 

Превод в ефир: Гергана Алякова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Никола Стърджън

Никола Стърджън излага аргументи за нов референдум в Шотландия

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън днес ще изложи аргументите си за провеждане на нов референдум за независимост, които, по нейните думи, са неоспорими след резултатите от проведените миналата седмица извънредни общи избори в Обединеното..

публикувано на 19.12.19 в 09:33
Кралица Елизабет II

Елизабет II представя програмата на новия кабинет

Днес британската кралица ще изложи програмата на новото консервативно правителство за година напред след убедителната победа на Борис Джонсън извънредните общи избори на 12 декември. Програмата включва приемане на законодателство за излизане на..

публикувано на 19.12.19 в 08:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител..

публикувано на 30.06.24 в 04:44