Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севда Шишманова: Ликвидирането на ген. Солеймани беше пряка демонстрация на американска мощ

Проф. Владимир Чуков: Безпрецедентна е динамиката в Близкия изток

Севда Шишманова
Снимка: Ани Петрова

"Безпрецедентна е динамиката в Близкия изток, той стана център на световните новини, за съжаление с негативен знак", каза пред БНР международният анализатор проф. Владимир Чуков във връзка със ситуацията след убийството на командващия на елитната иранска бойна част "Ал Кудс" генерал Касем Солеймани. 

Според Чуков е очевидно, че ще има военни удари: "И двете страни - САЩ и Иран - правят своите приготовления за военни действия. Още веднага след убийството на генерала се видя раздвижване в иранските проксита, особено тези, които са в Ирак".

Анализаторът прогнозира, че Иран ще отговори на САЩ, "но въпросът е как ще го направят", уточни той. Чуков изключи възможността ударът да е по граждански цели: 

"Вероятно иранците ще се опитат да нанесат болезнен удар върху американското присъствие в Близкия изток. Ще се опитат да прогонят американците от региона, но това ми се струва малко пресилено".

По думите на Чуков първоначалната реакция на ЕС във връзка с убийството на ген. Солеймани е била стъписване и разединение: "Германия беше по-остра, Франция беше повече от балансирана, англичаните - балансирани и иносказателни".

Според него европейските партньори на НАТО се приближават до позицията на САЩ, но доминиращо е очакването им за деескалация на напрежението.

"Що се отнася до Русия, трябва да се уточни, че между ген. Касем Солеймани и Владимир Путин имаше лична връзка. Солеймани направи една оферта към президента Путин, на която той не съумя да откаже, за влизането на Русия в Сирия", каза още Владимир Чуков. 

"Ликвидирането на ген. Солеймани беше пряка демонстрация на американска мощ - разузнавателна и военна", каза журналистката Севда Шишманова в предаването "Нещо повече". Според нея американците нямат намерение да напускат Близкия изток, дори обратно - те ще използват ситуацията, за да върнат цялата си военна мощ и присъствие в този регион.

"Каквито и причини да посочи САЩ за убийството на ген. Солеймани, те ще са обвързани със сигурността на американците в региона на Близкия изток. Президентът Тръмп и Майк Помпейо, и администрацията на САЩ наблягат на това, че в момента са атакувани американските интереси, цели, войници и дипломати в региона и това, което е предприела американската администрация с ликвидирането на генерала, е превенция срещу бъдещи нападения по американски структури в Близкия изток", коментира Шишманова.

Тя акцентира на категоричната позиция на външния министър на Иран, заявена в интервю пред CNN, че отговорът ще е реципрочен, т.е. военен, "но той заяви, че отговорът ще отиде отвъд това, защото това ще е отговорът на всички тези милиони хора, които са на улиците". Според нея това е по-страшното, защото съществуващата паралелна енергия в света може да задейства различни формирования, които се захранват от усещането за радикализация и за война срещу исляма. 

Цялото интервю на Людмила Железова с Владимир Чуков и Севда Шишманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37

Разработка на учени от БАН дава насоки за по-практическо обучение

На 4 октомври екип учени от Българската академия на науките ще представи колективна монография, посветена на процесуалния подход в образованието и развитието на ключови компетентности чрез предметите по философия и гражданско образование. Книгата е предназначена за учители, преподаватели и възпитатели в средните училища, както и за всички, които..

публикувано на 02.10.24 в 09:25
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08