Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайт в помощ на пациентите предоставя достъпна информация за рака

Онконавигаторът съдържа данни за всички болнични звена в здравната система

д-р Росица Кръстева
Снимка: Личен архив

Информацията на сайта onconavigator.info е изключително ценна за пациентите в България, казва д-р Росица Кръстева, специалист онколог с 20-годишен опит. 

"Не е необходимо пациентите да знаят терминологията и всички подробности, но те трябва да знаят най-важното и това да бъде обяснено на абсолютно достъпен език. Нещо още по-ценно - в този сайт има информация за всички болници, звена, диспансери, всички места в България, в които те могат да получат адекватна, компетентна помощ - било то като хирургия, като лъчетерапия, като химиотерапия", допълни лекарят.

"Ракът е болест, която съпътства човека откакто се е появил на тази земя. Древните египтяни са познавали рака. В папиросите са описани случаите с хора, които имат рак. Те не са имали думата рак, те са използвали друга дума, но много конкретно са описвали тези тумори, като те дори са изказвали предположения за прогнозата, че живеят по-малко. Тогава са възприемали по този начин заболяването и тяхното основно лечение е било хирургията, хирургичния метод, т.е. те са ги оперирали", разказа д-р Росица Кръстева в предаването "По първи петли".

Химиотерапията започва да се налага като метод на лечение от миналия век.

"Имунотерапията успява да направи така, че собственият имунитет на човека да се пребори с тумора. Въпреки че имаме невероятни открития, въпреки че сме разбрали защо се получава ракът, каква е причината. Ракът е резултат на нещо, което, ако използвам този израз, се е бъгнало в системата и организмът не може да се пребори, защото имунната система на човека е нещо уникално. Не знам дали ще успеем да разгадаем всичко, което се случва там, но има механизми, по които имунната система убива тези лоши клетки, които искат да се размножават", изтъкна специалистът.

"Ракът на белия дроб е един от световните големи проблеми. Това е заболяването, което има най-висока смъртност в целия свят, ако трябва да сравним смъртността от рак на гърда, от рак на дебелото черво и от рак на простата", уточни д-р Росица Кръстева.

Болните от рак мъже доминират в Централна и Източна Европа, както и в Източна Азия, а жените имат превес в Северна Америка и в Северна Европа.

"Интересен факт е, че в Китай жените и младите хора боледуват по-често от рак и по-често от даден карцином - генетиката на този тумор е много по-различна. И това, което са установили в Китай е, че една от причините, освен замърсяването на въздуха, освен тютюнопушенето, е и готвенето, тъй като те готвят на открити огнища. И целият този дим, вредни газове, които се отделят от олиото, което пуши от дима, това е вредно", коментира още д-р Росица Кръстева.

"Алтернативното лечение по никакъв начин не може да гарантира излекуване на пациентите", допълни специалистът. 

Д-р Кръстева има специализации в университетски болници в Торино, Атина, Мюнхен и Базел.Лауреат е на престижната годишна награда на фондация Св. "Иван Рилски" за принос към здравеопазването за 2017 година в категория "Онкология". Носител е на приза "Лекар на годината" на МБАЛ "Уни Хоспитал" за 2018 година.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейхан Ибрямов

Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"?

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като Ирбямов е лице с..

публикувано на 03.10.24 в 12:13
Иван Таков, председател на Комисията по транспорт в СОС

Три комисии в СОС решиха: Отпускат над 18 млн. лв. за столичния градски транспорт

След общо заседание комисиите по транспорт, финанси и икономика в Столичния общински съвет решиха да отпуснат над 18 милиона лева на столичния авто- и електротранспорт. Председателят на комисията по транспорт Иван Таков информира как ще бъдат разпределени средства. СОС решава за заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт"..

публикувано на 03.10.24 в 12:03

ЕК отпуска допълнителни 30 млн. евро хуманитарна помощ за Ливан

Европейската комисия отпуска допълнително 30 млн. евро хуманитарна помощ на най-нуждаещите се в Ливан на фона на сблъсъците между радикалната групировка "Хизбула" и Израел.  Помощта има за цел да осигури спешно храна, подслон и здравни грижи, както и да помогне за други основни нужди. Тя е в добавка към вече обявените 10 млн. евро в края на..

публикувано на 03.10.24 в 11:56

Къде има акции на МВР срещу купуването на гласове?

Продължават акциите на МВР срещу купуване на гласове. Днес такива текат на няколко места в страната. 15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта Във Варна има задържани. Акцията е започнала през изминалата нощ в квартал "Аспарухово".  От полицията в морския град обясниха, че имат данни за влияние на вота чрез..

публикувано на 03.10.24 в 11:54
Опустошения в Дахие - контролирано от

Израел предупреди жителите на южните предградия на Бейрут да се евакуират

Най-малко шестима души са загинали при израелски въздушен в центъра на Бейрут. Израел предупреди и жителите на гъсто населените южни предградия на ливанската столица да се евакуират.  Израел нанесе поредица от въздушни удари срещу Бейрут тази нощ като за първи път беше атакувана цел в центъра на ливанската столица. Мишена на израелския удар..

публикувано на 03.10.24 в 11:49
Камала Харис и Доналд Тръмп

Колко тежи подкрепата на звездите в предизборната кампания в САЩ?

В предизборната кампания за президент в Съединените Щати в ситуация, в която проучванията не посочват недвусмислен фаворит, борбата за всеки един глас е свирепа . На терена на битката между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп се включиха и звезди от музикалната сцена. По-рано този месец Тейлър Суифт обяви подкрепа за Харис...

публикувано на 03.10.24 в 11:45
Матю Пери

Лекар се призна за виновен за смъртта на актьора Матю Пери

Лекар от Лос Анджелис, обвинен за смъртта от свръхдоза кетамин на Матю Пери, звездата от сериала "Приятели", се призна за виновен днес в калифорнийски съд, предаде АФП. 54-годишният Марк Чавес призна, че е помагал за набавянето на кетамин за актьора, който играеше Чандлър в култовия сериал. По този начин медикът, на когото е забранено да..

публикувано на 03.10.24 в 11:07