Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: В момента палестинците се чувстват изоставени

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

Съветникът в Белия дом и зет на президента Джаред Кушнер направи представяне в Бахрейн на близкоизточния мирен план на Доналд Тръмп, от което се видя, че държавният глава спазва тенденцията си за преминаване от политически към икономически теми. Т.е. преместване на фокуса от реалния проблем, който е заселването на палестинските територии от Израел и продължаването на окупацията на тези територии. Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, международен анализатор и бивш зам.-министър на външните работи.

В предаването „12+3“ Керемедчиев посочи, че прехвърлянето в икономическата сфера се очаква с „наливането на 50 млрд. долара в четири държави, които са ангажирани с палестинския проблем. Над 50% от тях ще отидат за палестинците, а останалите ще бъдат поделени между Египет, Ливан, Йордания и палестинските територии“.

„С две думи идеята е с повишаване на жизнения стандарт на населението в региона – очаква се разкриването нови над 1 млн. работни места, да се тушира политическото напрежение между Израел и Палестина“, заяви бившият зам. външен министър на България.

И подчерта, че за обявяването на плана Тръмп покани във Вашингтон и премиера Бенямин Нетаняху и основния му политически съперник Бени Ганц, но не и представители на Палестинската власт.

Керемедчиев изтъкна още скорошното отпадане на забраната за израелски граждани да посещават арабските държави региона, което в продължение на десетилетия бе много строго правило.

„Това означава, че оттук нататък отношенията между Израел и Саудитска Арабия и страните от Персийския залив вече влизат в своята официална част – т.е. ще има официални делегации“, които ще осъществяват визити в съответните страни, посочи международният анализатор и допълни:

„Така че при всички положения в момента палестинците се чувстват изоставени, защото най-големите спонсори на палестинските движения – страни от Персийския залив, все повече се обръщат към Израел“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Мирният план на САЩ за Близкия изток ще бъде от историческо значение

Мирният план на Съединените щати за Близкия изток ще бъде от историческо значение, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес. Подобен коментар за проекта направи и израелският опозиционен лидер Бени Ганц, според когото той „ще..

публикувано на 26.01.20 в 02:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

С почти 1000 т повече розово масло е произведено у нас спрямо миналата година

10 335 т розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 т повече спрямо миналогодишната реколта - отчитат от Консултативният съвет по маслодайна роза. В България има регистрирани близо 3 000 розопроизводители, 53 са..

публикувано на 04.10.24 в 08:09
Весела Банова

Весела Банова: Вече няма деца, на които животът да минава в институция

Развитието на социалните услуги за деца и семейства е едно от постиженията ни в последните десетилетия. Тези социални услуги са многобройни към ден днешен, достъпни за всички родители в страната. Този коментар направи в интервю за БНР..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола на международните пазари се стабилизираха след започналото покачване в отговор на притесненията от задълбочаване на кризата в Близкия изток. На фона на прогнозите за възможния отговор след изстреляните ракети от Иран срещу Израел..

публикувано на 04.10.24 в 07:47

130 години от основаването на читалище "Светлина" в град Априлци

Народното читалище "Светлина 1894 г". – в град Априлци отбелязва днес и утре 130 години от своето създаване с откриване на паметник на основателите си, изложба и концерти. Читалището е духовно и културно средище и в момента към него има датски..

публикувано на 04.10.24 в 07:44

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение...

публикувано на 04.10.24 в 07:36
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

121 г. от рождението на Джон Атанасов отбелязват в Ямбол и в с. Бояджик

Кулминацията на събитията, посветени на 121-вата година от рождението на Джон Атанасов - ще бъде днес в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра. Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент..

публикувано на 04.10.24 в 07:36
Опустошения в Дахие - контролирано от

Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в Ливан

Израелските въоръжени сили продължават атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на  ливанската столица Бейрут. Взривове отекнаха тази нощ край международното летище в Бейрут, което се намира в близост до квартал "Дахия", известен като..

публикувано на 04.10.24 в 07:24