Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват ограниченията за движение по пътищата след снеговалежа

Всички жп линии в страната са проходими

| обновено на 06.02.20 в 21:07
Снимка: БГНЕС

Снеговалеж и силен вятър продължава да затрудняват движението на много места в страната. Най-тежка е обстановката в Северна България, където има непроходими пътища.

Високопланинските проходи "Шипка" и "Троянски" остават затворени, но проходите „Петрохан“ и „Ришки“ са отворени и за леки автомобили, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Обстановката в Силистренско постепенно се нормализира, но все още има селища без ток. По данни от Областното пътно управление отворени са главните пътища за съседните области. По пътя от Силистра за Добрич има ограничения за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Отпадат ограниченията за движение по направленията от Разград към Шумен и Търговище. В тези две посоки могат да се движат всички превозни средства.

Възстановено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона в цялата област Шумен, съобщава АПИ. Възстановен е трафикът по пътищата Памукчии - Тръница, Плиска - Каспичан Златна нива - Войвода.

Тежките камиони вече могат да се движат пътя Велико Търново-Бяла-Русе, по магистрала „Хемус“ преди Витиня в посока Варна, както и по магистрала „Струма“ след Благоевград към София.

За всички автомобили е възстановено движението от Благоевград към граничния пункт Станке Лисичково.

През последните 24 часа над 1200 машини са на терен в цялата страна. Много от закъсалите коли са тръгнали неподготвени и с неподходящи гуми. Над 500 превозни средства са били изтеглени през изминалото денонощие. От "Пътна полиция" са регистрирали близо 30 катастрофи.

Български шофьори са блокирани над 5 часа на румънска територия на 60 километра преди Видин. От граничния пункт на Дунав мост Видин - Калафат временно преустановиха пропускането на товарни автомобили над 12 тона заради влошената метеорологична и пътна обстановка.

Наши слушатели сигнализираха, че не са получи адекватна информация за това. Боян Христов разказа:

"Цял ден толкова ли не можаха да изчистят тези 10 сантима сняг. В момента е 60 километра опашката от Видин до където съм аз. Навигацията показва 59 километра до Видин, до моста. Вие си направете сметка колко камиони са. От Унгария влизаме в Румъния, караме и изведнъж 100 километра тапа и ние не знаем за какво става дума. В момента е 15 градуса и няма нито един сантиметър сняг в Румъния. Тираджиите са по пътищата като кучета в момента. Никога никой не се застъпва за тези хора, които носят пари в нашата държава, защото останахме тираджиите, които някакъв лев вадим, и пенсионерите".

На границата с Румъния временно е спряна работата на пунктовете „Кайнарджа“ и „Крушаре“. Не работи и фериботът при Силистра. На граничен пункт „Кардам“ заради лошото време се пропускат само автомобили до 7 тонаПо тази причина е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона на пътя Варна - Добрич - Кардам.

Движението по всички републикански пътища в област Добрич е без ограничение при зимни условия.

Пътната обстановка в Габрово се нормализира, като все още недостъпни остават селата Боженци и Чарково. Десетки населени места в областта и към този час са без ток. С тежка техника се пробива път на екипите на енергодружеството, за да достигнат до авариралите далекопроводи.

Заради затрудненията, които бързо натрупалият сняг създаде за придвижването, утре - 7 февруари, е обявен за неучебен за децата от община Габрово.

Учебните и детските заведения в севлиевските села също остават затворени.

В област Сливен до 9,00 часа утре е удължена забраната за преминаване на автомобили над 12 тона по пътя Котел-Омуртаг, съобщиха от областното пътно управление. Към момента 18 машини работят по почистването на републиканската пътна мрежа в областта. Заради ураганния вятър 31 села в областта останаха без ток, но постепенно електроподаването се възстановява.

Силният вятър, чиято скорост достигна до 130 км/ч е нанесъл щети по частната и общинска собственост, коментира Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ към община Сливен.

„Има множество повалени, прекършени дървета и изкоренени. Съвместно с органите на пожарната сме ги ликвидирали незабавно. Пробити са и временно затворените пътища, така че е осигурена и проходимост в Балкана“. 

В Община Котел пътищата до всички селища са почистени, каза кметът Коста Каранашев: „Към момента има ток в цялата селска мрежа. Затворени пътища нямаме. Проходими са“.

Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов потвърди, че няма селища без ток: „Пътищата са проходими, навсякъде има осветление“.

По пътя Сливен-Стара река пожарникарите са оказали помощ на 15 автомобила днес закъсали, заради снегонавявания.

Всички жп линии в страната са проходими. Възстановено беше движението на влаковете и в участъците Висока поляна-Хитрино и Копривщица-Антон. Все още има 23 гари и жп прелези без ток. През прелезите влаковете преминават със скорост до 15 км/ч.

Пътници в нощния влак от София за Варна престояха часове наред на гара Горна Оряховица заради скъсана контактна мрежа. Композицията потегли по обед с близо 7 часа закъснение.

Повече от 20 влака бяха отменени от сутринта заради аварии по електрическата мрежа, най-вече в Северна България.

Пред "Хоризонт" Борислав Аврамов от компанията "Железопътна инфраструктура" обяви, че най-сериозен е проблемът при Мездра:

“Там имаме няколко далекопровода на електропреносните предприятия, които са паднали върху нашата контактна мрежа. В следствие, на което са я и повредили и няма захранване и нашите екипи работят по отстраняване на тези аварии“.

Обстановката в Русенска област се нормализира след обилния снеговалеж. Без вода в момента е град Бяла, а в още десет села няма ток.

Поради скъсани далекопроводи в посока помпените станции на селата Батин и Баниска, град Бяла продължава да е без вода, като има реална опасност това да продължи и през цялата нощ.

Екипи на електроразпределителното дружество работят без прекъсване по отстраняване на авариите, но поради тежкия сняг възникват нови ситуации.

Проблем за тежкотоварните камиони остават затворените пътища към Варна в района на Цар Калоян. На румънска територия се е образувала колона от над 30 километра от камиони.
 
Заради силен вятър е затворена магистралата от Букурещ до Констанца.

Илюстративна снимка

Слушател на "Хоризонт" - Иво Белев, съобщи, че е чакал на  първия виадукт на автомагистрала "Хемус" 19 часа:

"И ни държат тук от снощи от шест часа. От никой никаква информация, кога ще ни  пускат, кога ще тръгваме, гоним срок доставки, над 12 тона и не ни дават да мръднем на никъде. Това не е нормално. Тук не е повече от 20 сантиметра снега, а нас да ни държат 24 часа. Не  е нормално това нещо".

Слушатели подадоха по-рано днес сигнал, че се спират тежкотоварните камиони на АМ „Струма“ в района на Благоевград.

Директорът на областно пътно управление Иван Кунев потвърди, че в посока София камионите над 12 тона временно се спират на паркингите в района на Антените и бензиностанцията на разклона за село Рилци. Мярката се налага заради  образуването на тапи по магистралата на територията на областите Кюстендил и Перник. Платната и в двете посоки са добре изчистени, но проблемът е тежката зимна обстановка във вътрешността на страната.

Междувременно от АПИ съобщиха, че е възстановено движението по АМ "Струма", в посока София, в област Кюстендил, за автомобили над 12 тона.

Зимната обстановка в Разградска област е много тежка. След община Самуил и в Кубрат е обявено бедствено положение.

Много населени места са без ток и вода. Със заповед на министъра на образованието 6 и 7 февруари са обявени за неучебни.

Пътищата по всички направления в Разградско остават затворени за движение. В момента бедстващи по пътищата няма, увери заместник областният управител Евгени Раданов.

Две коли с около десет румънци са закъсали тази нощ в района на село Осенец. Те са настанени в сградата на пожарната в Разград. "Осигурена им е храна", каза още Драганов.

В област Велико Търново са разбити преспите на републиканския път Павел-Совата и е осигурен транспортен достъп до община Свищов.

Обилният снеговалеж и силният вятър създават проблеми на Прохода на Републиката, заяви директорът на Областното пътно управление Венцислав Ангелов:

„Преспите са по метър и половина – два метра. След като минават машините пет минути след тяхното почистване и опесъчаване, не личи въобще, че почистено. Отново се натрупва снежна покривка“.

Закъсалите тирове на Старопланинския проход не са подготвени за зимни условия и са износени гуми, коментира Ангелов.

От БЧК осигуриха храна и напитки за изчакващите водачи на прохода, посочи областният координатор Димитър Русев:

„Минахме навсякъде. Имаше тирове, бедстващи леки коли нямаше. Купихме минерална вода и кроасани, умишлено ги оставихме в колата на Пожарната, защото, ако нещо друго възникне, да стои под ръка, ако някой има нужда“.

В много селища в област Велко Търново продължава да няма ток и вода, но няма бедстващи хора.

Ситуацията в Смолянска област се успокоява след спиране на снеговалежите на обяд. Все още остават ограниченията за придвижване на товарни автомобили до 12 т камиони с ремаркета и полуремаркета за територията на цялата област. Те ще останат до пълното нормализиране на обстановката по републиканската пътна мрежа, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

"Проблем единствено към момента съществува към село Осиково, където все още е затруднен достъпът, но пък сме в постоянна връзка с кмета на населеното място и нямаме бедстващи хора. Основен проблем към момента остава електрозахранването към все още много населени места в шест общини. Те са Баните, Мадан, Борино, Девин, Смолян и Рудозем като част от населените места са с доста продължително прекъсване на електрозахранването. Притеснени сме и затова, че продължително време няма електрозахранване към помпените станции за община Борино, както и за Златоград".

Отново има колона от чакащи автомобили по пътя за
Пампорово. Две цистерни, превозващи газ за курорта, са закъсали. Няколко часа продължават усилията на екипите, за да възстановят нормалния трафик на движение. Зам.-областният управител Адриян Петров каза:

"Тези две цистерни с газ още не бяха подготвени и сутринта трябваше да ги изчакваме да слагат вериги. Иначе най-сериозно остава положението в Баните. Там има прекъснат кабел и електропровод и затова там осем населени места са без захранване. На останалите места в Ардинското корито, в Златоградско и в Неделинско екипите работят на място и очакваме всеки момент да бъде възстановено електрозахранването. Нямаме бедстващи хора, пътищата са проходими при зимни условия".

Пред бедствено положение заради падналия сняг е община Берковица. В 18 населени места няма ток.

На територията на община Вършец днес и утре е обявена ваканция за учениците и детските градини. Между 50 и 80 сантиметра е снежната покривка в балканската община. В община Монтана без ток са 8 села и част от Николово.

Единствено село Бързия няма проблеми с електрозахранването и в част от град Берковица, съобщи кметът Димитранка Каменова:

"Във всички останали 18 населени места няма електричество".

Цялата налична техника на снегопочистващата фирма е ангажирана, чака се снега да спре, за да се отстранят повредите.

"Много паднали клони, много жици, които фирмата спира да чисти на тези места, защото чакаме да дойде "Пожарна безопасност" и "Гражданска защита", за да нямаме проблеми след това с тези паднали жици. Така, че към настоящият момент сме пред бедствено положение", обясни Каменова.

Силният вятър тази нощ и падналият мокър сняг изпокъсаха жици и оставиха без ток и населени места в общините Вършец и Георги Дамяново.

Въпреки снежната обстановка  училищният процес в област Благоевград е започнал нормално след десетдневната грипна ваканция, съобщиха от Регионалното управление по образование.

Само в община Якоруда  със заповед на кмета  днес и утре са неучебни дни.

Пет общини в областта излязоха в грипна ваканция още на 27-и. януари, а останалите в края на месеца. Учебните занятия в цялата област бяха преустановени до вчера, 5 февруари, заради обявената грипна епидемия.

Още вчера началникът на РУО Ивайло Златанов е изпратил писма до всички училища да започне отоплението на училищните сгради.

Към момента няма информация лошото време да е възпрепятствало учениците да стигнат до училищата.

Кметът на община Якоруда Нурадин Кафелов е удължил грипната ваканция с аргумента, че вълната на заболяването там още не е отминала, съобщи още Ивайло Златанов:

"По член 105, алинея 3 има право да обяви до три дни, тоест да не ползват този регламент в закона и обявява днеска и утре за неучебни на територията на община Якоруда".

Всички пътища в областта са почистени и проходими при зимни условия, съобщиха от Областно пътно управление.

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона към граничния пункт със Северна Македония „Станке Лисичково“.

Забрана за движение на камиони е въвела и Гърция на ГКПП “Илинден- Ексохи“. Останалите автомобили трябва да се движат задължително с вериги.

По-рано обстановка в страната също беше тежка заради снеговалежите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

КТ "Подкрепа" ще иска 150% увеличение на учителските заплати

КТ "Подкрепа" ще настоява пред следващото редовно правителство и парламента за увеличение със 150 процента на учителските заплати. Синдикатът настоява в срок от 5 години парите за образование да нараснат до 6% от брутния вътрешен продукт. Това обяви  председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров в Ловеч, където се провежда Национален..

публикувано на 26.06.24 в 13:54
Илияна Цанова

Илияна Цанова: Има сериозен риск България да загуби средства по ПВУ

Има сериозен риск България да загуби средства от Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди в интервю за БНР Илияна Цанова- зам.-генерален директор на направление "Бюджет" в Европейската комисия. По думите ѝ честата смяна на правителства и липсата на приемственост е сред водещите причини за сериозното забавяне. България трябва да направи определени..

публикувано на 26.06.24 в 13:47

ЕЦБ: Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната

Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в еврозоната, докато бюджетният дефицит и държавният дълг са под референтните нива. Българското законодателство е съвместимо с Договорите и Устава на Европейската система на централните банки (ESCB), както се изисква съгласно член 131 от Договора, при спазване на условията и..

публикувано на 26.06.24 в 13:42

БНБ и МФ: Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за еврозоната

Очаква се до края на годината България да изпълни инфлационния критерий за членство в еврозоната и страната ни да поиска извънреден доклад, става ясно от становище на БНБ и Министерството на финансите. ЕК смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото ЕЦБ: Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ..

публикувано на 26.06.24 в 13:41
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА спря издаването на в. "Авги"

Лявата гръцка опозиционна коалиция СИРИЗА спря вестник "Авги" - орган на демократичната левица, в резултат на което започна стачка на журналистите. Лидерът на партията Стефанос Каселакис спря изданието на неочаквано и без консултация с журналистите от вестник "Авги". От ръководството на СИРИЗА се аргументираха с икономически проблеми...

публикувано на 26.06.24 в 13:33
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов се извини на "Величие"

Часове след като Николай Марков призова основателя на партия "Величие" Ивелин Михайлов да се извини за твърденията си, че има "пробити" депутати, които ще подкрепят кабинет на ГЕРБ и че групата се разпада, Михайлов се извини, като направи това в интервю пред БНР. "Извинявам се и на полковник Марков, и на цялата Парламентарна група на партия..

публикувано на 26.06.24 в 13:32
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват

Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват. Първо се вижда, че ПП-ДБ отказват да участват в такова мнозинство, както и очевидно ИТН. Вторият елемент, който ме навежда на мисълта е, че Борисов каза, че ще предложат изцяло партиен кабинет, което намалява шансовете да бъде подкрепен. Това коментира политологът Даниел Стефанов в интервю..

публикувано на 26.06.24 в 13:20