Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на "Луков марш" - как обществото ни възприема крайнодясното

Последователи на Луков-марш помрачиха дискусия на Студентското общество за равенство в СУ

Снимка: БГНЕС

Последователи на Българския национален съюз и организатори на „Луков марш“ помрачиха дискусия за крайнодесните явления и съпротивата срещу тях. Дискусията бе организирана от Студентското общество за равенство в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 19 февруари и е била насочена към студенти и преподаватели.

„Нахлуха представители на БНС – организация, която в момента се разследва, чийто член се самоуби преди по-малко от месец, разследването показа, че в дома му има портрет на Хитлер и множество оръжия“, разказаха пред „Хоризонт“ две от участничките в дискусията, които помолиха за анонимност, заради заплахите, които са получавали. Тя припомни, че симпатизанти на Българския национален съюз са саботирали и други техни събития.

„Имаме основания да се притесняваме, както имахме основания да се притесняваме и тогава и да се чувстваме заплашени, най-вече заради твърдението, че има оръжие в залата, но също така заради заплахите, че ще бъдем пребити с тръби навън, това, че по-късно бяхме причакани на входа на подлеза на Софийския университет. Най-вече от бездействието на охраната“, сподели тревогите си в предаването „Хоризонт до обед“ и друга студентка, очевидец на събитията.

При влизането в залата на „неочакваните гости“, организаторите на дискусията подали сигнал до 112.

Охраната е била засилена и е спряла 8 души, които са планирали да влязат, за да осуетят дискусията, уверяват от администрацията на Алма Матер. Други четирима обаче охранителите не са успели да отличат сред влизащите в сградата на Ректората. Охраната също е повикала полиция, казват от СУ.



Целта беше да си говорим за тези форми на крайно десен екстремизъм, които виждаме в момента, които получават все по-голямо влияние и в някои случаи дори и подкрепа – имаме техни изразители и във властта“, посочи едно от момичетата.

През миналата година еврейската организация „Шалом“ призова прокуратурата да разследва БНС. „Поведението на хората от тази организация за нас е много ясно. Ние виждаме много ясно сигналите за неонацизъм и изкривен патриотизъм“, коментира София Коен, председател на Израилтянския духовен съвет. Според нея има криворазбрано отношение към това, като по някакъв начин то се приравнява със свобода на словото и право на изразяване.

Чуждестранни представители също се включват в шествието

За нас е недопустимо героизирането на пронацистка фигура като генерал Луков и няма да бъде изненада поредното необезпокоявано провеждане на Луков марш, въпреки забраната, допълни Коен. Много от символите, които се използват от последователите на Луков марш са напълно разгадаеми в традицията на крайно десните движения, и водят към символи използвани по времето на Третия Райх.

„Действията на главния прокурор са правилни. Ние от години очакваме някой да предприеме такива действия и сега той го направи. Това е стъпка в правилната посока“, заяви София Коен.

Как българското общество осмисля проблема с антисемитизма, расизма и ксенофобията?

Навсякъде в Европа наблюдаваме надигане на крайни идеологии, отбеляза в предаването „Хоризонт до обед“ националният координатор на борбата с антисемитизма и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев. „Надигане на проявления не само на омраза, но на крайна нетърпимост, тотално отсъствие на толерантност и разбиране на каквито и да било различия, които противоречат на болните мозъци на извършители като този в Ханау“, посочи Георгиев, който подкрепи усилията на прокуратурата за изясняване на статута на организации като БНС. „Дълбоко ненавистнически по техния смисъл, последователи на крайни идеологии, на човеконенавистнически режими, които трябва да си понесат отговорността.“

За съжаление в момента действащото законодателство прави възможно провеждането на позорящо града ни мероприятие като Луков марш, посочи още Георг Георгиев.

„Много е ясно, че когато погледнем тези маршируващи в униформи хора, с факлите, със знамената виждаме те какво всъщност се опитват да имитират. Това, че те нямат върху себе си формално свастика, не ги оневинява или не ги прави по-малко пронацистки или профашистки настроени.“

Всички изразени мнения чуйте в звуковия файл.
Снимка в текста: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48