Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нобелистът проф. Жерар Муру стана Доктор хонорис кауза на Софийския университет

Ученият е сред разработилите революционен метод за усилване на свръхкъси лазерни импулси

Проф. Жерар Муру беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Софийския университет.
Снимка: Добромир Видев

Един от тримата изследователи, получили Нобелова награда за физика за преломни открития в областта на лазерната физика, проф. Жерар Муру, беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Софийския университет. Френският физик е един от тримата, които са в основата на изобретяването на метод за усилване на свръхкъси лазерни импулси, позволяващи достигане на безпрецедентни мощности и интензитети на светлинните полета. 

Професор Жерар Мору обяснява ползата от работата си. Подобни лазери имат свойството да бъдат изключително точни при рязане, което вече се използва в очната хирургия за корекция на зрението, като се изрязва роговицата.

"Свойството на този лазер със свръхкъси лазерни импулси е, че може да се оформят много прецизни краища. Другото му свойство, е че могат да се регулират в рамките на обема на тялото, в което се работи с тях. И това е полезно за милиони пациенти, чието зрение може да бъде коригирано. Роговицата, знаете, трябва да бъде оформена прецизно. Можем например при лечението на рак да използваме свойствата на лазера. При електронната терапия и рентгеновата терапия ние фокусираме лъчението върху туморите, но засягаме и здрава тъкат. Докато протоните, създадени с тази лазерна технология, са много по-фокусирани и само в рамките на туморите. Разбира се, производството на радионуклеиди може да се случи в болниците. Не трябва те да бъдат произвеждани в реактор, на специално място".

Разказите на професор Жерар Мору за разработките, базирани на свръхкъси лазерни импулси, звучат като научна фантастика. Тези лазери могат да се използват, за да се промени траекторията на космическия боклук, който да изгори в атмосферата. Би смалило размера на адронния колайдер от 27 километра на 27 метра. Могат да помогнат и при симулирането на черни дупки на ниво лаборатория. „И така няма да се налага на учените да бъдат „търпеливи“, когато изследват черните дупки и да чакат милиарди години“, почти на шега казва нобеловият лауреат професор Жерар Мору.

"С тази технология можем да решим и енергийния проблем. Имаме възможност да произвеждаме чиста енергия. В момента това е най-важният проблем - как да произвеждаме чиста енергия. Може да изобретим нов тип ядрена енергия, която, знаете, не изхвърля в атмосферата въглероден диоксид. Имаме елемента торий, който присъства на планетата ни в огромни количества. Сега използваме уран, който не е толкова разпространен. Нужни са многократно по-малки количества за производството на ток, отколкото уран. Плюс това торият произвежда по-малко ядрен отпадък. Друго приложение на тези лазери е за унищожаване на съществуващите ядрени отпадъци. Можем да скъсим периода на полуразпад на някои от радиоактивните вещества от милиони години на няколко минути".

Деканът на Физическия факултет проф. Александър Драйшу казва, че проф. Жерар Муру има стари контакти със Софийския университет. От 2007-а година България е съучредител на европейски проект за интензивни лазерни източници, които все още, по думите му, са научна фантастика.

"Такива центрове вече бяха финансирани и са построени и апаратурата в тях вече се въвежда в експлоатация. Те са в Прага, Сегед и Турну Мъгуреле", казва проф. Драйшу.

Репортаж на Добромир Видев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38