Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две от клиниките в "Пирогов" набират дарения за основен ремонт

Сградата горя по Коледа, плочките са от 1906 година

"Да дарим за тези, които ни спасяват" - под това мото пациенти, които са се лекували в клиниките по кардиология и по вътрешни болести в "Пирогов" започнаха благотворителна кампания за набиране на средства за основен ремонт и цялостно обновяване на сградата. Двете клиники се помещават в една от най-старите сгради на болницата, строена в началото на миналия век. В същата сграда в края на миналата година избухна пожар.

Ако спешно търсите помощ в "Пирогов", шансът да попаднете в една от двете клиники – по кардиология или по вътрешни болести, е голям. Тук ден и нощ десетки пациенти получават животоспасяваща помощ. Така започват своето обръщение в социалните мрежи инициаторите на кампанията от гражданското сдружение "Избери България".

Към призива на пациентите се присъединяват и лекарите в двете отделения, а кампанията може да се похвали с ударно начало. Благодарен пациент е дарил на лечебното заведение безпрецедентна за българските условия сума, разказва началникът на Клиниката по вътрешни болести доц. д-р Петър Атанасов. 

"Огромна сума – 750 хиляди. Беше наистина много емоционална ситуация. Аз самият се изпотих и започнах да заеквам, когато разбрах. Поклон до земя и много големи благодарности". 

За ремонта обаче са необходими още много средства. Сградата вече е на повече от век, всички инсталации са морално и физически остарели, някои от помещенията се наводняват при всеки дъжд, като цяло базата не отговаря на съвременните изисквания, изтъква д-р Атанасов. Сградата е най-старата в болницата и нуждата от ремонт е вопиюща, допълва той. По Коледа там имаше пожар.

"Клиниката по вътрешни болести като най-стара и може би най-издръжлива – доказала, че може да оцелява, беше сполетяна и от тая беда. Разбирате, че една сграда строена през 1900-а година, проектирана по тогавашните разбирания за болница, няма как в 21 век да няма нужда от ремонт. Все още имаме стаи с по 10-12, а при нужда стават до 15 легла. Все още ходим по плочките, които са от 1906 година. При последния ремонт 2000-а година майсторите се опитаха да извадят една такава плочка – тя се счупи на две, дебела е колкото паве и отзад, на гърба на това паве пише "Made in Italy, 1906", разказа доц. Петър Атанасов.

Въпреки условията в двете клиники работят знаещи, млади и амбициозни лекари, които са в крачка с новостите в своите специалности и идват на работа с душа и сърце в изпълнение на Хипократовата клетва.

Само през миналата година в двете клиники са лекувани близо 10 000 пациенти. Там първи са се сблъскали и с новия коронавирус. Сега за пациентите с коронавирус има отделна сграда, а всички, които постъпват с оплаквания се приемат по съобразен със ситуацията строг алгоритъм, уточни д-р Атанасов.

През годините са правени много изчисления и проекти за модернизиране на сградата, но същински основен ремонт все още не е правен. Лекарите се надяват да се съберат достатъчно средства и след края на епидемията, когато се върнем в нормалното си ежедневие, да започнат дългоочакваната реконструкция.

Повече за кампанията можете да научите от фейсбук страницата "Да дарим за тези, които ни спасяват" на сдружение "Избери България".

Още за кампанията ще научите от звуковия файл.

Снимките са на сдружение "Избери България" 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59