Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български доктор в Аликанте изобрети защитна маска от шнорхел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български доктор в испанския град Аликанте изобрети прототип на маска за защита от коронавирус, направена от шнорхел. Д-р Чарлз Петков работи в спешното отделение и е в първите редици, които се сблъскват с болестта. Проектът му вече придобива популярност в Испания. Какво е да преживееш ада на битката с Covid-19 и какво отключи тази битка в българския лекар. С него разговаря Тоня Димитрова.

"Аз винаги съм си бил така – да си оправя аз моите проблеми, а не да чакам трети човек: дали ще е правителство, шефове, учители да ми оправя проблемите – аз сам".

Така д-р Чарлз Петков вижда себе си. Роден е в Нова Зеландия. В България е живял едва няколко години като дете. Живее в Австралия, завършва медицина в Страната на баските в Билбао, а в университета в Единбург - магистратура с рядката специалност "Екстремна медицина". Сега работи в Бърза помощ в болницата в Аликанте на средиземноморския бряг в Испания. Сблъсква се за първи път с коронавируса на 10 март, няколко дни преди да бъде обявена карантина в Испания.

"Набързо-набързо се промени много самият сценарий - от нормалните пациенти, дали ще бъдат травматология, дали ще бъдат сърдечни – 90% станаха само дихателни".

Казва, че първите седмици са били пълен хаос в болницата в Аликанте. Липса на защитни облекла, много информация, която докторите не разбират напълно. Слагали са найлонови чували, за да се предпазват в началото.

"Тежко е, тежко е, когато се върна назад. Първите две седмици бяха много неадекватни. Нямахме почти защита, имахме само по едни нормални маски, тези хирургическите, и една по-специална с повече протекция. Лека-полека,  благодарение на хората, които започнаха да произвеждат пластмасови щитове, можехме да бъдем по-предпазени".

В болницата на д-р Чарлз Петков има множество заразени медицински служители, двама лекари все още са в критично състояние.

"Около 14% от заразените са санитари, над 130 000 са заразените. Това са две седмици поне, когато няма да могат да работят и още две за карантина и е голям проблем".

В пика на епидемията интензивното отделение на болницата в Аликанте е препълнено, разказва д-р Петков.

"Един следобед имахме по един пациент на всеки 10 минути и горе в интензивното вече нямаха места, където трябваше да се правят интубации или неинвазивна дихателна система, така че трябваше да влизаме ние още долу в спешното отделение да слагаме дихателните машини".

А в спешното отделение лекарите нямат необходимите условия за лечение.

"Когато сложиш една дихателна система, ти правиш около самия пациент един облак от вирус и ако нямаш добри кондиции, е много опасно. Естествено виждаш един човек, който е на прага на смъртта и отвътре ти излиза геройското".

Така колега на д-р Петков решава с опасност за своя живот все пак да спаси пациент, който е на прага на смъртта. Дни по-късно същият този колега е с диагноза Covid-19.

"Оттам аз се ядосах и си викам – добре, сега ние тука рискуваме нашия си живот, за да помагаме на други и трябва да бъдем по-защитени".

Д-р Чарлз Петков неслучайно завършва екстремна медицина. Страстта му към екстремните спортове му дава и решение в ситуацията. Ключът се оказва маска за гмуркане.

"Видях маската – шнорхел до мен и си казах – това е много добър щит за лицето. И от чертеж на чертеж, леко-полеко измислих самия прототип".

На извода на маската за дишане се поставят филтри, които да предпазват от коронавируса, а цялото лице е напълно защитено и запечатано. 

Д-р Петков успява да разработи проекта в cътpyдничecтвo c eĸип, cъcтaвeн oт пpoфecopи пo дизaйн - Дeйвид Улибapи, Cepxиo Фepepo и Mигeл Aнxeл Гapcия от Вaлeнcия. 

За реализиране на проекта сътрудничи Иcпaнcĸaтa acoциaция пo poбoтиĸa и дoмaшнa aвтoмaтизaция, както и с местното правителство, а маските вече се употребяват в болницата в Аликанте, има поръчки и за други части на Испания. 

Могат да се произвеждат на 3D принтери. Сега коронавирусът отхлабва хватката си в Испания и това се усеща и в болницата на д-р Чарлз Петков. Той обаче предупреждава българите.

"Не е шега работа. Аз, сблъсквайки се всеки ден с този вирус, виждам по радиографиите самия клиничен курс как е. Няма нищо общо с един грип. Афектира много белите дробове. В един момент от стабилно положение човек може за 24 часа да отиде до дестабилизация и смърт".

Испания изпревари Италия по брой потвърдени инфекции, но в Испания има и повече излекувани. През последните дни броят на новите заразени трайно намалява. А след тежкото изпитание д-р Петков вижда повече добро у хората.

"Аз виждам, че хората повече разговарят помежду си, имат повече време за децата. Креативността, изкуствата се въздигнаха много повече и се видя, че доброто е по-силно от злото."

Интервюто на Тоня Димитрова с д-р Чарлз Петков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

* В звуковия файл е направена репортерска грешка. Д-р Чарлз Петков не е син на писателя Момчил Николов, а твърди, че е син на прототип на герой от романа му „Чекмо“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38