Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата публикува доказателства по делото срещу певицата ЛиЛана и съдружници

| обновено на 07.05.20 в 18:39
Снимка: www.prb.bg

Специализираната прокуратура публикува част от доказателствата по делото срещу певицата Лиляна Деянова (ЛиЛана), брат ѝ Александър Деянов и съдружника ѝ Мартин Димитров. Тримата са обвинени за незаконно усвояване на средства по европейската програма "Иновации и конкурентоспособност".

От прокуратурата уточняват, че разпитите се публикуват заради високия обществен интерес, след разрешение на наблюдаващите прокурори и при спазване на презумпцията за невиновност на тримата. Става дума за трима свидетели -  длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура", представени с инициали, върху които е бил оказван натиск да сключат договор с фирмата на Деянова и Димитров - "Телетол", като Национален доставчик на тол услуги.

Свидетелите са представени с инициали, но от представянето им пред разследващите става ясно, че говорят председателят на АПИ Георги Терзийски, отговарящият за толуправлението Олег Асенов и подалият оставка преди година като член на УС на Пътната агенция Радослав Влахов.

Заплахите са заради амбициите на обединението „Телетол“  да е доставчик на електронни винетки. Фирмата на ЛиЛана и съдружника ѝ първо печелят поръчката за 180 млн. лв , но следва отказ и насрещни обвинения към шефовете в АПИ в корупция.

Свидетелите срещу Деянова и Димитров разказват за заплахи по различни комуникационни канали -телефон, електронна поща и Viber - и на лични срещи. Държали се арогантно. Предупреждавали пътните шефове, че ще загубят постовете си, ако "Телетол" не получи незабавно договора. Георги Терзийски разказва и за нахлуване в Националното ТОЛ управление миналия юли, когато ЛиЛана, Димитров и още двама души блъскали по вратите на служебните помещения. И Терзийски, и Асенов, и Влахов казват в разпитите си, че са се притеснили за работата и за живота си. 

Лиляна Деянова и Мартин Димитров са в ареста с окончателно решение на апелативния спецсъд, а Александър Деянов е на свобода срещу гаранция от 50 000 лева. В хода на разследването от прокуратурата съобщиха, че във фирмен офис на обвиняемите са открили техника, за която се проверява дали може да се ползва за подслушване и проследяване.

Протоколите от разпитите можете да видите от сайта на прокуратурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Спецпрокуратурата иззе апаратура по разследването срещу ЛиЛана и съдружници (снимки)

Апаратура и документи, свързани с разследването срещу певицата Лиляна Деянова, брат ѝ и неин съдружник за злоупотреба със средства по европейската програма „Иновации и конкурентоспособност“,  са били иззети след обиск в офис на търговско дружество в..

публикувано на 29.04.20 в 09:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи...

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават,..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем..

публикувано на 02.10.24 в 19:34