Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово възобнови търговската война със Сърбия

Албин Курти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косово възобнови търговската война със Сърбия, съобщи Франс прес.

100-процентните мита върху вносните сръбски стоки бяха отменени едва в началото на миналия месец.

Днес правителството на Албин Курти издаде нова разпоредба, с която забранява вноса на стоки, които не са маркирани с надпис "Предназначено за Република Косово".

Сръбският външен министър Ивица Дачич предупреди, че при това положение нормализация на отношенията е изключена.

Авдулах Хоти от Демократичния съюз на Косово, който се очаква да бъде утвърден на премиерския пост идната седмица, заяви, че ще отмени всички решения, които пречат на продължаването на диалога с Белград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 100% обработени протоколи в Благоевград: ГЕРБ-СДС печелят, ДПС са втори

ГЕРБ  е с най-добър резултат от изборите за Народно събрание и Европейски парламент в област Благоевград. Партията на Бойко Борисов получава 31,27% от вота,  следвана от Движението за права и свободи, което избирателите подреждат на втора позиция с 25,64%. Третото място е за коалиция ПП-ДБ с резултат от 8,37% от гласовете, следвана от..

публикувано на 10.06.24 в 19:39

ГЕРБ-СДС са първи в Хасковска област при 100% обработени протоколи, ДПС са втори

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила на изборите за Народно събрание в Хасковска област при 100% обработени протоколи. За тях са гласували 24 528 души или 33,04% от избирателите. На второ място са ДПС с 16 856 гласа - 22,71%, а трети са "Възраждане" – 9 502 гласували, 12,80% от вота. "Продължаваме Промяната – Демократична България" се нареждат..

публикувано на 10.06.24 в 19:34

Откъде идват избирателите на "Величие"?

Изненадата на отминалите избори – партия „Величие“, формира базата си главно върху гласоподаватели от областни градове, като почти две трети от избирателите на формацията са с висше образование, сочат данни на агенция „Галъп“. Според социолозите електоралния спад при повечето партии е ясно изразен на изборите за национален парламент, но..

публикувано на 10.06.24 в 19:24
Централата на БСП на столичната ул.

Младежите от БСП разпънаха транспарант на "Позитано" 20, искат оставка и конгрес

Младежката организация на БСП поиска оставката на Корнелия Нинова и свикване на конгрес за избор на нов лидер.  Младите социалисти смятат, че председателят на БСП трябва да поеме отговорност за резултата на изборите, който определят като катастрофален. Те разпънаха транспарант на сградата на БСП на "Позитано" 20. Габриел Вълков - председателят на..

публикувано на 10.06.24 в 19:10

При обработени 97,03% протоколи: 7 партии в новото НС

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 97,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 19:00
Френският президент Еманюел Макрон в изборната секция за евровота, 9 юни 2024 г.

Над половината французи одобряват решението за разпускане на парламента, сочат проучвания

Франция е отново в кампания за предсрочни парламентарни избори. Президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание след съкрушителната победа на крайната десница и поражението на досегашното президентско мнозинство. Официални резултати от евровота във Франция: "Национален сбор" с 30 места в ЕП 20 дни остават на френските политически сили до..

публикувано на 10.06.24 в 18:50

20 г. затвор за убиеца на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

Извършителят на убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге е признат за виновен и е осъден на 20 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване, съобщиха от прокуратурата. 57-годишен мъж е обвинен за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге Удо Ланге бе убит в дома му в комплекса "Делта Хил" в пернишкото село Кладница..

публикувано на 10.06.24 в 18:48