Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Радева и една картинна книга, дочакала времето си

Милена Радева
Снимка: Личен архив

Картинната книга „Приятели“ вече е на бял свят. Тя е първа авторска книга на илюстратора Милена Радева. За трудния път на проекта си тя разказа в предаването „Изотопия“.

„Тази книжка беше направена през далечната 2010 година и за нея беше много голяма борба да види бял свят в онези години. Точно преди десет години българският пазар, книжен, основно не работеше с български илюстратори или те бяха изключително малко, а пък идеята за авторска книга, която да дойде от илюстратор, която пък и няма текст на всичкото отгоре… беше направо немислимо, това беше толкова иновативно за тях в този момент. Нашият пазар не беше узрял за такова нещо.“

Търсела издател от врата на врата, но я изпращали с репликата: „Тази книга е гениална, но ние не можем да я продадем.“

Тя самата определя книгата като изключително лична и автобиографична. Продължението ѝ все още лежи у дома ѝ, в ателието, на рисунки и пред него има два пътя – или да си остане за нея като лично преживяване, или да срещне смел издател и подходяща пазарна среда.

Текстът и илюстрациите в книгата си противоречат. Първоначално замисленото заглавие - „Утопия за приятелството“, загатва защо. Текстът разсъждава за приятелството на теория, а илюстрациите показват как приятелите много често реагират обратно на това, което трябва да направят, казва Милена. „Когато имаш нужда от тях, тогава ги няма. Когато трябва някой да застане до теб, тогава се оказваш сам.“

Милена мисли, че всеки от нас е бил и в двете роли – и в тази на човека, който изоставя, и в другата - на изоставения.

На първо четене книгата изглежда черно-бяла, както понякога се чувстваме. Доста често вкарваме емоциите в някакви крайности“, обяснява графичното си решение Милена, която се надява книгата да може да бъде прочетена от хора на възраст „от 3 до 103“.

Милена Радева живее със специална женска котка с мъжко име, която е постоянен неин спътник и „емоционален стожер, активен във всяко отношение – да ми седи в скута, докато работя, да ми пие от буркана с акварелната боя, да ми ближе боите, да минава с лапи през тях…“

Преди да хване трайно четката и молива, в буйната си младост е била няколко години фоторепортер на рок списание. Все още доста хора я разпознават и помнят именно като фотограф. Животът пред обектива тогава бил доста натоварен, защото публиката била жадна за подобни събития. Случвало се пет поредни вечери да е на концерти.

Милена Радева има зад гърба си над 150 илюстрирани книги. Създател е на сайта „Българска илюстрация“. Твърди, че работата ѝ като фоторепортер е била за нея шанс да открадне занаят, който след това да приложи в сайта. За да потвърди думите на свой приятел, че винаги върши много неща едновременно, сега работи като оформител и дизайнер на онлайн списание, занимава се и със сайта на книжарница. Доскоро е правила и оформлението на учебници от новите програми на МОН.

Очакват я няколко книги – от Финландия, САЩ, Германия и един български проект. Ред е да се случи и Второто биенале на илюстрацията, първото е било преди две години. Тогава 120 художници са подали по три свои творби за оценка и селекция. „Това биенале беше първото от 1990-1992 година насам...“, не без гордост признава Милена и се надява тазгодишното да е не по-малко успешно. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Снимки в текста: Личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12

Младежи от Монтана гласуват за първи път, искат да останат в България

Трябва да управляват партии, които дават възможност на младото поколение да се развива , казва пред БНР Преслав Джоков от Математическата гимназия в Монтана. Той се занимава с народни танци и възнамерява да продължи с хореография, за да запази традициите и фолклора  за поколенията. Баба му, Олга Иванова, 40 години работила като фелдшер,..

публикувано на 09.06.24 в 08:04

"Едни слепци гласуват за други слепци." Помагат ли изборите да прогледнем?

Днес, на традиционната неделна литургия, православната църква ще припомни на вярващите евангелското четиво, което разказва как Христос изцелил един сляпороден човек. През очите на библейския разказ, как се виждат предстоящите избори "2 в 1"? - отговорите следват в звуковата картина от репортажа на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова...

публикувано на 09.06.24 в 07:52