Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Сидеров - председател на Националната федерация на ловците на трюфели:

Ловът на трюфели в България е без регулация

Черни трюфели
Снимка: БГНЕС

"Ловът на трюфели се практикува близо 10 години в България, но без регулация. В същото време, по изследване на професор икономист от Русе, България в последните години е главният износител на Балканите на диворастящ трюфел". Това каза пред БНР Светлозар Сидеров - председател на Националната федерация на ловците на трюфели в България. Той е участник в работна група, създадена в Изпълнителната агенция по горите, която обсъжда проектозакон за трюфелите.

В предаването "Преди всички" Сидеров обясни, че всеки, който реши, може да стане търсач на трюфели:

"Без да е запознат с видове трюфели и как се добиват по начин, така че да се защитят находищата".

Позволителни се издават от 10-ина горски и ловни стопанства за цяла България, уточни той и добави:

"Въпреки че има министерска заповед, която казва, че на физически лица позволителното за година струва 36 лева, в Балчик (Държавно ловно стопанство-Балчик) са отдържали такса от 360 лева". Сидеров уточни, че от Националната федерация на ловците на трюфели са подали сигнал в Министерството на земеделието за това нарушение на заповедта.

Цялото интервю на Веселина Миланова със Светлозар Сидеров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Eдна седмица на остров Сардиния

На Розовия плаж на остров Бодели на архипелага Мадалена в северната част на Сардиния всички плаващи с корабче или лодка акостират на около половин километър от брега (само на такова разстояние се допускат сега туристи). Колкото и да се взират, не виждат розов плаж... След световния успех на филма на Микеланжело Антониони  "Червената пустиня",..

публикувано на 03.10.24 в 10:21
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони , който отбелязваме днес.  Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се провеждат всяка година от 1986-а насам, обявиха организаторите на екологичната инициатива. Тя е създадена..

публикувано на 21.09.24 в 05:26
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за..

публикувано на 16.09.24 в 04:49
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57