Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитален шум и конспиративни теории

Снимка: БГНЕС

„Трагичното е, че колкото повече информация и достъп до информация имаме, толкова по-лесно можем да се заблудим. Колкото по-лесно се информираме, толкова по-лесно можем да достигнем до фалшиви новини и да повярваме в конспирации.“ Този коментар направи в предаването „Хоризонт до обед“ Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“.

В сложни ситуации и процеси, каквато е настоящата с коронавируса, се търсят прости обяснения. Недоверието в институциите, съчетано с недоверие в традиционните медии създават вакуум, в който се настаняват конспиративните теории, които звучат разумно за част от хората, звучат гръмко, интересно и като обяснение на случващото се. Така социологът Евелина Славкова тълкува резултатите от изследването на „Тренд“, посветено на отпускането на противоепидемичните мерки и възприятията на българите за извънредното положение.

Изследването показа, че всеки пети българин вярва, че чрез ваксината за коронавирус ще бъде извършено чипиране на хората с цел да бъдат контролирани. Над една пета от запитаните смятат, че Бил Гейтс стои зад пандемията, а повече от милион и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създаден. В проучването са участвали 1008 души на възраст над 18 години.

В социалните мрежи всеки може да напише каквото си иска, те изместват традиционните и така полето за разпространяване на конспирации се разширява, посочи Евелина Славкова, която сподели свои наблюдения от групи от по 150-200 хиляди души в социалните мрежи, твърдо вярващи в теорията за поставянето на чипове чрез бъдеща ваксина. Според нея информацията от изследването трябва да се използва като „червена лампичка, защото това не прави хората глупави, а прави хората тревожни“.

Протест срещу задължителните имунизации  Снимка: БТА

„Разрезите по демографски характеристики показват почти равни дялове на хората с основно и по-ниско образование и хора с висше образование, които почти поравно вярват в конспирациите, които сме тествали“, отбеляза още Славкова.

За тези настроения и възприятия допринася и политиката за филтриране, блокиране и премахване на публикации, което се възприема от хората като заговор да се скрива истината чрез корекциите, които се правят от социалните мрежи, допълни тя. 

Когато хората започнат да вярват, че ваксините ще ни контролират, това ще даде нова сила на антиваксърството. Хората ще отказват да отидат да се ваксинират, да ваксинират децата си“, коментира Евелина Славкова.

Почти едновременно с изследването на „Тренд“ бе огласено и национално представително проучване на УНИЦЕФ за дезинформацията, децата и тийнейджърите. То също откроява тенденцията сериозна част от тийнейджърите да прибягват до конспиративни теории. Две трети са склонни да вярват, че коронавирусът е контролиран експеримент с ново биологично оръжие, а една трета – че има връзка с 5G мрежата.

Психологът доц. Маргарита Бакрачева поясни пред "Хоризонт", че когато става въпрос за емоция, обяснителният механизъм е идентичен като при възрастните. „Емоциите, страхът и гневът, които се провокират и стоят в основата на споделянето на фалшиви новини и на вярата конспиративни теории, се подчиняват на същия механизъм“, изтъкна Бакрачева. Това, което по думите й в най-висока степен провокира тийнейджърите, е разминаването в посланията от официалните източници.

Тийнейджърите имат стремеж да си изградят автономно мнение и това ги прави по-бързи във възприемането на различни обяснителни механизми, допълни психологът от Софийския университет.

Младежите споделят най-близкия обяснителен механизъм до тях – те не биха подкрепили обяснение, свързано с 5G. Мрежата все пак е светът, в който живеят и това не е адекватен модел, който би могъл да отговори на въпроса им“, коментира Маргарита Бакрачева. При възрастните този вариант е по-застъпен.

Ивайло Спасов, експерт по комуникации към УНИЦЕФ, заяви, че са очаквали изследването да покаже по-голяма резистентност сред тийнейджърите към дигиталния шум.

Целта на проучването сред подрастващите е била да се провери дали родените в 21 век са по-различни във възприятията, вярванията и ориентирите си  в дигиталния свят, що се касае до конспиративни теории.

Освен измерител за доверието в конспиративните теории, проучването на УНИЦЕФ е имало за задача и да се провери дали повечето обучителни програми за дигитално-медийна грамотност са довели до качествена промяна, подчерта Ивайло Спасов.

Тийнейджърите имат по-голям инструментариум за справяне с дигиталния шум. Отчетената степен на доверие към официалните източници е висока – 68% се доверяват, но когато посланията и налаганите мерки се сменят често, това автоматично сваля кредита на доверие сред тийнейджърите, те започват да се чувстват излъгани и да търсят обяснения, че зад медийния балон има нещо гнило, което официалните власти не ни казват, посочи Спасов. „Тогава те започват да се интересуват от конспиративни теории.“

Спасов препоръчва на институциите да бъдат последователни и откровени, защото липсата на прозрачност тласка към задкулисие и други обяснителни режими.

Фактът, че институциите не се ориентират в ситуацията с коронавируса и излъчваната несигурност няма как да не провокират и да не доведат до подобни размисли, смята още Евелина Славкова. Тя припомни казуса с норвежките влакове, който предизвика масова паника сред ромските общности.

Институциите трябва да намерят своето място в тази дигитална ера, в която живеем и в която разпространението на такава информация е все по-лесно. Когато институциите не могат да обяснят някакви ситуации и нямат достатъчно легитимност да обяснят, в бъдеще ще бъдем свидетели все по-често на такива ситуации“, прогнозира Славкова.

Трите гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23