Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радулов: Гражданите са все по-незащитени, ресурсите отиват за ВИП персоните

Проф. Николай Радулов
Снимка: Ани Петрова

Специализираният отряд за борба с тероризма е особена структура, която през последните години е недофинансирана, а с промените в Закона за МВР този проблем ще се задълбочи. Антитерористичната подготовка е свързана с ресурси, за да отговаря адекватно на актуалната обстановка“. Това подчерта пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност. Според него това е важна тема, която не е намерила място в мотивите на президента, за да наложи вето върху промените в Закона за МВР.

Според проф. Радулов все по-малко ресурс отива за обезпечаване на гражданската сигурност

„Обикновеният гражданин става все по-незащитен. Ресурсите се насочват все повече към ВИП персоните“. 

В предаването „Нещо повече“ проф. Радулов подчерта, че нищо няма да се промени от организационна гледна точка като използване на жандармерията и на специализирания отряд.  

НСО има своето място в системата за охрана, но трябва да е малка стегната служба“. 

По думите на експерта снимките, за които се твърди, че са от спалнята на премиера, са направени от познат на Бойко Борисов човек и че в случая не са замесени служители на НСО. По повод разпространението на аудиозаписите, за които се твърди, че са с министър-председателя, проф. Радулов заяви, че трябва да се разбере дали става въпрос за незаконно подслушване, или са употребени СРС-та. Той е категоричен, че такава експертиза прокуратурата може да направи за една седмица. 

Интервюто с проф. Николай Радулов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бивш шеф в НСО: Охраната е предана на Борисов, компроматите не са от там

НСО е приемник на няколко служби, които са започнали своята дейност преди 141 години. На практиката тази есен НСО ще отпразнува своята 141-ва годишнина. Това е довело до една голяма специализация, утвърждаване в обществото и в международен аспект...

публикувано на 22.06.20 в 12:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Американският президент Джо Байдън.

Байдън към съпартийците си: Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е изпратил писмо до съпартийците си демократи, в което заявява, че е време да се обединят около кондидатурата му за втори мандат, за да има най-добрия шанс да победи Доналд Тръмп. Байдън определи..

публикувано на 08.07.24 в 19:23
Андрей Гюров

На 16 юли УС на БНБ решава дали Андрей Гюров да остане подуправител

Управителният съвет на БНБ ще заседава идния вторник - 16 юли, заради решението на Комисията за противодействие на корупцията, че Андрей Гюров не може да бъде подуправител на централната банка. Управителният съвет ще трябва да реши дали да освободи..

публикувано на 08.07.24 в 19:14
Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи края на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан..

публикувано на 08.07.24 в 19:08
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена

Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена. Създаването на правителство с третия мандат също е малко вероятно предвид предварителните заявки на партиите. Това коментира зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов..

публикувано на 08.07.24 в 18:58
Джордан Бардела говори на брифинг в Париж, 8 юли 2024 г. .

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в ЕП

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в Европейския парламент, стана ясно след брифинг на нейни представители. Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"..

публикувано на 08.07.24 в 18:41
Журналисти в Националното събрание на Франция очакват идването на новоизбраните членове на парламента, Париж, 8 юли 2024 г.

Френското Национално събрание отвори врати за новоизбраните депутати

Френското Национално събрание вече отвори врати за новоизбраните депутати. Разпределението на политическите сили ще бъде съвсем различно след неочаквания резултат от балотажа. Левицата се очертава победител във Франция, но без парламентарно мнозинство..

публикувано на 08.07.24 в 18:23
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко за атаката над болница в Киев: Един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната

Над 30 души загинаха днес при масирани руски ракетни удари по цивилни в пет украински града. Крилата ракета разруши детска болница в столицата Киев.  "Това беше един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната", заяви кметът Виталий..

публикувано на 08.07.24 в 18:10