Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Велков: Културните пространства на НДК остават отворени

Битката сега е за оцеляване, казва председателят на Съвета на директорите

Снимка: programata.bg

Преди дни ръководството на НДК обяви, че съкращава 30% от служителите на Двореца. Сред тях са екипите на Театър „Азарян“ и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс. На постовете си остават директорите и главни мениджъри на „Азарян“ и ДНК Красимира Митева и Мира Тодорова, на които са предложени споразумения.

Редуцирането на екипите събуди реакция сред колегите на съкратените продуценти и организатори. Повече от 50 души, сред които Цветана Манева, Татяна Лолова, Милица Гладнишка, Леонид Йовчев и много други подписаха призив за връщането им на работа. Сред освободените е и Хермина Азарян, дългогодишен селекционер на „Киномания“, предоставила името на баща си проф. Крикор Азарян на едноименния театър.

„Възмущението ми е свързано с цялата непрозрачност, с която се случи това съкращение, защото последните години театралният живот на София се фокусира върху тези сцени и тяхното осакатяване е дългосрочна загуба на публиката“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ театралната и филмова актриса Снежина Петрова, подкрепила призива за връщане на съкратените на работа.
 
„Заради тази ситуация в Театър „Азарян“ ние не знаем дали можем да кандидатстваме в сесиите за свободни проекти на Министерство на културата, защото не знаем тази сцена ще функционира или не“, казва Петрова.
   
Ситуацията наистина е много тежка и споделям тревогите на цялата артистична общност, посочи в отговор по темата пред "Хоризонт"  Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК. 

Той е категоричен,че оцеляването и това сяко едно артистично пространство в културната система на НДК да продължи да съществува и да се развива минава през цялостното стабилизиране и оцеляване на НДК.

„Последните три месеца става и лягаме с проблемите на НДК. Провеждали сме неколкократно срещи с ръководствата на основните екипи в НДК. И темата за съкращенията и че предстоят тежки моменти не е нова, затова не може да се говори за непрозрачност. Работата ни сега е да съхраним за обществеността дългосрочно НДК. Използвахме всички механизми за оцеляване, включително и мярката 60/40, изчерпихме цялостния ресурс и погледнахме културната дейност като цяло, за да видим как можем да преоодолеем тази буря, която се задава“, подчерта Велков.
 
„Искам да успокоя всички артисти тук - тези пространства няма да бъдат затворени, ще функционират по един изключително оптимизиран начин, но ще направим всичко възможно всяко планирано събитие да се случи. Всички, които са кандидатствали по сесии на Столична община и Министерство на културата, могат да разчитат, че тези пространства ще поемат всичките спектакли, които бъдат одобрени. Нека всички актьори да бъдат спокойни, че техните спектакли ще се случат."

Важно е да се уточни, че театър „Азарян“ и НДК не поддържат актьорски състав и трупи, уточни още председателят на Съвета на директорите на НДК, добавяки, че без да имат бюджет за това последните три години са положили изключително много усилия да задръжат пространството.
 
"Очаквам да има възстановяване след като потръгне след септември дейността", заяви актрисата Снежина Петрова. Според нея трябва да се дискутира въпросът за статута на Театър „Азарян" - трябва ли да остане търговско дружество и какво да бъде финансирането му. 

Техническото обезпечаване на Театър „Азарян“, ДНК и Литературен клуб „Перото“ ще бъде поето от екипите, които обслужват другите сценични пространства в НДК.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59