Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сладко-горчивият вкус на протеста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако последните протести у нас все още са на твърде крехка възраст, то антиправителственото недоволство в Хонконг пише своята дълга история. И ако тук демонстрациите са по-скоро мирни, то полицията на изток от нас използваше почти ежедневно сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Според някои учени точно този газ е вид биологично оръжие, но истината е, че полицията в цял свят го използва понякога, когато напрежението на протести ескалира. Различни данни могат да бъдат намерени за това колко хора са опитали вкуса на сълзотворния газ, протестирайки, но е факт, че дори да не са участвали в демонстрация, е напълно възможно да са усетили задушаване, раздразнение на очите и гърлото.

Неслучайно Хонконг е сред световните финансови центрове - там всичко се превръща в бизнес... Сълзотворният газ също, защото стана част от сладкарството. В местна сладоледаджийница създадоха сладолед с вкус на сълзотворен газ. Авторът предпочита да остане анонимен. Дава интервюта рядко, носейки маска, която би го предпазила именно от такъв газ, както и шапка, така че да остане неразпознаваем. В този вид разказва, че за протестния сладолед са изпекли и смлели цели зърна пипер. И още:

Смесихме ги с останалите съставки за истинско италианско джелато. Вкусът е много остър и лютив, каквото е и усещането, когато си обгазен със сълзотворен газ. Трудно е да си поемеш въздух. С новия сладолед искаме да запазим онова усещане на раздразнение в гърлото, което никой от нас не трябва да забравя.”

В репортаж на „Инсайдър” пък Анита Уон е една от първите клиентки на сладкарницата, опитали сладоледа. Анита също е впечатлена:

„Има вкус на сълзотворен газ. Първоначално е трудно да си поемеш въздух, след това идва много острият вкус. Направо боде в гърлото. Раздразнението остава. Изпитвам остра нужда да пия вода. Много вода.”

След като протестът може да се измерва и в калории, ето и...

Няколко шантави хранителни протеста по света

Първият от тях е наистина калоричен. Преди няколко години в Южна Корея правят огромен сал във формата на чипс, защото имат много сериозна причина за недоволство - има твърде много въздух...

През 2014 година в Полша протестират с ябълки. Недоволни от руска забрана за внос на полски ябълки, която нанася сериозни икономически щети на полските производители на плодове и зеленчуци. Демонстрацията е под надслов „Яж ябълка, притесни Путин” и става част от варшавския живот за няколко дни.

Ден, два или три, полските баби със сигурност са имали материал за много сладко, с което да правят палачинки за внуците. 

И като говорим за лапачинки, пардон... палачинки...

В САЩ превръщат приготвянето им в протестна демонстрация. Март 2016 година: отвъд океана са недоволни от изграждането на тръбопровод и компресорна станция. Една от множеството акции е масово правене на палачинки, а бурканите с пълнежа за палачинките носят имената на различни сенатори. Протестът завършва не сладко, а солено – с доста арести.

Да те хвърлят в джаза...? Не, в млякото.

Обратно на Балканите при гърците, където знаят да хвърлят не само чинии. Понякога мятат и кисело мляко по политиците си. Практиката не е честа и е характерна за първата половина на миналия век. Само че влиза в политическия речник. През 2013 година регионалният заместник-министър Сократис Ксинидис казва: „Настъпи времето, в което всички трябва да платим своята цена. Аз съм готов да бъда хвърлен в киселото мляко.

А какъв е вкусът на българския протест и може ли да се прави паралел с хонконгския?

„Аналогично с Хонконг бих казал, че и тук вкусът на протеста е горчив, защото вече две седмици сме на улицата, по площадите, а резултат няма никакъв”, споделя един от недоволните в София. Газирано може би, защото хората са много газирани, а и малко излиза през носа”, допълват двама младежи. И още – от паприкаш и шкембе чорба през люта чушка до брауни, пълно с топъл шоколад – вкусовата палитра е широка. Част от хората са се разлютили, други се чувстват така, сякаш са пили само по една студена вода. Тя обаче освежава и дава сили за още протести. „Вкусът на протеста е мотивация за по-добро бъдеще, сладко е, разбира се, кисело е за този, който си остава вкъщи...”, не се предава друг от протестиращите.

Искате да опитате световното и родното недоволство? Първо чуйте звуковия файл. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС, pixabay.com, БГНЕС 

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02