Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Баристът Йордан Дъбов: Кафето е феноменален инструмент за общуване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето като феноменален инструмент за комуникация без аналог – това е най-популярната ободряваща напитка за бариста Йордан Дъбов.

Роден в Пазарджик, той е емигрирал още в младежките си години в Прага, учил тромпет в Пражката консерватория и се превърнал в един от търсените джаз тромпетисти. Записвал музика, свирил на концерти, а междувременно работел и като управител на бар във верига италиански хотели в чешката столица.

Преди 13 години Йордан Дъбов се записал на курс за баристи, който променил изцяло не само представите му за кафето, а и живота му.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето вече традиционно е част от нашето ежедневие. „Какво означава кафе култура? Традиционно е да пием кафе от поне 30-тина години. Преди това нямаше кафе, беше много скъпо, много рядко или беше смес от нещо - леблебия, ръж", казва Дъбов за предаването "Чуй лятото". 

Има ли рецепта за добро кафе? Йордан Дъбов дава някои основни насоки: спазвайте пропорции, спазвайте време на приготвяне.

„Както се отнасяте, когато варите яйца или правите паста. Кафето е малко по-фриволно и променя вкуса си, ако избягаме от някои параметри. Така че времето е ключово, пропорциите, съотношението вода – количество кафе, начинът, по който кафето е смляно.“

Дъбов оборва някои твърдения колко може да бъде вредно кафето.

Качествено кафе, приготвено по взискателен начин, е изключително полезна напитка. Доказано отвсякъде. Некачествено кафе, приготвено по неправилен начин – вредно, доказано. Много от старите изследвания, които казват, че част от кафето (напитка, за която е използвано смляно, вече изпечено кафе), е вредно, са правени с много нискокачествени кафета, приготвени по неправилен начин – от самия продукт сме разтворили вещества, които в определена концентрация и количество могат да бъдат вредни.“

Снимка ЕПА/БГНЕС

Доколко точно добре отгледаното и добре приготвено кафе ще бъде полезно за един или друг организъм, е много различно. Тук значение имат включително детайли като какво сме похапнали, колко сме се наспали и как се чувстваме, допълва Йордан Дъбов.

В България най-много кафе в домашни условия се приготвя в джезве, посочва баристът. „Стар метод, доказан във времето, феноменален.“

Традиционно ние не запарваме, ние варим – за разлика от други държави и нации, от които идват начини за приготвяне, при които варенето не е вариант, а запарването е вариант.“

Двете коренно различни концепции – на американското и на италианското кафе могат да съжителстват чудесно на едно място и трябва да бъдат част от ежедневието на най-щастливите хора по света, убеден е баристът. „Това не е сблъсък, а възможност. Зависи от гледната точка.“

Последните 20-тина години поръчвайки кафе, ние очакваме да ни сервират еспресо. След години обаче може да се получи разместване, прогнозира Йордан Дъбов. Когато публиката стане по-шарена, младата генерация баристи, например след 15 години, ще обслужва по-стара генерация консуматори, която, поръчвайки кафе, няма да получи по презумпция точно еспресо.

Африка или Латинска Америка? „Африка“, еднозначно отсича баристът, който обаче е фен и на централно-американските кафета.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 150 се записаха за летните занимания в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян

Над 150 се записаха за летните занимания в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. "Ваканция в музея, научи българското" ще продължи до 25 юли.  Заниманията са за деца от 6 до 12 години.  Най-интересното е да готвят родопски ястия, разказва Валентина Василева – директор на музея в Смолян.  "Залагаме както на традиционни..

публикувано на 20.07.25 в 07:10

Град Левски отбеляза тържествено годишнината от рождението на Апостола на свободата

Град Левски отбеляза тържествено годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В честването се включи и президентът Румен Радев. В общината отбелязват и 80 години от обявяването на селището за град. Към събралото се множество тази вечер президентът Румен Радев се обърна с думите: "Историята помни ентусиазма и..

публикувано на 20.07.25 в 06:55
Асаф Ясур

Асаф Ясур не спира да печели медали за Израел на параолимпийски игри

Може би за социалните служби Асаф Ясур да е инвалид,но той е параолимпийски състезател по таекуондо, двукратен световен шампион, двукратен европейски шампион и олимпийски шампион от Париж. Дори в момента е на състезание в Корея - родината на този спорт. На конференция на медицинските сестри и брата на Израел за ролята на медиците в неговия..

публикувано на 20.07.25 в 05:52
Музеят, посветен на 15-и юли, който се намира в Истанбул.

9 години след опита за преврат в Турция енергията против пучистите е транформирана в подкрепа за държавата

С фокус върху паметта, справедливостта и бъдещето Турция отбеляза тази седмица 9 години от неуспешния опит за преврат в страната. Какво е отношението към събитията от 15-и юли 2016 г. близо десетилетие по-късно - можете да чуете в репортажа на специалния пратеник на БНР в Турция Мария Петрова. Това, което можете да чуете в началото на репортажа,..

обновено на 19.07.25 в 12:18
48-ия Международен семинар по българистика на Великотърновския университет

Какво кара чужденци с различни професии и съдби да учат български език?

Какво кара чужденци с различни професии и съдби за учат български език? Как една молдовка сбъдна мечтата на покойните си баща и свекър, които не са успели да целунат българската земя приживе? Защо любимата песен на млад полски славист е “Една българска роза”? Тези лични истории на участници в 48-ия Международен семинар по българистика на..

публикувано на 19.07.25 в 07:25

Вихрен Георгиев: Във фотографията трябва да има уважение между снимащия и снимания

"Когато снимам, не си гледам фотоапарата. Разчитам на това, което съм заснел. То е усещане – още в момента разбираш, че си направил хубав кадър . Има кадри, които си стоят в главата ми, и чакам с нетърпение момента, в който ще отворя компютъра и ще видя какво съм направил." Това разказа пред БНР авторът на проекта "Хората на София" ("People..

публикувано на 18.07.25 в 11:08
Анна Адамова

Подаваш сигнал за пиян шофьор, ставаш мишена на съдия: Историята на Анна Адамова

Подаваш сигнал срещу пиян шофьор и се превръщаш в мишена на съдия – това се случва на Анна Адамова, юрист и доктор по конституционно право. Преди 3 години по подаден от нея сигнал идва дежурен екип от 8-о РУ в София, викат КАТ и вземат книжката на водача поради отказ да даде проба за алкохол. Самият водач и партньорката му тогава..

публикувано на 18.07.25 в 09:30