Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят по музика Даниела Попова: Всички искаме да сме в училище

Даниела Попова
Снимка: архив

Ако не са били дигиталните технологии, във време на дистанционно обучение, е нямало как да има час по музика. Това стана ясно от разказа на учителя от пловдивското училище "Св. Патриарх Евтимий“ Даниела Попова.

Учителят по музика Даниела Попова разказва от опит, че с дигиталните ресурси става по-лесно преподаването. Далеч по-лесно отколкото в средата на 90-те години само с един касетофон: 

"С един касетофон предавах на дъщеря ми, трети клас започнах да й предавам. То това време доста продължи след това. Сега не мога да си представя такова нещо. От самото начало, в който навлязоха компютрите, на мен ми е много интересно да се занимавам. Нашето училище е най-голямото на територията на Пловдив и областта. Предавам на страшно много ученици. Обикалям общо взето от стая в стая. И си представете само с един касетофон. Да, в стаите, в които има компютър, мултимедия се случват добре нещата. Но когато ги няма, нещата стават много сериозни. И всъщност така ми хрумна идеята да направя сайт - учениците да ме намират, тъй като аз не мога всичките да ги намеря, защото са 900 човека. През този сайт по учебното съдържание от пети до десети клас има учебни ресурси. Презентациите са с вградена музика, интерактивни, с анимации, тестове. Освен това едно много интересно електронно табло Padlet се казва. Всяко от децата може да качва каквото е направило", допълни Даниела Попова. 

От 4 години учителят по музика Даниела Попова е направила със специална програма и караоке за песните на децата от пети до десети клас. Това е нещото, което тя счита за изключително полезно. Когато обучението е дистанционно, дигиталните платформи също помагат. 

"Единственото сложно нещо е това, че да пеят - абсурд. Пробвахме по време на дистанционното обучение да свирят. Аз по принцип си имам такава практика. Ние в клас свирим на различни музикални инструменти. Но задължително всяко дете трябва да има инсталирано на телефона си мобилно приложение - пиано или инструменти музикални. Но пиано задължително. И единственото нещо, което можахме да постигнем в Teams, е да свирим заедно. Дали сме в клас, дали сме извън клас. Когато учителят има достатъчно дигитални ресурси, това не е чак такъв голям проблем", подчерта Попова. 

Учителят по музика Даниела Попова разказва, че заради предварителното ориентиране на пловдивското училище "Св. Патриарх Евтимий“, преминаването към дистанционно обучение е било лесно. Училището имало регистрация в големите облачни платформи. Но за учениците предизвикателството е било от дома си да правят онова, което са правили в час, обяснява Даниела Попова.

"Защото няма как да ги контролираш. Аз, така, смях се един ден с колеги. И им казвам: „Добре, че родителите ни са много активни“. Защото ние си пишехме забележки в дистанционното обучение. И когато напишеш забележка, че детето ти три пъти не е внимавало в час, родителят се свързва с теб. И ти обясняваш. Аз три пъти искам детето да ми отговори, три пъти той не ми отговаря. Което означава, че той просто се е включил, логнал се е, но всъщност си прави нещо друго. Изобщо нито ме чува, нито ме отразява", подчерта Попова.

Без намесата на родителите не може, коментира учителят: "Ние правим едно и също нещо. Само че от две различни страни. По различен начин подхождаме. Те самите казаха е, че това, което ние сме направили по време на дистанционното обучение, те са впечатлени. Защото те не са очаквали, че децата толкова много ни вярват. Впечатлени са, защото, разбирате ли, в клас винаги си има едно наум от позицията на принудата".

Според Даниела Попова дистанционното обучение е показало нуждата от българска платформа за обучение по музика. Тя дава пример с чуждия опит, който до едно известно време е улеснявал преподаването по музика.

"Евала на унгарците. Те имат страхотна образователна платформа. Имам предвид Mozabook. Имахме възможността да ползваме толкова много интересни ресурси, които в момента не можем, защото „Просвета“ се отказаха от тази платформа. Аз мисля, че унгарците са намерили много точния път. И смятам, че и в това трябва да се случи в България. Когато работихме с Mozabook, те си имат едно инструментче - метроном. На песничка да си зададеш размера. Децата да изберат инструменти, на които да свирят и да си направим един ритмичен съпровод. Като искаме да направим съпровод на българска народна песен, която е в неравноделен размер. Еми не става! Защото унгарците не знаят какво е това неравноделен размер. И те не са го направили, защото не могат дори да им го обяснят какво означава. Това го няма. В тяхната музика, в тяхната култура то липсва. България има прекрасни специалисти - софтуерни и хардуерни, защо не се върви в тази посока, нямам представа". 

Макар и дистанционно учениците да са учили повече, за Даниела Попова е по-добре новата учебна година да започне присъствено.

"Всички искаме да сме си в училище. Нищо не може да замени живата връзка, социалния контакт. Това да сме си заедно за часовете по музика. Да си попеем това, което харесват децата. Което обичат да свирят заедно. Това не се случва, когато са от другата страна на екрана". 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26